Fotografia del Festival CLAM 2022
Amb la ressaca de FFLASH-HUB, els festivals de cinema tornen a la càrrega amb una gran diversitat de programacions. A més de cinema fantàstic trobarem cinema social, altres punt de vista sobre conflictes a l’actualitat i fins i tot sèries. Com sempre amb un ventall d’activitats paral·leles que ens faran apropar-nos amb altres ulls al cinema.
Festival de Cinema Jueu de Barcelona
06 – 21.10.2022
La programació 23a Edició del Festival de Cinema Jueu se centra en dos eixos temàtics: la vida dels refugiats i els supervivents i les diferents situacions a les quals s’ha d’enfrontar la població civil i les decisions que es veuen obligats a adoptar els ciutadans per circumstàncies alienes a la seva voluntat durant els conflictes.
Leo Khasin inaugura la programació amb Das Unwort (‘La paraula tabú’), una comèdia gens ortodoxa sobre l’antisemitisme a les escoles alemanyes. El programa d’enguany toca l’antisemitisme latent actual des de diferents films com Kornél Mundruczó, Kata Wéber de Lili Monori i varis artistes més, La travesía de Florence Miailhe, una de les obres d’animació del festival, o Que Dios te proteja de Cléo Cohen, que comptarà amb la presència de la directora i el poeta i traductor Arnau Pons.
Sitges Film Festival
06 – 16.10.2022
La 55a edició del Sitges Film Festival presenta una programació audaç i molt completa, en concordança amb el gran estat en el que es troba el gènere fantàstic aquests últims anys. Hi haurà un total de gairebé 200 llargmetratges i curtmetratges programats que rebran el públic dels cinemes Auditori, Prado, Retiro, Tramuntana i Escorxador a Sitges. L’inauguració anirà a càrrec de Venus, de Jaume Balagueró, amb Ester Expósito com a protagonista.
També destaquen Pearl, de Ti West; Inu-oh, de Masaaki Yuasa; La piedad, d’Eduardo Casanova i El club de la medianoche, de Mike Flanagan i Leah Fong, entre moltes altres. A més a més, repetirà edició WomanInFan, un projecte a favor dels projectes de les dones cineastes que forma part d’Acció>Cinema. Grans celebritats com Eva Green acudiran al festivals i es lliuraran premis, com el nou Golden Honory Award a Dario Argento, i també a Quentin Dupieux, Ti West i Masaaki Yuasa amb el Premi Màquina del temps.
Festival Protesta
14 – 22.10.2022
El Festival Protesta fa deu anys i en l’edició d’enguany, vol fer un repàs de tot el que han fet des dels seus inicis. És per això que dedicaran una sessió a cada una de les edicions del festival, recuperant temàtiques com Pobles en lluita, Desobediència civil, Dones rebels, Art transformador o Eufòria de gènere: un total de 15 llargs, dels quals 3 s’han estrenat a l’Estat espanyol i que la majoria han estat dirigits per dones.
Una altra novetat és que el Protesta projectarà, en comptes del concurs de curtmetratges, tres maratons amb els treballs guanyadors de totes les deu edicions de diferents categories. Per les activitats paral·leles: es conversarà sobre el rol de les dones al cinema o la relació existent entre cultura i activisme i es farà un recorregut humorístic per Vic que, conduït per Galdric Plana. En definitiva, el Protesta celebra els 10 anys i ho fa a l’engròs, revisionant les diferents edicions del festival i mantenint una programació paritària, donant visibilitat la tasca de les directores.
Choreoscope
18 – 23.10.2022
El Festival de Dansa de Barcelona celebra la seva 10a edició i reuneix un conjunt d’ingredients per crear una programació excel·lent. El moviment, el llenguatge artístic i el cinema de dansa són claus per entendre el Choreoscope, que tindrà com a seus la Filmoteca de Catalunya, el Cinema Maldà i també un espai a Filmin. S’estrenen a Catalunya obres com Coppelia de Jeff Tudor, qui acudirà a la presentació o Bailar la locura de Marta Espar i Maiol Virgili.
A més, el festival vol retre homenatge a una famosa artista, actriu, cantant i ballarina que ens va deixar fa pocs mesos: Olivia Newton John. Es projectarà el film Xanadú, un clàssic de 1980 de Robert Greenwald. Katrina Mc Pherson serà premi honorífic al festival per la seva tasca de direcció a l’screendance i obres com el Making Vídeo Dance.
