15 festivals per viure el Novembre

Si sou dels que no us perdeu cap festival, prepareu-vos perquè el mes de Novembre arriba amb 15 festivals socis que no et pots perdre!

Aquest mes es presenta amb una oferta per a tots els gustos! Gran varietat de gèneres, territori, temàtica i activitats professionals que demostren la diversitat cultural i de llibertat que representen els festivals a Catalunya. Al Novembre… Tenim molt per veure i molt per viure.

Estigueu atents, pròximament publicarem les activitats professionals que CFF organitza amb els festivals socis del FICMA, ZOOM Festival i a l’Inclús.

Comencem!? A continuació, et resumim l’agenda de festivals de Novembre:

 

IN-ÈDIT. Festival Internacional de Cine Documental de Barcelona | 25 – 4 nov.

El festival que ens fa para bojos durant 11 dies plens de projeccions, música i activitats per a tots els públics. En aquesta edició es toquen temàtiques i estils tan diversos com la rumba catalana amb Peret, el Swinging London i la importància que va tenir pels joves dels barris obrers dels 80, el somni americà encarnat en la figura d’Elvis o la lectura social de la producció de M.I.A.

Entre mig de les projeccions i els concerts de música en directe, trobem la segona edició de la “Sala de Mezclas”. Després del seu èxit en l’edició anterior, el dimecres 31 d’octubre hi haurà una jornada per observar que està passant en el marge de la creativitat audiovisual al voltant de 4 eixos vertebradors: geografia, art, disciplina i generacions. Hi participaran els festivals DocLisboa i Serielizados Fest, els mitjans digitals Wiriko i PlayGround i l’Editorial Canada.

Descobreix més a la seva programació oficial. També podreu gaudir del festival en la plataforma de “video on demand” Inedit TV, a Filmin, al Canal 33 i a Betevé.

Asian Film Festival. Barcelona | 31 oct. – 11 nov.

12.000 km d’extrem a extrem, un continent que alberga una vintena de països, des dels quals cadascun reivindica la seva identitat local. Com poder descobrir-les? Doncs a través de la programació de l’Asian Film Festival.

Més d’un centenar de llargmetratges – des d’Àsia Central fins al Sud est Asiàtic, Austràlia i Nova Zelanda – es projectaran a les seus del Cinema Girona, Caixa Fòrum i Filmoteca de Catalunya.

La secció Retrospectiva estarà dedicada al cineasta japonès Hirokazu Kore-eda, guanyador de la Palma d’Or de Cannes 2018 amb “Shoplifters”, el llargmetratge que inaugurarà aquesta sisena edició.

 

FICMA – Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient | 2 – 08 nov.

Enguany celebra la seva 25a edició amb una selecció de les millors pel·lícules realitzades durant l’últim anys, documentals de gran qualitat i activitats on es desenvoluparan temes d’actualitat sobre pràctiques sostenibles. El festival inaugura amb la pel·lícula “Frères des arbres”, els directors Marc Dozier i Luc Marescot seran presents a la vetllada, i tancarà amb una estrena a nivell europeu “Eating animals” produïda i narrada per Natalie Portman. A més, entregarà el seu màxim guardó, al cineasta i activista canadenc Rob Stewart que va morir al 2017 mentre rodava la continuació del seu documental “Sharkwater”, guanyador de més de 40 premis a diferents festivals. Per primer cop, la segona part “Sharkwater Extinction” es projectarà a Europa.

Entre mig, trobareu els millors documentals de temàtica ambiental realitzats en aquest últim any, xerrades i tallers per aprendre a ser més sostenibles (els trobareu a la web del FICMA).

Per aquest motiu, organitzem conjuntament amb el FICMA i la BCN Film Comission la jornada professional:

#GreenShooting. L’entreteniment també pot ser sostenible.

Al llarg d’un any, una única persona produeix 39,2 kg de cartró i paper. Quantes impressions innecessàries produeixes en un rodatge? Quants fulletons es malgasten en un festival? Som conscients del gast pressupostari i medi ambiental que es podria estalviar?

Participa en el nostre qüestionari per analitzar quins són els nostres hàbits: participar. I inscriu-te en la jornada que se celebrarà el pròxim dimecres 7 de novembre de 10h a 14h al CosmoCaixa: inscripció.

