El 15è aniversari del Festival Nits presenta 21 estrenes de cinema asiàtic

La programació del Festival Nits de cinema oriental 2018 (17-­22 de juliol) inclou 31 films produïts a la Xina, al Japó, Hong Kong, Tailàndia, Cambodja, Taiwan i a l’Índia. De les 21 pel·lícules que s’estrenaran a les pantalles de Vic, dues són estrena mundial, tretze internacional i sis estatal. Els Nitòmans podran gaudir també de 32 activitats paral·leles: concerts, exhibicions d’arts marcials, espectacles de dansa, tallers, exposicions i xerrades, entre l’1 i el 15 de juliol amb el programa Més Nits!, i a partir del dia 17 dins el certamen. Així mateix, el Festival segueix sumant complicitats dins el territori (amb més de 30 entitats implicades en la seva organització) i en el sector cinematogràfic del país, a través del suport a joves creadors.

La 15a edició del Festival Nits va presentar en  una roda de premsa a Vic, amb la participació del seu director, Quim Crusellas, i la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Vic, Susagna Roura. També va comptar amb la presència de part de l’equip del Festival.

De les superproduccions de qualitat a l’arriscat cinema independent asiàtic.

Entre les superproduccions que es projectaran a l’edició del proper juliol, cal destacar Monster Hunt 2 (Raman Hui 2018), estrena estatal conjunta amb Movistar+ (el 19 de juliol), dins les Sessions Movistar+, i segona part del film amb el mateix nom que vam poder veure a Vic l’any 2016;; la coproducció entre Hong Kong i la Xina The Golden Monk (Billy Chung i Wong Jing, 2017) que destil·la espectacularitat i romanticisme;; la tailandesa Bad Genius (Nattawut Poonpiriya, 2017) sobre adolescents que creen enginyoses estratègies per aprovar els exàmens, i Baaghi 2 (Ahmed Khan, 2018), que trasllada a l’univers indi les pel·lícules One Man Army, plenes de músculs i acció.

Des de la Xina arriben un seguit de thrillers contundents que conviden a la reflexió social i política, entre els quals cal destacar The Looming Storm (Dong Yue, 2018), The Wrath of Silence(Xin Yukun, 2017) i el film de cloenda Fist and Faith (Jiang Zhuoyuan, 2017), que porta a territori xinès les cèlebres pel·lícules de batalles estudiantils nipones. I des del Japó, irresistibles adaptacions del manga com ara Reon (Renpei Tsukamoto, 2018) i Tremble All You Want (Akiko Okhu, 2017), que ha estat Premi del Públic al Festival de Tòquio 2017.

Precisament d’una novel·la del japonès Keigo Higashino és l’adaptació xinesa Namiya (Han Jie, 2017), un viatge al passat recent farcit de realisme màgic i poesia, amb Jackie Chan en una de les seves millors interpretacions. Dins d’ aquesta línia de poètica al límit de la realitat, destaca també el film When Sun Meets Moon (Benny Lau, 2018) una història d’amor atemporal i entrebancs mundans en el Hong Kong dels anys 90.

Els documentals guanyen terreny

El Festival Nits, en col·laboració amb el Consell de Cooperació Local de Vic, augmenta aquest any la quantitat de films documentals programats i, davant l’èxit d’assistència de públic en passades edicions, passa a mostrar-­los al Cinema Vigatà.

Els quatre documentals seleccionats per a aquesta edició són: Ironhead (Alemanya/Xina. Tian Dong 2017);; el film taiwanès A Foley Artist (Wang Wan-­Jo, 2017), Top Knot Detective (Aaron McCann i Dominic Pearce, 2017), i el documental musical The Cambodian Space Project: Not Easy Rock’n’Roll (Marc Eberle, 2015), programat conjuntament amb el MMVV (Mercat de Música Viva de Vic). Així mateix, el públic de Vic serà el primer de veure un muntatge previ de The man from Katmandú (Pema Dhondup, 2018), una coproducció entre el Nepal i Espanya.

Sessions infantils més enllà de l’animació i amb convidats especials

El Festival Nits torna a dedicar els matins del Cinema Vigatà a les sessions infantils (les Nits més Petites), aquest any amb films d’animació i d’imatge real. Cal destacar la surrealista i divertida Meow! (Benny Chan, 2018), la màgica i tendra cinta d’animació japonesa Mai Mai Miracle (Sunao Katabuchi, 2009), dins les Sessions Movistar+, la pel·lícula índia Sniff!!! (Amole Gupte, 2017), protagonitzada per un nen amb poders olfactius sobrenaturals, i Heroes Unite(Eiji Kamikura, 2018), un tokusatsu ple de solidaritat i excel·lents coreografies marcials, que serà presentat a Vic pel seu equip artístic.

La programació del Festival Nits es completa amb la retrospectiva dedicada a Stephen Chow, una selecció de sis curts, la sessió Tetsudon i amb la recuperació de la sessió de matinada sota el nom CAT III (tal com s’anomena als films per a adults a Hong Kong).

Noves complicitats al Territori

Vic Comerç s’uneix enguany al projecte creant un Chinatown (Nitstown) durant la celebració del certamen. A través de diferents propostes dels alumnes de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic (EASD), es farà una intervenció als carrers més propers a la Bassa dels Hermanos. Vic Comerç també edita una targeta Festival Nits perquè persones convidades, acreditades i nitòmans tinguin avantatges en els establiments vigatans.

D’altra banda, el Festival Nits s’afegeix a la celebració del 30è aniversari del Mercat de Música Viva de Vic i inclou al seu programa dues activitats organitzades pel MMVV: la projecció del documental The Cambodian Space Project: Not Easy Rock’n’Roll i el concert de cloenda a la Bassa (dissabte 21 de juliol), amb el grup paquistanès Markus & Shahzad Santoo Khan.

La Fundació Antiga Caixa Manlleu se suma també al projecte del Festival Nits com a patrocinador, fent possible les Nits més Petites. I Cervesa del Montseny, casa de cervesa artesanal instal·lada a la comarca, llança una edició especial com a cervesa oficial del certamen: la Nitòmana.

El Festival Nits connecta amb la creació cinematogràfica

El Festival Nits de cinema oriental té l’objectiu d’incidir alhora en la vida cultural del seu entorn immediat i en el creixement del teixit audiovisual del país. En aquest sentit treballa en tres direccions:

-­ Connectar professionals catalans i asiàtics. El Festival desitja promoure el treball dels creadors i establir connexions entre professionals, sigui a Catalunya o a l’Àsia. Per exemple en les visites dels representants del Festival Nits al FilmArt (HKTDC Hong Kong International Film & TV Market) i en els convenis de col·laboració que manté amb el festival HISTORICA

-­ International Film Festival de Kyoto i la productora GIGA (Heroes Unite). -­ Donar suport a joves creadors amb interès per la cultura asiàtica. En la secció de curtmetratges, aquest any el Festival ha coproduït Meiying MG-­01, d’Adrià Guxens, i ha programat The Stained Flag, de Dhanraj Barkote, jove director nepalès becat per l’ESCAC per estudiar cinema a Catalunya. El certamen també estrena aquest 2018 el concurs de curtmetratges VICSUDON.

-­ Col·laborar amb l’ESCAC -­ Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya. El director Adrià Guxens, com a estudiant de 4t curs de l’ESCAC, ha estat el responsable aquest any de dirigir l’espot del Festival Nits 2018.

http://cinemaoriental.com/el-festival-nits-presenta-21-estrenes-internacionals-de-cinema-asiatic-dins-el-programa-del-seu-15e-aniversari/