Serielizados Fest
18 – 22.10.2022
Estrenes, sèries d’actualitat, xerrades i molt més. El Festival Internacional de Sèries de Barcelona torna a l’octubre al CCCB, a la Sala Phenomena, la Rouge Cocktail Club i a la Casa SEAT. La 9a edició s’estrena amb la primícia d’Smiley, una nova producció de Netflix i Minoria Absoluta amb Carlos Cuevas i Miki Esparbé com a protagonistes. Com a novetats serièfiles, arriba Fácil d’Anna R. Costa o La Ruta, de Borja Soler i Roberto Martín Maiztegui i protagonitzada per un grapat de joves i populars intèrprets com Àlex Monner, Claudia Salas, Ricardo Gómez, Elisabet Casanovas i Guillem Barbosa.
El jurat de l’edició d’enguany està compost per Vicky Luengo, Gísli Örn Garðarsson i Nína Dögg Filippusdóttir i Belén Funes. L’homenatge aquest any és per una sèrie catalana, Teresines SA, en concordança amb el seu 30è aniversari de la seva estrena a TV3. A banda de cinema, al festival també hi hauran xerrades i podcasts: Oye Polo tindrà un live al Serielizados Fest, i també hi hauran masterclasses com la d’Ana Rujas i Alex de Lucas, sobre el diàleg entre la història i la música a la sèrie ‘Cardo’, d’ATRESplayer.
FILMETS Badalona Film Festival
21 – 31.10.2022
Un festival consagrat pels amants dels curtmetratges. FILMETS neix amb aquest nom l’any 2001, en la 27a edició del Festival Internacional de Cinema i Vídeo de Badalona, fundat el 1969. Des d’aleshores ha estat un referent i avui és un dels festivals de curtmetratges amb més difusió i ressò internacional, punt de trobada entre els cineastes i el públic més fidel.
Al programa del festival hi podem trobar els principals curtmetratgistes nacionals i internacionals. L’any 2012, FILMETS va guanyar el Premi BISFF al millor festival de curtmetratges d’Europa. Aquest any, torna a repetir sessions de cinema a l’Hospital Germans Tries de Barcelona, iniciativa que va emocionar els i les pacients l’any 2021.
Asian Film Festival Barcelona
26.10 – 06.11.2022
L’Asian arriba a la seva 10a edició i presenta una programació amb un centenar de pel·lícules procedents de fins a 25 països diferents d’Àsia i la regió del Pacífic. El festival es podrà gaudir a diversos punts de Barcelona: als Cinemes Girona, al Phenomena, que acollirà la seva pel·lícula inaugural, al Zumzeig Cinema, al CaixaFòrum i també online a Filmin. I és més, a l’AFFBCN existeixen un total de 5 categories, totes a concurs, com la Oficial, l’Oficial Panorama, la Discoveries, el NETPAC i l’Especial.
Per la directora, Menene Gras, “la desena edició del Festival vol ser tan representativa com sigui possible del cinema experimental i independent més recent del continent asiàtic, i malgrat destaquen algunes cinematografies com són les de l’Índia, l’Iran, la Xina o Corea del Sud també es projecten títols d’altres països asiàtics menys reconeguts o amb menor projecció”. Properament, donarem més informació de la programació.
IN-EDIT Barcelona
27.10 – 06.11.2022
Entre les grans novetats del festival d’enguany, destaca que celebra la seva 20a edició amb un cartell amb més de 50 documentals programats, entre els quals destaquen alguns sobre la vida d’artistes com Sinéad O’Connor, XXXTentation, Coque Malla, Joaquín Sabina, Courtney Barnett o Leonard Cohen, entre molts! A més a més, en honor del seu aniversari, s’inclourà la projecció d’alguns dels millors documentals que han passat per el festival en aquestes últimes décades.
El jurat d’aquest any està compost per professionals de l’àmbit de la producció musical com Julien Temple, Matthew Herbert, Alizzz, Nathalie Poza, EStrella Araiza i Luis Enrique Parés. Com l’any passat, tornarem a tenir la secció La Mirada, que incllourà presentacions de Dico Ruin, Getting it Back: The Story of Cymande i Ennio: The Maestro. Des de superproduccions fins a rodatges de guerrilla fets amb una tablet, l’IN-EDIT 2022 s’assegura tenir una programació infalible.