Arriba el millor del cinema asiàtic amb el Festival Nits de Cinema Oriental | Entrevista a Quim Crusellas

“Sense seguretat no hi haurà cinema” (Quim Crusellas, director)

Del 23 al 26 de juliol arriba el cinema oriental a cada racó de la capital d’Osona, Vic. Enguany, el Festival Nits se celebrarà durant menys dies dels que incialment estaven previstos però presentarà una programació que combinarà grans superproduccions de cinema comercial, cinema independent i activitats vinculades amb l’Àsia.

L’esperit participatiu i viu del festival seguirà tot i que alguns aspectes s’han hagut de modular per respectar totes les mesures de seguretat! Obrirà les seves portes amb la pel·lícula Enter the fat dragon, protagonitzada per Donnie Yen, i seguirà amb films tan interessants com Changfeng town, dirigida per Wang Jing, una joia autoral i futura promesa del cinema oriental que ens proposa un viatge nostàlgic per la Xina dels anys 80. També Sonchiriya, un film de Bollywood de western tens i imprevisible.

És una gran oportunitat per conèixer la cultura cinematogràfica d’Àsia i la seva gran oferta cinematogràfica que tracta tot tipus de temàtiques! Per això el Festival Nits ofereix seccions per a tots els interessos i públics, des de la sessió especial, amb pel·lícules com Her blue sky (anime), Monthy python 2 o la reinvenció de Mulan (2019), fins la sessió infantil amb films com The legend of Hei, de MTJJ.


Hem parlat amb el Quim Crusellas, director del Festival Nits de Cinema Oriental, perquè ens expliqui, en primera persona, de quina manera ha afectat la situació actual al festival, quines mesures de seguretat han implementat i quin ha sigut el procés que han seguit.

La situació actual ha sigut un sotrac molt important pel sector cultural. Com us heu adaptat a aquest nou paradigma? Què n’extreieu?

La situació generada per la pandèmia de la Covid-19 ens ha obligat a adaptar-nos a un nou escenari. L’equip del Festival Nits ha treballat sempre amb l’objectiu de fer l’activitat presencial, però seguint en tot moment les informacions i directrius de l’administració i aplicant les fases i mesures pertinents. Aquest parèntesi estrany i desconcertant ha generat noves maneres de negociar i programar les pel·lícules. Alguns títols negociats i confirmats abans del confinament han quedat fora de la programació perquè no han tingut una estrena als seus països d’origen i els seus distribuïdors han de plantejar de nou la seva estratègia de promoció i exhibició. D’altres, però, han mantingut l’acord i l’interès de ser al festival i així tenim algunes estrenes mundials que veuran la llum per primera vegada a Vic. La majoria d’agents de la indústria del cinema han acollit amb alegria l’aposta presencial del certamen, perquè ho veuen com una mostra explícita d’il·lusió, empenta cap al sector, un regal pel públic i, a la vegada, la necessitat de respectar l’esperit popular i participatiu d’aquesta iniciativa. I tot això, sempre, aplicant les mesures de seguretat i higiene vigents segons la normativa oficial.

Organitzar aquesta edició deu haver suposat un sobreesforç. De quina manera us han afectat les mesures sanitàries marcades per les autoritats a l’hora de fer-ho? Com ha sigut el procés?

Les mesures sanitàries han acompanyat aquests últims mesos de preparació del certamen. En un ordre intern, d’equip, primer amb totes les reunions virtuals i, progressivament, amb reunions presencials seguint les indicacions de les fases de desconfinament. Lídia Gilabert, coordinadora del Festival Nits, ha estat present en el curs del Catalunya Film Festivals sobre la normativa de seguretat aplicada als festivals, i des de tota l’organització s’han seguit i aplicat aquestes mesures, establint un aforament concret per a les sales de projecció (Vigatà i Bassa) i recollint tota la informació, transformant-la en efectiva aplicant totes i cada una de les mesures requerides. Sense seguretat no hi haurà cinema, així que per a nosaltres és determinant aplicar la normativa, i convertir-la en prioritat. Així, després, podem activar la programació del festival amb tranquil·litat i acostant-la a l’estructura habitual.


Ja podeu comprar les entrades online de manera anticipada així com també fer les comandes dels sopars temàtics tan característics del festival, que es s’entregaran en paquets individuals.

Consulta la seva programació per més informació!