#EntrevistaCFF | COVID-19: l’abans i el després del CurtÀneu i del FESTIMATGE

El CurtÀneu i el FESTIMATGE són dos dels associats que l’any passat es van veure obligats a anul·lar les seves edicions com a conseqüència de la COVID-19. Tots dos tenen lloc a indrets allunyats de l’àrea metropolitana de Barcelona, que sovint concentra gran part de l’oferta cultural. Tot i això, compten amb la forta implicació i participació de la ciutadania local. Gràcies als festivals i a les mostres de cinema que deslocalitzen les seves programacions, el cinema arriba a localitats on, d’altra manera, no arribaria.

El CurtÀneu, la Mostra Internacional de Curtmetratges a les Valls d’Àneu, apropa el cinema als habitants de les Valls d’Àneu i rodalies. La seva darrera edició, celebrada a la primavera del 2019, va aplegar més de 800 persones. El FESTIMATGE, Festival de la Imatge de Calella, té lloc a Calella, al Maresme. Inclou projeccions cinematogràfiques i, a més, exposicions i tallers que ens parlen de cinema i fotografia. El passat març de 2020, després d’un aplaçament, el festival va comunicar la seva cancel·lació i va retre un petit homenatge a les obres que havien estat premiades.

Un any després, tots dos engeguen noves edicions i tornen amb molta força! Per aquest motiu, hem volgut conèixer una mica més la seva experiència parlant amb Xavier Rigola, president de Foto-Film Calella, entitat que organitza el FESTIMATGE, i amb Ramon Alaró, president del CurtÀneu.

 

Dificultats i aprenentatges sorgits arran de la COVID-19

L’impacte de la COVID-19 ha obligat les organitzacions culturals a prendre decisions amb rapidesa i a actuar amb un marge de temps curt i convuls. Tal i com ens indiquen en Xavier Rigola i en Ramon Alaró, en els darrers dotze mesos els festivals i les mostres de cinema han après a gestionar millor els inconvenients fruit de les afectacions. Fins i tot, admeten que han sapigut trobar oportunitats en els problemes. Per exemple, des del CurtÀneu han decidit organitzar dues edicions al 2021: al maig (del 27 al 30 de maig, la 5ª edició) i al novembre (la 6ª edició).

Impacte de les afectacions en l’accés a la cultura

El CurtÀneu i el FESTIMATGE són dos festivals que impacten enormement en el territori on tenen lloc: la ciutadania que habita lluny de les grans ciutats, sovint té menys oportunitats per accedir a determinades formes de cultura. És per aquest motiu que des de la Catalunya Film Festivals reivindiquem i defensem la importància de descentralitzar l’oferta cultural mitjançant programes itinerants.

La delicada situació causada per la pandèmia també ha estret les aliances. L’acompanyament, la implicació i l’associació amb entitats i institucions del sector ha suposat, per al conjunt de festivals, una pilar de suport molt important en aquests temps tan complicats. Des de les dues organitzacions ens expliquen que van rebre molt suport per part de les administracions locals i que junts van gestionar la situació de la millor manera possible. L’acompanyament que van rebre va servir també per animar un estat d’ànim que, segons el FESTIMATGE va ser dur. Convien en què tothom va entendre la decisió que van haver de prendre. Tot i ser una decisió difícil i dolorosa, tant el festival com la mostra lleidatana retornen amb força per oferir-nos la millor versió de tot l’equip aquest any: L’ajornament de l’edició del 2020 va ser la millor decisió: patrocinadors i espectadors/es van entendre que era el millor camí”. Tot i això, l’esforç de desenes de professionals es va veure frustrat perquè “l’organització d’un festival implica a molta gent (públics, patrocinadors, col·laboradors…)” (Xavier Rigola, FESTIMATGE).

Canvis i novetats 2021

El retorn suposa també una oportunitat per generar noves sinergies i experimentar dins de la programació. També l’oportunitat d’atraure a nous públics. El FESTIMATGE, per exemple, celebra que pugui celebrar la seva inauguració en un nou espai municipal que ha estat finalitzat en el transcurs d’aquests dos anys. Alhora, celebra poder realitzar la 1a Trobada Online de Cinema 9,5 mm a Europa, una oportunitat única a tot el món que li permet al festival ampliar els seus horitzons.

Des del CurtÀneu assenyalen que “serà una nova experiència el fet de canviar la 5ª edició a la primavera perquè la mostra se celebrava regularment a la tardor”. També destaquen, com a principal canvi, el fet d’haver d’adaptar-se als horaris i a les restriccions. Aquest any han creat un concurs de cineastes anomenat ‘CurtÀneu Express: en 12 hores’ on els i les participants han de rodar i muntar un curtmetratge de 4 minuts en diferents indrets de les Valls d’Àneu.

Un futur ple d’oportunitats i nous models

Xavier Rigola deixa la porta oberta a noves oportunitats futures, tenint en compte les possibilitats que s’obren tot i les conseqüències negatives de la pandèmia: “Tota nova situació ha de ser una nova oportunitat de millora.” Segons Ramon Alaró, “superar els entrebancs sempre ens fa millors.” Des de la seva posició expressa que el model híbrid, vigent ja a molts altres festivals i mostres, no és una opció vàlida pel seu festival perquè molt abans de l’arribada del CurtÀneu, l’únic cinema que consumien els i les habitants de la Vall era a través de les plataformes online i dels serveis de VOD. És per això que defensen l’experiència presencial d’anar el cinema per sobre de l’experiència a través d’una pantalla petita: “la gent el que vol és anar a les sales de cinema.”

L’entusiasme del públic

El FESTIMATGE destaca per combinar diverses disciplines culturals, com la fotografia i el cinema. Any rere any atrau a un públic cada vegada més ampli. El FESTIMATGE ha estat i estarà obert a qualsevol mena de corrent fotogràfica”, segons ens explica Rigola, i “el públic respondrà com ho ha fet sempre i serà entusiasta, depenent del grau de llibertat de moviment que dictin les autoritats sanitàries al respecte”.

La importància de la descentralitzar la cultura i de l’establiment de complicitats

Alguns festivals i mostres de cinema no deixen de fer activitats i projeccions al llarg de l’any. Posen en valor la seva tasca com a canals de cultura i punts de trobada. Per exemple, l’organització de CurtÀneu contempla, dins els seus plans de futur, fer algunes activitats paral·leles durant l’any per promocionar-se. Alaró ens adelanta que ja està prevista la seva presència al festival artístic Terra Roja que es farà a l’estiu a Vilamur, al Pallars Sobirà. Des del FESTIMATGE, Rigola afirma que seguiran col·laborant amb les entitats locals de Calella: “el teixit associatiu de la nostra ciutat funciona sempre d’aquesta manera, en constant col·laboració.”

El CurtÀneu es troba lluny de la capital comtal, on s’hi celebren un gran nombre de festivals i mostres de cinema populars i de renom internacional. Des de la seva creació, al 2006, la mostra ofereix cinema als habitants del territori més proper. Alaró explica que per la ciutadania dels territoris més rurals és importantíssim que hi hagi oferta cultural i que és important trobar complicitats amb les administracions per poder fer-ho possible: “Les administracions de seguida es van posar de cara davant del projecte CurtÀneu”. En el seu cas, la incertesa generada per la pandèmia ha estat una de les principals afectacions. Alaró explica que, en el cas de les Valls d’Àneu, la creació d’esdeveniments culturals és possible gràcies al gran nivell cultural de la zona i destaca altres festivals importants, com el Dansàneu i l’Esbaiola’t.