#AgendaCFF | Maig de cinema i nous projectes!

Fotografia del D’A Film Festival 2022

Aquest maig els documentals són els protagonistes a unes edicions que volen tornar a omplir les sales de cinema després de la pandèmia. Podrem gaudir d’una extensa i magnífica programació de projeccions relacionades amb la moda, el cinema social o el cinema independent en diversos punts de la capital catalana. Tot això es durà a terme de la mà de grans cineastes que ens ajudaran a reflexionar sobre aquestes obres. A més a més, Catalunya Film Festivals ha iniciat La Revàlida, un nou projecte amb molta il·lusió, dedicat a l’alumnat i amb la cinefília actual com a eix central.


Moritz Feed Dog
12.05 – 15.05.2022

La sisena edició del Moritz Feed Dog arriba amb força a Barcelona després de l’aturada obligatòria a causa de la pandèmia. El festival tindrà lloc als Cinemes Aribau i presentarà una cuidada programació dedicada íntegrament al món de la moda. Es parlarà sobre la moda des de diversos punts de vista com ara a través d’històries de grans icones de la moda, biografies o produccions que conviden a la crítica i a la reflexió. Per primera vegada, el festival obre les seves fronteres i s’uneix amb Feed Dog Brasil per a dedicar una part de l’esdeveniment a entendre com perceben la moda i els processos creatius en aquest país. Ho fa a través de tres films: Favela é Moda, Waiting for the Carnival i Alfaiates de Belo Horizonte. 

Entre els títols més esperats d’enguany destaquem Quant, de Sadie Forst, la projecció inaugural del festival sobre la icònica dissenyadora de moda britànica Mary Quant, exitosa per ser la creadora de la minifaldilla. Coneixerem també l’obra de grans noms del món de la moda. Per una banda, Karl Lagerfeld Se Dessine, el documental dirigit per Loïc Prigent que narra la vida de Karl Lagerfeld a través dels dibuixos que ell mateix realitza. Per altra, Martin Margiela in his own words, de Reiner Holzemer, que explica la història del creador belga que va provocar una ruptura a la història de la moda amb la seva roba reciclada, les seves col·leccions iròniques i desconstruides, el seu street casting i els seus shows en solars semiabandonats sense sitting.


DocsBarcelona
18.05 – 29.05.2022

Aquest any el Festival Internacional de Cinema Documental celebra ni més ni menys que la 25a edició. El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i els Cinemes Aribau seran les seus oficials de l’edició, que també es podrà seguir en format digital a través de Filmin. La projecció encarregada d’inaugurar el festival serà la del cronista ucraïnès Sergei Loznitsa, titulada Mr. Landsbergis, que tracta sobre la declaració d’independència de Lituània i l’enfonsament de l’URSS. A través d’arxius fílmics inèdits i testimonis de Vytautas Lansdsbergis, el cineasta transmet el missatge a la perfecció. 

Com a novetat, el festival ha anunciat la creació d’un nou premi honorífic anomenat Docs d’Honor, per a fer un reconeixement a la carrera d’una persona rellevant pel món del cinema documental. Enguany aquest premi és pel cineasta valencià Llorenç Soler, capdavanter del cinema documental independent. Aquest reconeixement serà precedit d’una sessió d’homenatge a l’arxiu de la Filmoteca de Catalunya, amb la presència del director i la projecció d’alguns dels seus millors treballs. El festival presenta, també, la secció Docs&Teens, dedicada a alumnes d’ESO i Batxillerat per a despertar les consciències dels alumnes al mateix moment que descobreixen històries fascinants a través del cinema documental. 


Festival Wallay!
18.05 – 30.05.2022

Celebrem que arriba una altra edició del Festival de Cinema Africà de Barcelona, que enguany es durà a terme a la Filmoteca de Catalunya i a l’Institut Français. Durant tretze dies ens endinsarem en un viatge a la diversitat i a la creativitat del continent africà. Amb les projeccions que presenta ofereix una visió contemporània sobre la riquesa cultural d’Àfrica que ens permet repensar la nostra mirada. 

A través dels directors convidats, el festival aconsegueix enriquir l’imaginari sobre Àfrica i convida a la reflexió sobre qüestions que tenen una gran importància a dia d’avui.


La Revàlida
03.05.2022

Catalunya Film Festivals, en col·laboració amb La Casa del Cine, presenta La Revàlida, un projecte basat en una sèrie de trobades presencials conduïdes per Mariona Borrull i Víctor Esquirol. En aquest projecte en format podcast, es vol renovar, des de la crítica, els debats que marquen la cinefília actual. Es duran a terme en el marc de festivals i mostres de cinema de Catalunya per a posar sota lupa els diversos camps de l’escriptura cinematogràfica a través de veus expertes, iniciatives als marges i nous talents. De la trobada en resultarà un podcast sonor i reflexions escrites. 

La primera trobada serà el dia 3 de maig a les 17h, en el marc del D’A Film Festival. En aquesta es conversarà sobre la màgia oculta de Film TikTok, l’auto-censura a Twitter, les cool reviews de Letterboxd i les pors compartides de cadascuna com a figura mediàtica, acompanyats d’Ainhoa Marzol, Alejandro G, Calvo.