Catalunya Film Festivals dona suport com a entitat adherida a la Xarxa AccessCat

El passat dijous 18 de maig, va tenir lloc la presentació oficial de la  Xarxa AccessCat, la Xarxa d’innovació en accessibilitat de Catalunya: mitjans, educació i cultura. Aquesta està formada per 12 grups de recerca de 8 universitats i centres de recerca catalans, entre els que es troben la UB (amb els grups de recerca CLiC i DIDPATRI), la UPF (amb els grups de recerca GTI, TALN i TRADILEX), la UPC (amb el grup de recerca QURBIS), la URV (amb el grup de recerca en Llengua i Tecnologia), la UOC (amb el grup de recerca NODES), la UVic-UCC (amb el grup de recerca TRACTE) i la Fundació i2Cat (amb el grup de recerca MiA). La professora Anna Matamala, investigadora del grup de recerca TransMedia Catalonia del Departament de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental de la UAB, és la directora de la xarxa.

La xarxa se centrarà en la transferència de coneixements i tecnologia en l’àmbit de l’accessibilitat a la informació i a la comunicació, especialment en els mitjans, l’educació i la cultura. Que les entitats adherides, estan especialment interessades en els objectius de la xarxa i en els resultats que se’n puguin derivar ja que la proposta pot tenir un impacte social clar.

Catalunya Film Festivals, que és entitat adherida del projecte, va donar suport a la proposta, liderada pel grup de recerca TransMedia Catalonia de la UAB, durant el juliol de 2022 per cercar el finançament necessari, al programa d’Ajuts per a xarxes d’R+D+I de l’AGAUR del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat.

Aquest més d’abril el grup de recerca TransMedia Catalonia UAB Estel·la Oncins Noguer (Post Doctoral Research Fellow TransMedia Catalonia) , ens va comunicar, a les entitats adherides, que el finançament s’ha aconseguit per 3 anys.

Des de l’1 de gener de 2023, i durant un període de tres anys, la xarxa AccessCat treballarà per esdevenir un referent en accessibilitat a la informació i la comunicació, especialment en els àmbits de la cultura, l’educació i els mitjans, i promourà activitats de transferència i d’innovació. Algunes de les activitats previstes són: oferir una cartera de serveis dels grups de recerca de la xarxa, visibilitzar la recerca i la formació en l’àmbit mitjançant la plataforma MAP (Media Accessibility Platform), oferir formació a empreses i entitats externes sobre accessibilitat a la informació i la comunicació, així com també fer demostracions o showcases que serveixin per sensibilitzar i proposar solucions en l’àmbit de l’accessibilitat. La xarxa oferirà als seus membres suport per buscar solucions disruptives a problemes relacionats amb l’accessibilitat, per sensibilitzar sobre accessibilitat, per internacionalitzar la recerca i per participar en missions internacionals, fires i accions de transferència.

La xarxa posa en comú el coneixement d’accessibilitat obtingut per diverses universitats i fa una transferencia del coneixement en ambdues direccions. La xarxa pretén esdevenir un referent en l’àmbit de l’accessibilitat a la informació i la comunicació i donarà suport a activitats de transferència i innovació dels grups de recerca que la integren.  L’objectiu a Xarxa AccessCat és promoure i desenvolupar la transferència de resultats de recerca en accessibilitat a la informació i la comunicació, amb un èmfasi especial en l’impacte social i la implicació dels usuaris finals.