Jornada professional greenshooting durant els festivals de cinema al novembre

Durant la jornada, comptarem amb la presència d’Emellie O’brien, encarregada de portar la sostenibilitat a la gran pantalla en pel·lícules de gran pressupost i sèries de TV de gran renom. Sota l’eslògan: “fer pel·lícules sense fer un desastre”, l’Emellie ha estat present a festivals de referència com la Berlinale o Cannes per parlar sobre solucions per reduir l’impacte de la indústria cinematogràfica en el medi ambient, millorar el rendiment financer de les produccions i al mateix temps beneficiar a la comunitat.

Al llarg de l’activitat obtindrem una visió completa de les barreres amb les que actualment es troba la producció sostenible a Catalunya i parlarem sobre propostes de futur amb diversos experts. Aprendrem sobre trucs i recursos perquè els professionals audiovisuals utilitzin en les seves produccions. Descobrirem que transformar les nostres pràctiques laborals en pràctiques respectuoses amb el planeta, és possible.

 

Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya | 8 – 18 nov.

La Mostra es consolida i també creix estant present a diferents punts del territori català. Aquesta edició amplia fins a deu dies durant els quals es projectaran 14 pel·lícules entre documentals i llargmetratges de ficció.

D’Algèria a Síria, d’Egipte al Líban, passant per Palestina, les persones són les protagonistes. Dones i homes, infants, joves i vells. Una programació que aquest any compta com a país convidat SÍRIA i com a novetat, estrenen una nova secció dedicada als clàssics del cinema àrab que han tingut gran impacte en la cinematografia internacional:

  • “La batalla d’Alger” (versió restaurada) de Gillo Pontecorvo.
  • “La terra” i “Alexandria, per què?”/”Alexandria encara i sempre” de Youssef Chahine.

Descarrega’t la programació completa.

 

MEMORIMAGE – Festival Internacional de Cinema de Reus | 7 – 10 nov.

Per primera vegada a tot l’Estat Espanyol, Ben Green, un dels precursors de les negociacions sobre drets d’imatge i col·laborador de moltes campanyes a nivell internacional, ve a Reus per compartir experiències exitoses que han permès utilitzar continguts amb drets dels arxius.

Inaugura la seva 13a edició amb un documental d’Andrea Motis i un concert de la trompetista, acompanyada per Joan Chamorro. Aquesta serà una edició marcada per la música i per la revolució entesa com una expressió de joventut.

La seva programació es divideix en Secció Oficial, MemoriReus, una nova Sessió Vintage i MemoriXics dedicada al públic familiar.

A més, també podreu participar en el taller “Aprèn com fer un documental” i la Jornada Professional: Trobada de Responsables d’Arxiu i Documentació de les Televisions estatals, que té com a objectiu contrastar mètodes diferents d’organització, gestió del treball, recursos, etc.

Memorimage Online permetrà visionar, per tercer any consecutiu, algunes de les obres del festival a través de la plataforma Filmin.

Descobreix tota la seva programació a la web de Memorimage.

 

Most – Penedès Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava | 8 – 18 nov.

L’únic festival que recull la millor producció audiovisual relacionada amb la cultura de la vinya, el vi o el cava amb produccions no estrenades i una selecta tria de curtmetratges.

En la seva 8a edició, Suïssa és el país convidat amb l’exposició internacional de fotografia “Autour d’un verre de vin” i amb el convidat José Vouillamoz, referent en la investigació vitícola mundial al qual se li farà entrega del  Premi Honorífic Most 2018. A més, el festival estrenarà el documental “Revolución líquida” de Clara Isamat: directora ja guardonada amb el premi Most l’any 2016 i premiada amb el màxim guardón del Festival Oenovidéo 2018 per “Fermentación espontánea”.

En el marc de la seva programació, també trobareu activitat relacionades amb l’univers vinícola, cinematogràfic i enoturístic apte per a tots els públics.

Descobreix el programa a la web del Most.

 

Mostra Internacional de Films de Dones – Manifestos fílmics feministes | 8 – 10 nov.

La 4a edició dels Manifestos fílmics feministes serà una representació de la transgressió de la dona en la política. Una desobediència política que representa la revolució en l’autoritat patriarcal.

