Acte de cloenda Acció>Cinema 2024

El dimarts 3 de desembre es va celebrar a la Nau Bostik l’acte balanç de la segona edició d’Acció>Cinema. Un nou espai de trobada que va reunir a més de 40 professionals de les ONG i dels festivals i mostres de cinema.

Conduït per la periodista Laia Soldevila del Crític, durant l’acte es va posar de manifest la consolidació del projecte en la seva vocació per impulsar el treball conjunt entre aquests dos sectors i fomentar espais de reflexió i participació.

En la valoració de les dades, hi van participar les entitats implicades al projecte; Àngels Seix de Catalunya Film FestivalsMarta Grau de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i Montse Santolino de Lafede.cat;  posant en valor des dels diferents àmbits les xifres de: participació, festivals i mostres implicats, nombre de sessions realitzades, tipologies d’activitats, ONG participants, països AOD implicats a les projeccions i films projectats, entre d’altres.

A falta de les xifres definitives de les activitats dels festivals en curs, la segona edició d’Acció>Cinema ha comptat amb un total de: 79.641 participants, d’aquestes, 37.849 persones han participat en activitats dirigides a la ciutadania general, mentre que 41.586 participants han format part de programes adreçats a públic infantil i juvenil, incloent públic familiar i centres educatius. Es comptabilitzen 28.581 infants d’entre 3 i 12 anys i 13.005 adolescents i joves. A més, 155 professionals del sector de la cooperació i l’audiovisual han participat en activitats especialitzades.

Les activitats d’Acció>Cinema han arribat a 83 municipis de Catalunya, a més del públic online. S’han organitzat 34 activitats en el marc de 23 festivals, repartides en 12 activitats per a la ciutadania general10 per a públic infantil i juvenil i 12 sessions de formació per a ONG i professionals de l’audiovisual, que han donat lloc a 623 sessions presencials i en línia, incloent 152 projeccions acompanyades de presentacions d’experts, taules rodones o col·loquis posteriors.

En total, s’han projectat 107 pel·lícules. D’aquestes, 59 han estat produïdes o ambientades a països AOD (que reben l’Ajut Oficial al Desenvolupament definit pel Comitè d’Assistència al Desenvolupament de l’OCDE) amb representació de 36 països del Sud Global.

S’ha portat a terme la col·laboració amb 50 ONG25 d’aquestes han participat en festivals i mostres, col·laborant en 42 sessions amb tallers, diàlegs i materials didàctics. Paral·lelament, 28 ONG han pres part en accions formatives del projecte, organitzades per Acció>Cinema o els festivals i mostres participants. 11 ONG han participat en tallers de desenvolupament de projectes audiovisuals.

Aquesta primera part de l’acte, va concloure amb les paraules d’Andrea Costafreda, directora general de Cooperació al Desenvolupament que va valorar molt positivament la línia de treball amb l’audiovisual i l’apropament de la mirada crítica al públic més jove.

A la segona part de la jornada, es va projectar el curtmetratge Don Benjamín (Iván Zahínos, 2024) i tot seguit va tenir lloc la conversa Creació i programació en el marc dels festivals de cinema, amb la participació d’Iván Zahínos (productor, guionista i director) i Agustí Argelich (director artístic i programador), que van parlat des del punt de vista del creador i del programador i de les múltiples oportunitats que sorgeixen en els festivals i mostres de cinema pels projectes de les ONG.

La jornada va acabar amb una sessió de treball interna per les ONG participants, on es van analitzar les accions formatives realitzades durant l’any i traçar algunes línies de futur.

Fotografies: Cesc Maymó