El DocsBarcelona, Festival Internacional de Cinema Documental, és una de les cites ineludibles de la indústria documental nacional i internacional. En la seva 22a edició, que té lloc del 15 al 25 de maig de 2019, ha programat 41 pel·lícules de 26 països i de temàtica diversa (política, feminisme, natura…). Entre elles es troben 4 documentals multipremiats i 5 produccions catalanes. El festival comptarà amb la presència de més d’una vintena de directors i directores de renom i amb més d’una desena d’activitats professionals i de networking. A més a més, comptarà amb algunes activitats acadèmiques i una secció dedicada a l’exhibició del talent documental universitari de Catalunya (DOC-U).
Amb la iniciativa DocsBarcelona A Prop, i gràcies a la col·laboració que el festival ha establert amb la Diputació de Barcelona, DocsBarcelona aproparà una selecció de 3 pel·lícules a 12 municipis de la província de Barcelona, com ara Berga, Manresa, Mataró o Vilafranca del Penedès.
T’expliquem tots els detalls de la programació a continuació!
Documentals destacats que no et pots perdre
Pel·lícula d’inauguració: Aquarela, de Victor Kossakovsky, que ha estat premiat amb més de 100 premis nacionals i internacionals.
Pel·lícula de clausura: El Pepe, una vida suprema, un retrat de l’expresident de l’Uruguai Pepe Mujica, una de les figures polítiques mundials més rellevants de les últimes dècades.
Documentals premiats internacionalment: Honeyland (guanyadora de tres premis a Sundance), Cachada (Premi del Públic a SXSW), Los Reyes (Premi Especial del Jurat al Millor Documental a IDFA) o What Walaa Wants (Premi Especial del Jurat DSG – Millor Documental Canadenc).
Producció pionera: Avec un sourire, la révolution!, la primera producció internacional sobre el Procés que s’endinsa en els fets de setembre i octubre de 2017.
Estrena: El caso Alcàsser, de Netflix.
Produccions catalanes: City for Sale, Beirut, la vie en rose, Me llamo Violeta, Operació Globus, Ángel Pavlovsky.
14 documentals en VOSCat (parcial o íntegrament): Avec un sourire, la révolution!, Bridges of Time, Chris the Swiss, Cold Case Hammarskjöld, Flow, Honeyland, I had a dream, In search, Privacy of Wounds, Push, Putin’s Witnesses, Tiny Souls, What Walaa Wants, When Tomatoes Met Wagner.
8 documentals en català (parcial o íntegrament): Ángel Pavlovsky, Avec un sourire, la révolution!, City for sale, Desde una actriz, El trofeu, Negre de merda, Operació Globus, Qué tal Pascual.
Dels 41 documentals seleccionats, 16 optaran al Premi TV3 al Millor Documental DOCSBARCELONA dins la Secció Oficial Panorama. El festival compta amb dues seccions competitives més: la Secció Oficial Latitud, amb set títols iberoamericans (entre ells, Botero, el retrat sobre l’artista colombià que signa el cineasta canadenc Don Millar), i What the Doc!, que aproparà al públic quatre propostes arriscades i avantguardistes. Les sessions especials, DOC-U i Docs&Teens acabaran de donar cos a la 22a edició del festival. Tota la programació aquí.
Activitats professionals, taules rodones i master classes
En la seva 22a edició, el DocsBarcelona ha organitzat gairebé una desena d’activitats professionals i formatives que analitzen el gènere documental des de diverses perspectives: finançament, producció, internacionalització, banda sonora, drets d’autor o mentoring…
Descobreix com i per què es produeixen i financen documentals
A càrrec dels millors decision makers internacionals (+info)
La banda sonora en el documental d’abans i ara
A càrrec de Jorge Magaz (+info)
Abraça el teu co-cineasta interior: un vespre amb Joe Bini
A càrrec de Joe Bini (+info)
Estudi del documental d’”El caso Alcàsser”, la propera sèrie documental espanyola de Netflix
A càrrec d’Elías León Siminiani i Ramón Campos (+info)
Com s’elabora un documental per competir en el “prime time” d’una televisió?
A càrrec de Montse Armengou, Ricard Belis, Josep Rovira i Muntsa Tarrés (+info)
Taller The Magic of a Great Project & Pitch
A càrrec de Catherine Olsen i Mikael Opstrup (+info)
Taller de recerca i gestió de drets d’ús de films, fotos i música
A càrrec d’Elizabeth Klinck (+info)
Public pitch & Speed meetings: finançament i promoció per a la indústria documental (+info)
Trobades professionals i de networking
La seva dilatada trajectòria ha consolidat el DocsBarcelona com un festival únic per establir noves sinèrgies dins de la indústria documental. Enguany ha organitzat les següents trobades:
Catalan Breakfast. Juntament amb el Catalan Film&TV, el DocsBarcelona organitza una trobada entre productors catalans i representants de televisions, agents de vendes internacionals i distribuïdores. Entre els convidats hi ha finançadors com ara Mohamed Elmongy (Al Jazeera Network – Qatar), Hanka Kastelicova (HBO Europe) o Claudia Rodríguez (Preciosa Media – Colòmbia).
Patio Latino. DocBarcelona ofereix a les productores de països iberoamericans acreditades la possibilitat de reunir-se durant les activitats d’Indústria per tal de fomentar la creació de sinèrgies.
Networking. Docs Pride Party, una festa de benvinguda per conèixer als professionals acreditats al festival; Pro-Docs After Pitch; After Pitch, un esdeveniment per posar en comú opinions i experiències al voltant del documental.
Campus DocsBarcelona. Amb aquesta iniciativa, el festival dona suport a 12 projectes documentals en fase de desenvolupament.
Més de 20 convidats internacionals
El DocsBarcelona és una cita imprescindible per conèixer les millors produccions documentals del món. En aquesta edició, més de 20 directors i directores visitaran el festivals i presentaran els seus films:
Aquarela – Victor Kossakovsky
Lapü – Juan Pablo Polanco
Nijole – Sandro Bozzolo
Cachada – Marlén Viñayo
Operació Globus – Ariadna Seuba
Me llamo Violeta – David Fdez. de Castro y Marc Parramon
Privacy of Wounds – Dalia Al-Kury
(M)otherhood – Laura García y Inés Peris Mestre
Honeyland – Tamara Kotevska
The Ancient Woods – Gintė Žulytė
Beirut, la vie en rose – Èric Motjer
City For Sale – Laura Álvarez
Qué tal Pascual – Bárbara Brailovsky
Avec un sourire, la révolution! – Alexandre Chartrand
Ángel Pavlovsky – Albert de la Torre
Flow – Nicolás Molina
Tiny Souls – Dina Naser
El caso Alcàsser – Elías León Siminiani y Ramon Campos
Bridges of time – Audrius Stonys
In Search – Beryl Magoko
Botero – Don Millar y Lina Botero
Push – Fredrik Gertten