En el conjunt de films que integren la programació d’enguany, veurem com l’humor i el sarcasme apareixen com a estratègies de la narrativa cinematogràfica feminista per ha incorporat per donar forma al descrèdit relacionat amb els dispositius tradicionals de la representació audiovisual.

No et perdis la programació oficial de la mostra.

 

Festival de Cine de Terror de Molins de Rei | 9 – 18 nov.

Cinema, jocs i gastronomia. Hi pot haver un sinònim més clar de diversió? Si necessites passar por per sentir l’adrenalina pura no et perdis els llargmetratges, curtmetratges, maratons i moltes més activitats del Festival de Cine de Terror de Molins de Rei.

Aquest any el festival acull l’exposició gratuïta “De Palma vs De Palma”: la primera vegada que s’exhibirà el material privat del català Jordi Batet Trias, el principal col·leccionista al món sobre material vincular en l’obra del prestigiós cineasta nord-americà Brian de Palma.

A més d’una programació espectacular de projeccions, també podràs participar en el terrorMolins Games amb jocs de taula i inclús un room escape de Carrie, i durant el festival podràs realitzar la 5a ruta Gastroterror: els establiments de restauració oferiran les seves creacions gastronòmiques més terrorífiques.

Què, sense pensar-ho, no? Descobreix més al seu programa oficial.

 

CurtÀneu – Mostra de Curtmetratges | 9 – 11 nov.

Ficció, animació, documental, natura, esport o experimental però cinema produït per gent de les Valls. D’això tracta la mostra de curtmetratges CurtÀneu, un festival en el què hi tenen cabuda els curtmetratges de tots el gèneres.

Amb l’objectiu d’introduir i divulgar el curtmetratge en les zones rurals, aquest any ja celebren la seva 3a edició on estrenen una nova sessió especial al Casal de la gent gran d’Esterri perquè els més gran puguin gaudir del cinema en família.

Tant per la gent de les Valls com pels visitants, descobriu la seva programació oficial.

 

El Meu Primer Festival | 10 – 18 nov.

Sempre defensem que el cinema és una eina indispensable per a l’educació dels més petits: el Meu Primer Festival apropa un cinema internacional plural i creatiu als nens i nenes d’entre 2 i 12 anys.

Al llarg de 9 dies trobareu diverses projeccions i activitats a diferents punts de Catalunya. Els més petits es divertiran mentre pensen i imaginen! I estem segurs… Que els més grans també.

Descobreix totes les projeccions a la seva web.

 

L’Alternativa – Festival de Cinema Independent de Barcelona | 12 – 18 nov.

El festival celebra els seus 25 anys amb projeccions, seminaris i activitats entorn al cinema independent: inaugurarà amb l’estrena a Barcelona del darrer film d’Isaki Lacuesta, “Entre dos aguas”, que acaba de guanyar la Concha d’Or del Festival de cinema de Sant Sebastià.

En total competeixen 28 films de ficció i no ficció que inclouen l’obra recent de directors reconeguts i emergents. Compta amb dues seccions oficials i també seccions paral·leles que es complementen amb la secció Panorama, de produccions nacionals, i la secció Petits Experiments, amb cinema per als més joves de la casa.

Un dels convidats més destacats és Boris Lehman que visitarà el certamen per presentar la seva retrospectiva amb la projecció de 3 dels seus films més representatius.

Cada tarda al Hall del CCCB, també podreu gaudir de la programació gratuïta que aquest any acull amb una secció especial de curtmetratges dels 25 anys d’història del festival.

I fins i tot, el festival comptarà amb la plataforma digital de vídeo a la carta Filmin on es podrà veure una selecció dels films d’aquesta edició!

Per saber molt més sobre l’Alternativa, entra a la  web.

 

Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya | 15 – 30 nov.

Dins la seva programació trobareu un total de 72 projeccions repartides en una quarantena de sales de les 4 províncies catalanes. Les produccions que hi participen mostren la sensibilitat de les diferents confessions religioses i espirituals. L’objectiu del festival és preservar el diàleg entre la religió i la societat actual.

