L’Alternativa profesionals és un espai dedicat als professionals del cinema independent internacional. Al llarg de l’any crea vincles entre professionals perquè les pel·lícules i els projectes independents tinguin visibilitat més enllà de l’Alternativa.
Durant el festival, acrediten els professionals (docents, distribuïdors, programadors, agents de venda i exhibidors de cinema) i els ofereiexen un espai per veure les obres seleccionades, paral·lelament a la seva projecció a les sales.
També organitzen diferents activitats participatives, que s’expliquen a continuació:
8a Jornada de l’Alternativa Professionals: El cinema com a creador d’identitat i imaginari
Professionals de totes les branques del cinema participen en la jornada en què reflexionarem sobre l’arxiu com a eina en el procés de creació d’identitats i imaginaris. Debatrem sobre com generar una identitat a partir de diverses cinematografies, tipus de producció i diferents formes de consum.
Adreçada a programadors, distribuïdors, productors i realitzadors de cinema, acadèmics i responsables d’associacions, festivals i institucions de l’àmbit audiovisual i cultural. Amb el suport del Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), el Departament de Cultura, Catalunya Film Festivals (CFF), CIMA Catalunya i el Goethe Institut.
Divendres 17 de novembre, de 9 a 13.30 h. Teatre CCCB. Inscripció prèvia fins el 15 de novembre.
Masterclass de Paul Bell: Fer una pel·lícula sense càmera
Paul Bell parlarà de les habilitats tècniques bàsiques necessàries per produir pel·lícules com AMY o SENNA, fetes únicament material d’arxiu o found footage. Per tenir accés als arxius cal investigació, perseverança, diners i la capacitat d’establir bones relacions.
La masterclass està adreçada a professionals i estudiants de cinema d’última curs o postgraus.
Dijous 16 de novembre, de 17 a 19 h. CCCB. 15 €. La masterclass s’impartirà en anglès sense traducció. Inscripció prèvia fins el 15 de novembre.
5è Mentoring Projects: 18 Projectes seleccionats rebran assessoria profesional
Amb l’objectiu de generar oportunitats de producció i distribució per al cinema emergent, impulsar el desenvolupament de projectes innovadors i ampliar les possibilitats pel sector audiovisual, Mentoring Projects és la trobada que des de 2013 organitza l’Alternativa Professionals amb la col·laboració de Catalan Films & TV.
A partir d’una convocatòria, s’han seleccionat un total de 18 projectes audiovisuals, en diferents nivells de desenvolupament per rebre una assessoria d’un o més d’uns experts.
Divendres 17 de novembre, de 17 a 19 h. CCCB. Accés amb invitació.
Jornada CIMA curts: 12 projectes de curtmetratges seleccionats rebran assessorament
CIMA Catalunya, en col·laboració amb l’Alternativa Professionals i La Bonne, organitza aquesta jornada en el marc del Festival amb l’objectiu de fer créixer projectes de curtmetratges que es presentin a la convocatòria de CIMA Catalunya. Un cop anunciats en públic, els seus responsables accediran a una sèrie d’entrevistes (One-to-One CIMA CAT CURTS) amb professionals del sector.
Dimecres 15 de novembre, de 10 a 12 h. CCCB. Entrada gratuïta. Aforament limitat.
IV Pitching del GAC: Presentació dels projectes seleccionats
Guionistes Associats de Catalunya (GAC) organitza, en col·laboració amb l’Alternativa, la Fundació SGAE, Televisió de Catalunya, PROA, l’Acadèmia del Cinema Català i FAGA, el IV Pitching Fòrum del GAC. L’objectiu és crear un mercat i un punt de trobada entre els diferents actors de l’àmbit audiovisual. D’aquesta manera, es facilitarà el posicionament, desenvolupament i, a llarg termini, producció dels projectes en què es valori el guió.
Dimarts 14 de novembre, d’11.30 a 13.30 h. CCCB. Entrada gratuïta. Aforament limitat.
El cinema romanès emergent. De la producció al festival: Xerrada amb Alex Traila, consultor i productor romanès
Catalunya Film Festivals col·labora amb el cinema romanès emergent i la seva evolució modèlica ha esdevingut un fenomen internacional. La seva presència als festivals de cinema més importants i l’impuls i sinergies que genera, n’és una de les claus. El seu model de producció també n’esdevé una variable que defineix i determina el seu èxit.
Alex Traila, en una conversa amb Xavier G. Puerto, parlarà de les característiques d’aquesta cinematografia en una aproximació que va des de la producció fins als festivals.
Dijous 16 de novembre, de 12.30 a 14 h. Sala Raval, CCCB. Entrada gratuïta. Aforament limitat
Altres activitats (gratuïtes) del vostre interès:
La posveritat en el documental contemporani
Els documentals no menteixen, però tampoc no diuen la veritat: es limiten a constatar i a investigar la realitat per mitjà de l’honestedat profunda de l’art. Amb el títol Veritats fosques, mentides lluminoses, Josep M. Català, Elías L. Siminiani i Macarena Recuerda debatran sobre la postveritat. Amb la col·laboració del Màster en Teoria i Pràctica del Documental Creatiu (UAB).
Dijous 16 de novembre, d’10 a 13 h. CCCB. Entrada gratuïta. Aforament limitat.
La traducció audiovisual i la subtitulació
En aquesta sessió es resoldran els dubtes bàsics sobre la traducció audiovisual que poden sorgir quan s’ha de subtitular. Es parlarà sobre alguns programes de subtitulació i el seu ús bàsic, i sobre les restriccions de la subtitulació, els formats disponibles en els programes gratuïts i els formats professionals. Amb la col·laboració d’ATRAE.
Dimecres 15 de novembre, d’11 a 13 h. CCCB. Entrada gratuïta. Aforament limitat.
La producció del documental d’autor
Els sistemes de producció per a cinema i televisió estan en un canvi continu. Els productors van buscant noves maneres de posicionar-se davant els mercats, les institucions i les noves tecnologies. Amb la presència de Paco Poch. Amb la col·laboració del Màster en Producció Cinematogràfica – UVIC, Mallerich Films i ECIB.
Dimarts 14 de novembre, d’11 a 13 h. CCCB. Entrada gratuïta. Aforament limitat.