#AgendaCFF | Els festivals que curen tots els mals

Ingrid Guardiola al MINIPUT 2019

Els festivals que aterren representen a un col·lectiu apassionat per la feina que fan i no han volgut cancelar la seva edició, per això s’han adaptat al format online. Ens acosten el cinema d’autor i els continguts audiovisuals que no havien arribat abans a Catalunya, històries profundes que tocaran el cor de cada un de tots nosaltres i que també faran partícip a un públic molt divers, precisament als més petits, amb activitats, tallers i jornades professionals.

Et presentem els festivals i mostres de la segona quinzena de novembre:

Agenda sotmesa a possibles canvis.


Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya
15 – 30.11.2020

La Mostra ha preparat un ampli cartell amb 70 pel·lícules que es podran veure en línia a través de la Sala Virtual Verdi i a FilminCAT. La Mostra és una plataforma única per posar en valor l’espiritualitat del cinema, fer visibles les diferents manifestacions religioses i afavorir el diàleg i la cohesió social. Aquest any s’atorga el III Premi de Cinema Espiritual a Ester Capella, la consellera de Justícia.

Respecte al contingut del programa, la Mostra inicia un cicle de pel·lícules sobre Ecologia i espiritualitat amb dos documentals que conviden a la reflexió sobre el planeta que volem: La sal de la Terra de Wim Winders i Juliano Ribeiro i Els Espigoladors i l’espigoladora, d’Agnès Varda. També es farà una retrospectiva a Robert Bresson, cineasta a la recerca d’un ascetisme total per captar el que s’escapa a la realitat més ordinària. 

Destacats:

Le sel de la terre de Wim Wenders i Juliano Ribeiro: documental que parla sobre el fotògraf Sebastião Salgado, on ens presenta diferents situacions que manifesten la col·lisió humana i social actual. És una reflexió sobre les desigualtats i els interrogants que ens plantegem com a raça humana.

El jove Ahmed dels germans Dardenne: el film aborda el tema del radicalisme religiós i obre portes al diàleg. Amb només 13 anys, Ahmed es queda atrapat entre els ideals de puresa de la seva religió i les seves veritables passions. 

Samba de Olivier Nakache i Éric Toledano: Una dona que ha deixat la feina d’alta executiva a causa de l’estrès s’apunta com a voluntària en una ONG que ajuda les persones migrants. Un dia coneix el Samba, un atractiu i carismàtic senegalès que sovint està ficat en embolics. Entre ells neix una relació tan honesta i romàntica com imprevisible.

Més informació


L’Alternativa
16 – 29.11.2020

El festival de cinema independent de Barcelona no es podrà fer en l’habitual lloc de trobada, el CCCB, i ha anunciat que la seva programació serà a Filmin. En la seva àmplia selecció paritària hi destaquen els films de cineastes emergents internacionals i nacionals, tant llargs com curts. A més, també compta amb una programació familiar, seccions paral·leles, L’Alternativa Hall i un llarg seguit d’activitats professionals, tallers, jornades de mentoring i masterclasses amb 4 cineastes: Luís López Carrasco, Sergi Dies, Antoni Pinent i un seminari de Guillermo G. Peydró

El film inaugural del festival serà El año del conocimiento, de Luís López Carrasco, director molt familiar al festival, que ens presenta la seva última pel·lícula, que reviu les protestes violentes a Cartagena el 1992. De la secció de llargs destaquem títols com Fauna de Nicolás Pereda o Oeconomia de Carmen Losmann. De la secció de curts destaquem  ( ( ( ( ( /*\ ) ) ) ) ), de Saúl Kak i Charles Fairbanks, o Ghost Dance d’Emilia Izquierdo

Destacats:

A Media Voz de Patricia Pérez i Heidi Hassan:  aquest documental és un viatge íntim i emotiu, una reflexió sobre l’amistat, la maternitat i les fronteres a través de la correspondència de les dues cineastes cubanes.

Taller familiar d’animació de clics en streaming: juntament amb El Meu Primer Festival, festival soci de CFF, organitza aquest taller per a tota la família per ensenyar com funciona el Stop Motion Video i poder crear animacions amb els teus playmobils preferits. 

Jornada: Desemmascarant el moment cinematogràfic: Catalunya Film Festivals col·labora amb aquesta activitat on el festival analitza i es qüestiona com ha afectat la tecnologia a l’hora de crear i reproduir les pel·lícules i també respondrà qüestions sobre les estrenes en línia i el futur de les sales de cinema. Activitat gratuïta amb inscripció prèvia!

