Mostra Internacional de Films de Dones presenta: Documentalistes Llatinoamericanes

Després de tres edicions i deu films dedicats a rescatar les pioneres del documental llatinoamericà, amb films de Margot Benecerraf, Sara Gómez, Marta Rodríguez, Rosa Martha Fernández, Valeria Sarmiento, Carmen Guarini, Ana Montes i Carmen Castillo, la Mostra segueix programant un seguit de films que considerem representatius de les tendències del documental llatinoamericà.

Aquesta edició centra el seu interès en tres films que reflecteixen la preocupació pels relats documentals focalitzats en la història recent de tres països, Xile, Paraguai i Argentina. Albertina Carri amb Cuatreros (2016), Paz Encina amb Ejercicios de memoria (2016) i Lissette Orozco amb El pacto de Adriana (2017), són tres exemples de com les històries oficials oculten realitats personals que no tindrien lloc ni veurien la llum.

Si no fos que, afortunadament, des dels indrets de l’experiència familiar, personal i/o professional, també es produeixen persistents exercicis d’interrogació. Són tres films que, des del format documental, treballen propostes arriscades en les quals el llenguatge fílmic cohabita amb la necessitat d’explicar i representar de nou, de forma diferent, el que es pretén de dir.

Interrogar les imatges que han suplantat, per saturació, els relats de les experiències personals; qüestionar la seva condició de certificat (Cuatreros); crear-ne de noves allà on els seu rastre s’ha perdut (Ejercicios de memoria) i mirar directament a càmera sense cap pudor per aconseguir desvetllar allò negat (El Pacto de Adriana).

Tres modalitats de treball amb la imatge i la història que ens parlen de la vivacitat d’aquestes cineastes, i de la seva disconformitat amb els modes documentals clàssics. Així com de la seva necessitat de donar sortida a altres veritats que, per a ser explicades, requereixen noves composicions.

20 d’abril

20 h | Als Cinemes Girona

Cuatreros

Albertina Carri, Argentina, 2016. 83′.

“Segueixo les passes d’Isidro Velázquez, el darrer gautxo de l’Argentina i, davant la cerca erràtica del temps perdut em demano si, realment,

vaig darrere les passes d’aquest fugitiu de la justícia burgesa o si són les meves passes, les de la meva herència, les que busco.”

Presentació a càrrec de Mª Soliña Barreiro.

 

27 d’abril

20 h | Als Cinemes Girona

Ejercicios de memoria

Paz Encina, Paraguai, 2016. 70′.

Els records dels fills d’Agustín Goiburú, un important opositor del règim dictatorial d’Alfredo Stroessner, relaten històries d’exili i de terror tot il·lustrant,

a partir del seu cas particular, la història quasi oblidada de milers de famílies i de persones desaparegudes.

Presentació a càrrec de Carolina Astudillo

 

4 de maig

20 h | Als Cinemes Girona

El pacto de Adriana

Lissette Orozco, Xile, 2017. 96′

La directora destapa el conflicte transgeneracional generat per l’estora de silenci que, després de la dictadura a Xile, va instal·lar-se a les cases de moltes famílies, inclosa la seva.

Quan la tieta que tant idealitzava de petita és detinguda el 2007, aflora la seva col·laboració amb la policia secreta de Pinochet i comença

un relat íntim i dolorós d’enfrontaments, confessions, fugues i escarni públic. 

Presentació a càrrec de Virginia García del Pino

 

Preu sessió: 4,5€

Més informació: www.mostrafilmdones.cat