Fotografia de Gerard Hayo del Fire!!
La diversitat que envolta el mes de juny enriqueix l’esperit dels nostres festivals i mostres de cinema. Descobrirem una gran varietat de temàtiques que ens acosten el cinema LGTBIQ+, el cinema africà, la cultura audiovisual femenina o l’univers de la viticultura. També una llarga llista d’activitats professionals, tallers i debats! Viatjarem a Barcelona, a Roda de Barà i a Vilafranca del Penedès, fent parada a Sitges i a Olèrdola. Som-hi!
Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona
01.06.2021 – 13.06.2021
Una de les propostes de juny de la Mostra és el cicle “Panoràmica”, un recorregut per l’estat actual del cinema dirigit per dones a través de 14 films i que emfatitza la relació dels cossos amb els espais i dels mons que contenen. Tindrà lloc a la Filmoteca de Catalunya. A més, podrem gaudir de dues retrospectives, amb un total de 15 films, de dues grans cineastes del segle passat: Dorothy Arzner i Cecilia Mangini. La directora de cinema Carolina Astudillo i la crítica Marta Armengou seran les amfitriones convidades per guiar les activitats de reflexió que acompanyaran determinades projeccions. Un espai de debat cinèfil que forma part del Projecte Arxipèlag de la Mostra.
A la Filmoteca de Catalunya també es projectarà l’estrena espanyola de Bon dia, món!, d’Anne-Lise Koehler i Éric Serre, dirigida al públic infantil i que prové del Festival d’Annecy, el Festival Internacional de cinema d’animació francès. De la secció “Panoràmica” destaquem films com Río Turbio, de Tatiana Mazú, que ens parla de la lluita pel treball digne, o Forlandia Malasie, de Susana de Sousa Diez, que ens presentarà un espai de resistència colonial a l’Amazones. Aquesta última pel·lícula s’obrirà amb una conferència amb la seva directora, que compartirà la seva visió i el seu mètode documental a partir de materials d’arxius.
Si vols conèixer més detalls de la programació, consulta la pàgina web del festival aquí.
Us parlem de tres films:
- Forlandia Malasie de Susana de Sousa Diez: una obra sobre la memòria i el present de Forlandia, una ciutat fundada per Henry Ford a la selva amazònica arrelada al colonialisme nord-americà. Un relat fotogràfic i ple d’històries orals seleccionat a diferents festivals internacionals com la Berlinale, el BAFICI o el IndieLisboa.
- Dear Hacker d’Alice Lenay: “És possible que un observador, un hacker, un amic o un fantasma estigui allotjat a la meva càmera?” Aquesta és la qüestió que l’autora intenta desxifrar a través de la seva obra que s’estrena a Espanya i que comptarà amb la presència de la directora a la Filmoteca de Catalunya.
- Working Girls de Dorothy Arzner: el film no es va arribar a estrenar mai, tot i ser una de les obres més agosarades i innovadores de la seva autora. Narra la història de dues germanes que viatgen a Nova York per aconseguir feina i marit. Una autèntica revelació sobre la inserció de gènere i classe al món laboral a principis dels anys 30.
Most
03.06.2021 – 13.06.2021
El festival ens porta la seva 10a edició amb diverses propostes originals on el públic podrà gaudir d’estrenes, activitats i fires que giren entorn l’univers de la viticultura. Aquest any, el festival ha anunciat que té preparades 41 obres, entre les quals destaquen documentals, ficcions i espots de totes les parts del món, i també moltes produccions catalanes. El Most, que té la seva seu principal a Vilafranca del Penedès i al Priorat, viatjarà també a altres municipis com Sitges i Olèrdola. També guardonarà a Pere Portabella, director i productor de cinema, i a l’equip del Sàpiens del Vi, liderat per Ferran Adrià, amb dos Premis Honorífics.
De tota la seva programació, el 42% són produccions catalanes i el 21% de la resta de l’Estat espanyol. Alguns dels films que podrem veure són autèntiques joies que parlen de la cultura del vi: en total podrem gaudir de 43 films a la secció Collita. A la secció Gran Reserva destaquem 4 films de reconeixement internacional a la Berlinale i al Festival de Venècia: El ventre del mar, La vida de los demás, Ammonite i La mujer del espía. El tarannà del festival acompanyarà el públic a través d’una nova edició del cicle Most als cellers: un recorregut pels sis cellers de vi més populars del Penedès.
Si vols conèixer més detalls de la programació, consulta la pàgina web del festival aquí.
Us parlem de tres films:
- El ventre del mar d’Agustí Villaronga: serà el film de cloenda del Most. La pel·lícula viatja a 1816 i reviu el naufragi de la fragata Alliance, de la marina francesa, a les costes de Senegal. La fam, la bogeria i el mar seran els protagonistes d’aquesta apassionada aventura.
- La mujer del espía de Kiyoshi Kurosawa: el conegut cineasta japonès torna amb un nou thriller d’espionatge ambientat a la Segona Guerra Mundial, amb nombroses i reconegudes crítiques internacionals.
- Ammonite de Francis Lee: l’actriu Kate Winslet interpreta a Mary Anning, una aclamada especialista en fòssils que va ser la primera dona paleontòloga reconeguda al segle XIX. El film se centra en la seva relació amb una dona casada, interpretada per Saoirse Ronan.