Més informació


Festival Wallay!
20.11 – 06.12.2020

Estem segurs de que la programació del Wallay! no deixarà indiferent a ningú: 12 pel·lícules, 4 de les quals són estrenes a Catalunya, i 4 convidats internacionals. El festival es farà online a la plataforma Filmin. Un recorregut a través de la diversa i creativa cinematografia que ens ofereix el continent africà. 

A la seva tercera edició, les seves obres s’endinsen al mig del desert de Karoo, s’infiltren i descobreixen els secrets del hammam argelí i ens presenta una república governada per nens. També ens presentarà a 4 convidats internacionals de gran prestigi com l’actor i director Mugambi Nthiga, l’actriu i directora Rayhana, la polifacètica artista Asna Aidara i el director d’una de les pel·lícules del festival Knuckle City, Jahmil X. T. Qubeka, galardonat amb diferents premis internacionals, entre ells destaca el Premi a Millor Director a l’Acadèmia de Cinema de Sud-Àfrica.

Destacats:

A Republica Di Mininus de Flora Gomes: Un país africà on els homes armats deambulen pels carrers i maten. A la capital esclata una insurrecció militar. El president, els ministres i tots els adults fugen. Només hi romanen els infants, abandonats, i el savi conseller Dubem. Els nens i les nenes, ajudats per Dubem, decideixen organitzar-se i crear la seva república, deixant de banda els adults.

Knucle City de Jahmil X. T. Qubeka: Un boxejador professional envellit i faldiller i el seu germà criminal tenen una última oportunitat per assolir l’èxit. Una història de pobresa i corrupció que desafia el concepte tradicional de masculinitat per exposar com de destructiu pot ser.

I am Bisha de Roopa Gogineni: A la guerra civil del Sudan, l’escassetat de mitjans de comunicació ha deixat el país sense accés a notícies rellevants. Ganja, un jove pacifista, troba una nova forma de disseminar informació viatjant amb una titella del president Omar al-Bashir, filmant episodis de la seva popular sèrie Bisha TV. 

Més informació


ZOOM Festival
24 – 29.11.2020

L’edició ja ha anunciat que es farà en format virtual a la plataforma Zoom Live i vol aprofitar l’ocasió per mostrar les innovacions tecnològiques tan característiques de l’essència del festival. El Premi d’Honor serà entregat a Jordi Évole, reconeixent el periodista com a referent de la televisió de qualitat, sempre a la cerca de la veritat. La programació inclou més de 40 programes amb molta presència nacional. A la Secció Oficial trobarem ficcions, entreteniment, cultura, divulgació, informatius i esports. Aquest any també entrega un nou premi: Millor Producció Audiovisual durant el Confinament i Confinats en curt

L’espai Zoom Class, la vessant més pedagògica del festival, arriba aquest any amb 8 sessions dirigides als estudiants d’audiovisuals i del sector cultural. També destaquem la jornada professional del Meet Zoom Pro amb una conferència sobre el Blockchain Audiovisual i els Nous Formats TV, coorganitzat amb PAC Productors. Destaquem Buga Buga, una ficció de TV3 d’Aina Millán i Alba Simón o Ein Dorf Wehrt Sich, una producció alemana de Gabriela Zerhau. També produccions espanyoles com Ens quedem a casa d’Eva Corbacho i Judit Porta o 100X100 Tito, una producció de Barça Studios

Destacats:

La Treintena de Mireia Noguera: una de les sèries fruit del confinament, amb un equip molt petit treballant des de casa, aprofitant el màxim les tecnologies del seu abast. Quatre amigues fan 30 anys just en temps de pandemia. Com ho celebraran?

ETA, el final del silencio de Jon Sistiaga: sèrie de 7 episodis on Jon Sistiaga ret homenatge a les víctimes del terrorisme. La sèrie explica les seves històries personals que sumades a la investigació policial van fer possible la fi de la banda.

100×100 Tito de Cristina Collado i Marta Busquets: un documental esportiu on es rendeix homenatge a l’ex-entrenador del Futbol Club Barcelona Tito Vilanova a través de les paraules dels jugadors i del staff tècnic que va tenir al aconseguir la memorable Lliga dels 100 punts. 

Més informació


Memorimage
24 – 29.11.2020

El festival de cinema de Reus canvia de dates i estrena format online a Filmin. Sota la direcció de la cineasta Anna Petrus, proposa aportar una nova visió al festival per mostrar “la fragilitat de la memòria i la difosa frontera entre la realitat i la ficció”. El MemoriJove continua per donar a conèixer la història als més joves.

