Fotografia del FILMETS 2020
#AgendaCFF #CulturaSegura
Celebrem especialment l’arribada del Festival REC perquè torna a casa, al Teatre de Tarragona, demostrant que la cultura és i seguirà sent segura. El festival commemora els seus 20 anys, proclamant-se com una de les cites més veteranes de la ciutat i, amb voluntat d’expandir-se a públics més joves, crida a la unió i la reflexió. Donat l’aixecament de les restriccions, els festivals i mostres de cinema no volen deixar de fer coses presencialment. Defensem que els festivals han de ser vistos com a actes revolucionaris, espais de resistència. Us fem arribar novetats ens les programacions d’alguns festivals i us expliquem com serà l’edició d’aquest any d’El Dia Més Curt!
Festival REC
02 – 08.12.2020
El Festival REC arriba carregat d’alegria i il·lusió i acull la seva vintena edició amb sessions presencials al Teatre de Tarragona i també online a Filmin. Des del festival celebren el gran impacte que ha tingut la cultura en la societat aquest darrer any i han preparat un programa farcit d’òperes primes i d’un total de 21 pel·lícules d’estrena a Catalunya, 11 d’elles a l’Estat espanyol. Segons el seu director, Xavier García Puerto “es tracta d’una programació de primer ordre, que mostra un fresc dels autors emergents més actuals i que ajuda a reflexionar sobre el món que ens envolta.”
Destaquem la Secció Oficial Òpera Prima, secció estrella del festival, que inclou 11 pel·lícules amb debuts internacionals i prop d’una desena de treballs d’autors emergents de les comarques tarragonines. A la Secció Close Encounters es tractarà el concepte de la distància i es reflexionarà sobre les relacions humanes en aquesta any tan especial. Dins de les Projeccions Especials destaquem la pel·lícula inaugural, Josep, una animació d’Aurel, que s’estrena a Catalunya. També films com Las niñas de Pilar Palomero, escollida Millor Pel·lícula al Festival de Málaga o Lúa Vermella de Lois Patiño, World Première a la Berlinale 2020.
REC i pedagogia: Diversos convidats del festival visiten l’Auditori CaixaForum de Tarragona i les aules de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per fer divulgació del cinema contemporani, així també per fer un seguiment de la relació del festival amb la ciutat.
Un tastet de la programació:
Projecció inaugural: Josep, d’Aurel. 1939. Guerra Civil Espanyola. En un camp de concentració dos homes, separats per un filferro, fan amistat. Un d’ells, en Josep, és dibuixant i lluita contra el règim franquista. És una obra de gran calat històric, però també personal, que posa en valor la memòria i la transmissió d’aquesta entre generacions. És una de les favorites per convertir-se en la Millor Pel·lícula d’Animació Europea en els propers premis EFA.
Destacats:
- La niñas de Pilar Palomero: grans actuacions d’Andrea Fandós i la doble guanyadora de Goya Natalia de Molina. La Cèlia va a un estricte col·legi regentat per monges i les nenes de la seva classe ja han començat a maquillar-se, a fumar d’amagat i a plantejar fugides nocturnes a les discoteques. Aquests coquetejos amb la vida adulta aviat cridaran l’atenció de les seves professores i també de la seva mare, que es veu incapaç de trobar una solució a l’inesperat despertar adolescent de la seva filla.
- Les dues nits d’ahir de Pau Cruanyes: un dels films guanyadors al Festival de Màlaga. Tres joves s’embarquen en un viatge al fons de la nit per celebrar la memòria del seu amic Pol, mort recentment. El que no saben és que aquesta escapada amaga quelcom que no havien previst, el desafiament d’haver d’enfrontar-se als seus propis dimonis i a la devastadora experiència que suposa la pèrdua.
- Slalom de Charlène Favier: la Liz, de 15 anys, ha estat acceptada a una de les escoles d’esquí més prestigioses de França i haurà de viure allunyada de la seva família i amics a un aïllat poble dels Alps. Aviat començarà una dura cursa que la posarà al límit de la seva capacitat física i emocional.
Mostra de curtmetratges d’autors tarragonins:
- And she hisses de Monica Lek: dos amants en una petita ciutat gasten el seu hivern en beure vi barat, tirant dards i planificant la seva evasió a Florida.
- Me, a monster? de Belinda Bonan: després de viure tranquil·la i plàcidament en el seu petit planeta, Nono haurà de conviure amb la visita d’un nou ser, que li farà descobrir que no són tan diferents com semblen.
- La caja de cerillas de Gerard Gil: en un tren japonès un viatger intenta reflexionar sobre el seu passat recent, els seus somnis, els records i les imatges de la col·lecció de caixes de llumins de la seva parella.
Que tingueu un feliç festival, RECvolucionaris!
Tenim més novetats per tu!
El Dia Més Curt
18 – 21.12.2020
Cada dia més a prop! El Dia Més Curt, la festa mundial del curtmetratge, succeirà de manera híbrida entre el 18 i el 21 de desembre. Respecte l’edició d’aquest any, organitzada també per Marvin&Wayne, ens hem vist obligats a allunyar-nos de la pantalla gran: proposem un canvi de marxa, aturar-nos i reflexionar. El curt té una vida efímera, uns anys d’exposició a festivals i desprès el no-res. Per això durant aquests dies un seguit de personalitats del cinema recuperaran els seus curtmetratges preferits made in Catalunya, que es podran veure online.