FIC-CAT
05.06.2021 – 13.06.2021
El FIC-CAT va néixer amb un objectiu clar: visibilitzar i fomentar les produccions catalanes. És per això que és en aquest festival que podrem gaudir del millor cinema en català, de professionals cineastes i d’estrenes ben fresques. Enguany, la 13a edició aterra amb moltes novetats: per primer cop el festival serà híbrid, amb un canvi d’ubicació a Roda de Barà. Aquest any l’edició estarà dedicada als muntadors i muntadores cinematogràfics. D’aquesta manera, el FIC-CAT demostra també la seva vessant més educativa i ret homenatge al muntador català Ernest Blasi, qui també organitzarà una classe magistral online.
La pel·lícula inaugural serà Tocats pel Foc, l’últim film de Santi Lapeira i també, a l’acte, es farà homenatge a la desapareguda actriu Montserrat Carulla. A més a més, en col·laboració del Festival de Sitges, projectaran La Vampira de Barcelona, pel·lícula guardonada amb 5 Premis Gaudí. La programació la completen llargmetratges, curtmetratges, documentals, videoclips i, fins i tot, una secció de joves cineastes que han editat les seves produccions en 48 hores.
Si vols conèixer més detalls de la programació, consulta la pàgina web del festival aquí.
Us parlem de tres films:
- Tocats pel Foc de Santi Lapeira: l’arribada d’un personatge misteriós a la perifèria de Barcelona trasbalsarà la vida quotidiana dels seus veïns i es qüestionaran valors que el 1959 semblaven intocables: la propietat, la dignitat i la llibertat.
- La innocència de Lucía Alemany: ens parla de la Lis, una adolescent que somia ser artista de circ i marxar del seu poble. A l’estiu, es passa el dia amb les seves amigues i festejant amb un noi més gran. La falta d’intimitat i la xafarderia dels veïns seran l’inici de les disputes amb els seus pares.
- 3450 km de David Aymerich: el tarragoní ens presenta aquest curt que narra l’aventura d’Adrià Gutiérrez, qui s’ha passat 8 anys viatjant pel món amb una única bicicleta. Ara, encara un nou repte a la Patagònia, a través de 3.450 kilòmetres.
FIRE!!
10.06.2021 – 20.06.2021
La Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià de Barcelona celebra els seus 25 anys amb un lema: “25 anys cremant armaris”. En aquesta edició, trobarem una gran varietat de llargmetratges, curtmetratges i documentals que es podran gaudir a l’Institut Français de Barcelona i a Filmin. La Mostra, que va néixer de la necessitat de crear espais de reflexió i creació de films de temàtica LGTBIQ+, ha programat també 4 activitats pels i les professionals del sector: una taula rodona sobre les noves veus del cinema LGTBIQ+ en català, un laboratori de creació, trobades amb cineastes i la Source List, una llista de contactes a disposició dels i de les professionals.
La pel·lícula inaugural del FIRE!! serà Lola vers la mer del director Laurent Micheli, un film sobre la vida d’una noia trans. La pel·lícula de clausura serà Jeune Juliette, d’Anne Émond, que compta amb un gran recorregut per festivals internacionals. Gairebé totes les pel·lícules de la mostra es podran veure subtitulades en llengua catalana o castellana. Amb motiu de la seva celebració, engeguen una nova secció retrospectiva que s’iniciarà amb homenatge als cineastes Olivier Ducastel i Jacques Martineau, referents del cinema LGTBIQ+, amb tres títols.
Si vols conèixer més detalls de la programació, consulta la pàgina web del festival aquí.
Us parlem de tres films:
- Bliss de Henrika Kull: és una pel·lícula que s’estrena a Espanya i ja ha passat per festivals com la Berlinale. La Sascha treballa a “Queens”, un bordell de Berlín, i coneix la Maria, una ventada d’aire fresc, inconformista i independent. La connexió entre elles dues és inevitable, però tard o d’hora començaran a tenir por de mostrar qui són realment i s’hauran d’enfrontar als seus propis abismes.
- Ahead of the Curve de Jen Rainin: un documental estatunidenc d’estrena espanyola que rastreja el poder de la visibilitat i la comunitat lèsbica des de començaments dels anys noranta fins a l’actualitat a través de la fundació de la revista Curve.
- Andy y las demás de Cintia Ballbé: la protagonista es proposa visitar les seves tres relacions obertes la nit de Cap d’Any. Amb un to còmic, el film mostra les inseguretats amoroses i l’acceptació pròpia. Un curtmetratge espanyol d’estrena mundial que no et deixarà indiferent.
Festival Wallay!
17.06.2021 – 04.07.2021
Aquest 2021, el Festival de Cinema Africà de Barcelona arriba a la seva 4a edició a la Filmoteca de Catalunya, a l’Institut Français i al CaixaFòrum. El festival denota una diversitat i una creativitat molt original i és una mostra de les expressions culturals més prolifiques de Barcelona. Enguany el Wallay! col·laborarà amb una de les grans cites de les arts escèniques de la ciutat comtal: el Festival GREC. Entre perspectives, diàlegs, taules rodones i una exploració conjunta, el Wallay! i el GREC es fusionaran per obrir les portes a veus i expressions africanes de diferents disciplines artístiques.
Si vols conèixer més detalls de la programació, consulta la pàgina web del festival aquí.