La programació que ens presenten és potent i paritària. Pilar Aymerich. La mirada felina de Jordi Portals serà el documental que inaugurarà el festival. La Secció oficial està formada per quatre films, entre ells documentals i llargmetratges. La Secció MemoriReus, produccions del Camp de Tarragona, consta de quatre pel·lícules més. També ens apropen col·loquis amb creadors, experts i protagonistes de les pel·lícules del documentals pertinents.

Destacats:

Pilar Aymerich. La mirada felina de Jordi Portals: A través de la preparació d’un retrat descobrim una fotògrafa que sempre ha preferit mantenir-se en un discret segon pla darrere la càmera i fugir de la notorietat per centrar-se en escriure amb imatges. Avui en dia aquestes ja formen part de la nostra història col·lectiva.

Video Blues de Emma Tusell: l’Emma repassa velles cintes en VHS on es mostren records familiars dels anys 80. Mentre rememora els viatges a la costa i els riures infantils, intenta recompondre retalls d’una història que mai va arribar a comprendre del tot, unir les peces d’un puzle oblidat per a descobrir que les coses no eren el que semblaven.

Més informació


Inclús
24 – 29.11.2020

Reivindicatiu, personal i conscient. El Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona començarà amb un format online a Betevé. La programació inclou ficcions, documentals, curts i llargs on la subtitulació en català hi és present en la majoria, així com també films adaptats per a persones amb discapacitat visual i auditiva.

A la Secció Oficial destaquen 3 llargs de ficció i 5 curts com Alive de Jimmy Olson, Voler essere felice ad ogni costo, una producció italiana de Michele Bertini o DIFER3NTE, òpera prima de Claudia Bolte. Per la banda més documental podrem conèixer el recorregut d’una esportista discapacitada per aconseguir una medalla olímpica amb Astrid de Marc Galver i que també ens situaran al centre de l’acció amb el curt Otra forma de caminar de Laura Torrijos-Boscós. Descobreix tot el que t’espera!

Destacats:

El meu germà persegueix dinosaures de Stefano Cipani: Jack té 5 anys i acaba de saber que tindrà un germanet i que, a més a més, aquest serà una mica “especial”. El Jack se sent molt feliç perquè interpreta l’especialitat com una qualitat dels superherois però després del naixement se n’adona que no té poders sinó que ha nascut amb Síndrome de Down.

Romy’s salon de Mischa Kamp: a la Romy no li agrada haver d’anar a la perruqueria tots els dies però això canvia quan l’àvia Stine li diu a la seva néta que està lluitant contra un Alzheimer en augment. La Romy s’adona que l’àvia no sols l’està cuidant sinó que també ella haurà de cuidar de la seva àvia.

Cinema en signes: el festival ha preparat una nova edició de cinema en signes per a persones sordes amb la projecció de 5 curts de diversos festivals de cinema signat. Es farà el dia 29 a les 17:00 i l’entrada és gratuïta.

Activitat CFF: per la seva vuitena edició, el festival proposa una jornada professional al voltant dels reptes que tenen els festivals de cinema, així com l’exhibició i els esdeveniments en general, per ser inclusius i accessibles. Us convidem a reflexionar sobre què necessita el teu espai per obrir-se realment a tothom. Durant el col·loqui, s’abordaran problemàtiques reals i es donaran eines pràctiques. La jornada tindrà lloc el pròxim dijous dia 3 de desembre, el dia internacional de la discapacitat, pel matí i es farà online. 

Més informació


Dart Festival
26.11 – 08.12.2020

Tots els continguts del Dart es trobaran a Filmin, on podrem gaudir d’una gran programació de 20 documentals nacionals i internacionals, 5 llargs i 5 curts i estrenes inèdites a Catalunya. Des de la fotografia, la pintura i l’arquitectura fins l’art més digitalitzat són algunes de les disciplines de l’art contemporani de les que parlarà el festival. L’edició de SALA C presenta projeccions documentals de figures claus com David Hockney o Peggy Guggenheim.

Els documentals de l’edició s’han inspirat en importants artistes com Marina Abramóvic, Keith Haring o César Manrique. A la Secció Internacional veurem films relacionats amb la fotoperiodista Martha Cooper i el fotògraf Sven Marquardt: a la Secció Nacional coneixerem les històries de la ballarina Natacha Rambova o del pintor Félix Cuadrado

Destacats:

Beauty and Decay de Annekatrin Helen: Sven Marquardt no només s’encarrega de vigilar la porta del famós club de techno Berghain, també és un artista reconegut mundialment. Va començar la seva carrera treballant com a fotògraf al Berlín Oriental capturant la peculiar escena subcultural de la ciutat abans de la caiguda del mur. Individualisme, rebel·lió, moda, envelliment i ruptura són alguns dels temes que descobriràs veient aquest documental. 