El curtmetratge reivindica sempre la necessitat de la gran pantalla. El 19 de desembre, si les circumstàncies ho permeten, el CCCB acollirà una sessió presencial molt especial on es projectaran els curtmetratges.
Destaquem algunes de les sessions presencials dels festivals que encara pots veure!
Asian Film Festival Barcelona
23.11 – 01.12.2020
El festival reprèn la seva activitat presencial a l’Institut Français, on es programaran 8 pel·lícules, i a la Filmoteca de Catalunya, on començarà la retrospectiva de Kinuyo Tanaka amb un total de 5 pel·lícules. Els Cinemes Girona, per la seva banda, reprendran la projecció de 27 llargmetratges del Festival del 2 a el 8 de desembre.
El Meu Primer Festival
13.11 – 04.12.2020
A partir d’aquest cap de setmana podras gaudir de les últimes pel·lícules a les sales de l’Institut Français, la Filmoteca de Catalunya o l’Auditori de Sant Martí, com El viatge de Bu, de Julien Bisaro o El cargol i la Balena de Max Lang. També es faran alguns dels minimatch d’animació amb una sèrie de curtmetratges pels infants més petits.
Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya
15 – 30.11.2020
La mostra engega aquest desembre amb la projecció d’alguns dels seus films a les sales de cinema de Barcelona. Tot i així, tota la seva programació també es pot seguir a través de FilminCAT i la Sala Virtual Verdi. Destaquem algunes de les sessions com Pickpocket o Diario de un cura rural, que formen part de la retrospectiva a Robert Bresson a la Sala Laya i a la Sala Chomón el dia 6 i 8 de desembre.
L’Alternativa
24 – 29.11.2020
El festival et proposa assistir a la seva cita de cloenda el pròxim dissabte 29 al Cinema Maldà. Es projectarà el film Epicentro de Hubert Sauper. “Seguirem reivindicant la cultura com a espai de creació de comunitat i proclamem les sales de cinema com l’entorn natural i imprescindible dels festivals”.
ZOOM Festival
24 – 29.11.2020
El proper diumenge 29 de novembre el festival culmina la seva edició amb diverses sessions presencials a l’Ateneu Igualadí a partir de les 17:30h de la tarda. Podrem gaudir d’una projecció de proximitat, Moments de Víctor Sastre, el Showcase Deivid&Lisa i el curtmetratge d’Òmnium Cultural Confinats amb una nena de 4 anys. Finalment es farà la projecció de la pel·lícula de ficció guanyadora del ZOOM Festival.
Memorimage
24 – 29.11.2020
El festival ens porta personatges que enamoren i viatges amb molts records acompanyats de ritmes que faran que no paris de moure’t! Podràs seguir tot el festival online a través de la seva propia plataforma de manera gratuïta. Destaquem A media voz, film de Patricia Pérez i Heidi Hassan que també forma part del repertori de L’Alternativa.
Festival Inclús
24.11 – 01.12.2020
El festival farà la seva última sessió presencialment a l’Auditori Caixaforum, el proper dimarts dia 1, amb una petita actuació dirigida per SamBach i amb la projecció d’un dels films més cridaners de l’edició: El meu germà petit persegueix dinosaures de Stefano Cipani, en català. Una oportunitat que dóna veu a aquest sector, de la que podràs gaudir de ben a prop!
Festival Wallay!
24.11 – 06.12.2020
El Wallay! ha programat algunes de les seves sessions a la Filmoteca de Catalunya i a l’Institut Français en una edició híbrida que també té lloc a Filmin. 9 dels 12 llargmetratges que ens presenta es podran seguir presencialment, no deixis córrer aquesta oportunitat!
Dart Festival
26.11 – 08.12.2020
El Dart segueix la seva programació online però amb una excepció: l’estrena a Espanya del documental Keith Haring: Street Art Boy de Ben Anthony, que es podrà veure el proper 6 de desembre als Cinemes Girona. Narra la història de l’artista al llarg de la contrarevolució social, cultural i política dels anys 80. Inspirat per l’escena del graffiti de la ciutat, va fer dels subterranis i parets de Nova York el seu llenç. No t’ho perdis!
MINIPUT
28.11.2020
L’única mostra de televisió de qualitat de l’Estat espanyol. La 26a edició se celebrarà el dissabte 28 de novembre de 2020 a partir de les 10h i serà retransmesa en directe des del CCCB. Destaquem la sessió Televisions: obligades a col·laborar, sobre com s’han adaptat a les condicions de la pandèmia i que compta amb la participació de professionals de TV3, RTVE i BeTeVé com Pere Buhigas o Sigfrid Gras. També Escenari 0, una reflexió sobre l’escena i la pantalla amb la participació de Juan Carlos Martel i Clara Roquet.
Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona
30.11 – 13.12.2020
Els Manifestos Fílmics Feministes VI, una recuperació dels treballs audiovisuals de les cineastes dels anys 70, i els Cortos en femenino, un programa itinerant de curtmetratges de realitzadores de tot l’Estat, són les dues propostes que la Mostra ha organitzat al seu canal de Filmin. D’altra banda, destaquem dues activitats virtuals: un col·loqui amb diverses representants de l’audiovisual i una trobada radiofònica amb Ràdio Paquita (La Bonne), els dies 2 i 9 de desembre.