Badalona enceta el programa ‘Salto del eje’

La creació cinematogràfica com a eina de transformació social

Badalona enceta el programa ‘Salto del eje’, que promou la creació cinematogràfica com a eina de transformació social Alumnes de l’IES Enric Borràs són els primers de la província de Barcelona a participar en aquesta iniciativa de creació cinematogràfica per promoure la inclusió social. Es tracta d’un programa de l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, el Ministeri de Cultura i Esports, en col·laboració amb la Federación Pantalla, i que la Diputació de Barcelona desplega a la província. Badalona és la primera ciutat de la província de Barcelona que ha posat en marxa el programa ‘Salto del eje’. Una desena d’alumnes de l’IES Enric Borràs, al barri de la Salut, han rebut formació per a la creació i producció de curtmetratges documentals amb el suport de professionals del sector cinematogràfic. Els adolescents han tingut  llibertat creativa a l’hora de fer el seu propi curt, que es projectarà al FILMETS Badalona Film Festival, amb la presència dels participants i les seves famílies.

Es tracta d’un projecte que permet als adolescents accedir a una experiència singular, com és fer cinema, amb efectes beneficiosos com la promoció del talent, la millora del benestar emocional i l’augment de la confiança en si mateixos. A través del llenguatge audiovisual, els estudiants podran aportar la seva mirada a l’hora de construir nous relats al voltant dels barris, lluitar contra els prejudicis i els estigmes. D’aquesta manera, el projecte reconeix el potencial transformador de la cultura per millorar la cohesió social i afavorir la promoció del talent, gràcies a l’aprenentatge i el desenvolupament de noves habilitats que també ajuden a millorar el benestar emocional. La iniciativa l’ha promogut, dins la iniciativa ‘Cultura que transforma, l’Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, el Ministeri de Cultura i Esports, en col·laboració amb la Federación Pantalla, i ha comptat amb la participació de l’Ajuntament de Badalona i el festival FILMETS, a través del projecte ‘Barris i comunitats: motors de transformació social’ de la Diputació de Barcelona.

Una experiència de creació artística amb beneficis i oportunitats per a l’adolescència, en especial pels més vulnerables El programa ‘Salto del eje’ es desenvoluparà en set municipis de la província de Barcelona al llarg dels pròxims mesos, amb la participació d’adolescents d’entre 12 i 17 anys. A banda de Badalona, també es portarà a terme al barri de Torre-romeu de Sabadell, al barri de Cerdanyola de Mataró, al barri de Fondo de Santa Coloma de Gramenet, al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat, al barri de Camps Blancs de Sant Boi de Llobregat, i al barri Pare Ignasi Puig- El Xup de Manresa. La selecció dels participants es duu a terme en el marc del Projecte Transformador Barris i comunitats, com a coneixedors del territori i del teixit associatiu del barri fomentant la implicació dels adolescents, les seves famílies i l’entorn més pròxim.

Els curtmetratges produïts pels adolescents es projectaran en festivals o mostres de cinema associats a la Catalunya Film Festivals i a Federación Pantalla, al llarg de tot l’any. Es preveu que els vegin fins a 500.000 espectadors de tot l’estat. Les diferents peces audiovisuals també tindran una funció educativa mitjançant el desenvolupament de tallers i projecció en diversos centres educatius.