Body of Truth de Evelyn Schels: un dels documentals inèdits sobre quatre dones que  tenen en comú el fet d’haver viscut situacions de violència i opressió en els seus respectius països. Desenvolupen un llenguatge inquisitiu que és alhora poètic i polític, que no deixa indiferent, que commou i indaga en els conflictes que els han fet formar la seva consciència creativa. 

Un Retrat de N.B. de Peio Aguirre: un dels curts inèdits, un docu-assaig que es basa en l’exposició “Nestor Basterretxea, a través de la fotografia” que Aguirre ha comissariat a la Kutxa Fundazioa de San Sebastián. 

Més informació


MINIPUT
28.11.2020

La Mostra s’oferirà a través del seu canal de Vimeo amb una retransmissió en directe des del CCCB. L’essència del MINIPUT es manté: una jornada maratoniana on es visualitzaran programes que es combinaran amb debats entre professionals i estudiosos de la televisió pública de diferents indrets del món.

Respecte el contingut, ens arriben realities, documentals, webs sèries i fins i tot experiències interactives que provenen de diferents països europeus i internacionals. Una de les sessions estarà dedicada als videojocs, un dels sectors més prolífics en l’actualitat i també es parlarà sobre les innovacions de la televisió i dels canvis establerts durant la pandèmia. A més a més comptarà amb personalitats de l’àmbit televisiu de cadenes nacionals com RTVE i TV3 o amb cineastes com Carla Simón

Tastet de la programació:

The secret diary of Hendrik Groen sèrie de ficció de Omroep MAX: en Hendrik Groen ens ensenya la seva residència i tots els pros i contres de viure-hi. Té molt sentit de l’humor i no té por d’ensenyar com són les coses a la residència. Amb el seu grup d’amics intenta afegir una mica de color a la seva vida i surten per anar a casinos o a classes de pintura, fet que no agrada a la direcció.

Ragnarok, eSports en directe de DR: tres equips nacionals (un de cada país) lluiten entre ells en un món de Minecraft generat pels usuaris, amb comentaris en directe d’un presentador i joves influencers de Minecraft.

Escenari 0 amb la participació de Juan Carlos Martel, director de teatre i la cineasta Carla Simón: reflexió sobre l’escena i la pantalla i les propostes que s’han generat al llarg del confinament. La recuperació de mecanismes televisius, la invenció dels nous formats i les iniciatives dels creadors són alguns dels temes que es tractaran a aquesta sessió a última hora de la jornada. 

Més informació


Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona
30.11 – 13.12.2020

Feminista, reivindicatiu i historiogràfic. La Mostra ens porta bona part de la seva programació que estava prevista per aquesta tardor a la plataforma Filmin. Continua amb l’edició del Conegudes (també) a casa que es podrà veure en línia amb Les perseides, d’Ànnia Gabarró i Alberto Dexeus, Lo que dirán, de Nila Núñez i Les resilients, de Cristina Madrid. Estem atents/es a les novetats de la Mostra. 

Destacades: 

No Home Movie de Chantal Akerman per Projecte Arxipèlag: aquest projecte recopila films de cineastes que inspiren a altres cineastes i ens acosta aquest llargmetratge que va ser escollit dels 10 millors per Sight and Sound. ES tracta d’una pel·lícula domèstica que registra els últims dies de vida de la mare de la directora, supervivent d’Auschwitz. 

Les resilients de Cristina Madrid per Conegudes (també) a casa: el projecte acosta el cinema nacional als municipis catalans, però des de casa teva! Documental que ens mostra a través de quatre bandes femenines com és l’escena musical feminista dels últims anys al país. 

Més informació


BBVA Torelló Mountain Film Festival

L’organització del festival ha decidit ajornar la celebració del festival que havia de ser del 13 al 22 de novembre d’aquest any. Tot i així, el festival manté el seu compromís per fer realitat la trenta-vuitena edició a principis de l’any vinent. Estarem pendents de les últimes actualitzacions del festival per mantenir-vos informats i seguirem defensant que, amb les mesures correctes, els espais de cultura són espais segurs. 

Més informació


I com a tancament d’any acabarem amb el Festival REC del 2 al 8 de desembre. Us hi esperem, RECvolucionaris!