En el marc de la commemoració de l’Any Raimon Panikkar, s’han seleccionat pel·lícules que reflecteixen el seu pensament: és una de les veus més lúcides del pensament contemporani per les seves aportacions al diàleg intercultural i interreligiós.

Si t’agrada reflexionar amb les produccions, et convidem a formar part d’aquesta mostra. La major part de les sessions són acompanyades d’una presentació a càrrec d’especialistes del món del cinema i la diversitat religiosa per a contribuir a una millor comprensió de les claus dels films.

Descobreix les projeccions de la teva ciutat a la web de la mostra.


Festival BBVA de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló | 16 – 25 nov.

Si t’agrada la natura i encara més l’aventura… Aquest és el teu festival, el festival de referència en l’activitat de muntanya amb 36 anys d’experiència. Enguany, enceta una nova etapa en la seva imatge gràfica inspirada en la Patagònia, l’eix central per aquesta edició.

Cada any, acull diverses temàtiques relacionades amb la muntanya i la natura en les projeccions de la secció competitiva que arriben d’arreu del món. L’espectacle inaugural comptarà amb la veu dels personatges que més coneixen el territori de la Patagònia desconeguda: el viatge i escriptor Enric Soler Raspall, el realitzador de cinema Fulvio Mariani, el guia de muntanya i escalador Elio Orlandi, i els escaladors catalans Oriol Baró i Sílvia Vidal. A més, durant els dies de festival, també podreu gaudir d’uns dies plens d’exposicions, xerrades, mostres de llibres i conferències.

Viu la natura amb el programa oficial del festival.

 

ZOOM Festival – Festival Europeu de Cinema per a Televisió | 20 – 25 nov.

Durant sis dies, el festival que és l’únic certamen dedicat al gènere televisiu que se celebra a l’Estat Espanyol, omple la ciutat d’Igualada amb projeccions de ficció televisiva, debats, curtmetratges, presentació de programes, convidats i professionals del sector de la petita pantalla.

Aquest any arriba amb novetats importants, han afegit tres nous guardons al palmarès, i els primers premiats de la nova categoria Formats de Televisió seran la periodista i presentadora Laura Rosel per a Millor Conducció del Programa, Polònia en la categoria de Millor Format Consolidat i al late show La Resistencia com a Millor Nou Format.

A més, compta amb la 15 edició del Talent Campus Formats TV, una oportunitat per desenvolupar idees pròpies de nous formats per a televisions o altres canals, amb el guiatge i la col·laboració de professionals del sector. L’objectiu és crear oportunitats per a creatius i ser un laboratori de descobriment de nous formats per a productores i cadenes de TV.

Per a més info, descobreix la nova web del Zoom Festival.

 

Inclús – Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona | 26 nov. – 2 des.

El festival promou les produccions que donen a conèixer la discapacitat des d’un punt de vista alternatiu: eliminant tabús i revelant capacitats.

A la seva selecció oficial trobem llargmetratges i curtmetratges de ficció i documental inclou 15 obres arribades d’arreu del món. A més, podreu trobar diverses activitats artístiques i comercials que també aposten per donar veu al sector.

Troba el programa oficial a la web del Festival Inclús.

 

I al desembre…

Ah! I si encara vols més, durant el mes de Desembre seguirem recorrent el territori català amb més diversitat de festivals, destaquem:

  • MINIPUT  Mostra de Televisió de Qualitat de Barcelona: l’única mostra de televisió de qualitat de l’Estat. La 24a edició se celebrarà el dissabte 1 de desembre de 2018 de 10.00 a 21.00h al TEATRE del CCCB (c/ Montalegre 5, 08001 Barcelona). La inscripció al MINIPUT és gratuïta i es pot fer a través del web.

 

  • REC: Consolidat com a referent dins el territori, es proposa descobrir al públic les millors produccions dels nous directors que fan cinema arreu del món. Així mateix, una sèrie d’activitats paral·leles complementen la programació del festival, com ara tallers amb professionals del sector o jornades i trobades amb experts, sense oblidar les sessions familiars i per a estudiants, que persegueixen la creació de nous públics.

 

  • El Dia Més Curt: Aquest any estrenen nova imatge, molt aviat desvetllaran la programació i els primers espais confirmats de la festa mundial del curtmetratge