Fotografia d’Èric Motjer, director del Manlleu Film Festival
Des de la Catalunya Film Festivals anunciem la incorporació del Manlleu Film Festival a la nostra comunitat, que ja acull 48 mostres i festivals de tot Catalunya. En aquesta comunitat cada mostra i festival associat aporta els seus propis trets diferencials. Això ens converteix en una entitat molt diversa, plural i singular.
Hem parlat amb el director del Manlleu Film Festival, Èric Motjer, perquè ens parli sobre el tarannà del festival i el perquè de l’associació amb la Catalunya Film Festival. L’Èric fa més de 10 anys que treballa en el camp dels mitjans de comunicació i es va incorporar a l’equip del festival el 2013, fins a esdevenir el seu director el 2018.
Benvinguts i benvingudes a la Catalunya Film Festivals! Per a qui no us conegui: què és el Manlleu Film Festival?
El Manlleu Film Festival és un festival de curtmetratges competitiu que se celebra a l’aire lliure a mitjans de juliol. La voluntat amb què va néixer el festival el 2003 continua sent la mateixa avui en dia, i és la de continuar apropant un cinema que rarament podria arribar als espectadors pels canals habituals.
Com definiu el tarannà i el caràcter del vostre festival? Quina és la característica més rellevant d’aquest?
El MFF és un festival proper, accessible, que convida a la reflexió i de titularitat pública, un tret distintiu cada vegada menys comú en el mapa de festivals del país. Pel que fa a la programació, el tret distintiu principal és que se centra en propostes cinematogràfiques que exploren noves narratives i que naveguen sovint entre la ficció i la no-ficció.
Quin és el tret diferencial del Manlleu Film Festival respecte dels festivals de cinema coexistents a la zona?
El 2018 el MFF va passar a celebrar-se a l’aire lliure, davant del Museu del Ter, una zona molt concorreguda a l’estiu. I ho vam fer principalment perquè, tenint com tenim un públic cinèfil consolidat que coneix el festival des de fa molts anys, ens volíem apropar a un públic potencial que decideix quedar-se a la projecció i que moltes vegades descobreix un cinema que fins aquell moment desconeixia totalment. La gratuïtat de les projeccions també és un dels pilars que defineixen l’ADN del festival i que contribueix a sustentar la idea. I per últim, l’elaboració d’una programació que recull obres molt diverses però que els uneix aquesta relació especial que tenen amb la realitat.
Per què us heu decidit en formar part de la comunitat de la Catalunya Film Festival?
Creiem que és important formar part d’un col·lectiu que agrupa els festivals de cinema que hi ha a Catalunya i que exerceix de cadena de transmissió entre el sector i l’administració. Per altra banda també és important contribuïr en la divulgació dels festivals de cinema com a eina de reflexió, com a espais de cultura i com a esdeveniments amb valor afegit.
Què creieu que pot aportar el vostre festival dins de la Catalunya Film Festivals, que està formada per quasi 50 festivals de tot el territori català? En què destaqueu?
El MFF no és un festival amb desenes de milers d’espectadors. Forma part d’aquest grup de festivals petits o mitjans que també necessiten ser escoltats per l’ecosistema cultural, així com beure del coneixement adquirit pels més grans. Com molts altres festivals que formen part de la CFF, el nostre festival té lloc en una ciutat de 20.000 habitants i no en una gran ciutat, i aquest és probablement el fet més determinant a l’hora de projectar el festival en tots els àmbits.
Què espereu de l’entitat?
N’esperem que continuï amb la bona feina feta al llarg de tots aquests anys i que en uns temps tan complicats com els que estem vivint, continuï exercint de hub entre els festivals del país.
Ens podríeu donar alguna idea o pista de com voleu plantejar la dinovena edició del Manlleu Film Festival, que es celebrarà del 8 al 11 de juliol?
En el context actual, es fa molt difícil fer previsions a mig any vista, però la 19a edició estarà marcada per la creació d’un jurat jove, que és un projecte que volíem incorporar des de feia anys i que finalment es farà realitat aquest 2021. I per altra banda, el fet que puguem celebrar algunes projeccions del festival al renovat Teatre Centre de Manlleu i que per tant incorporem una segona seu al MFF. La resta de novetats que tenen més a veure amb la programació, les anirem anunciant els propers mesos.
I per últim, en una frase: per vosaltres què significa formar part de la comunitat CFF?
Pel MFF, formar part de la CFF significa passar a formar part d’un espai de debat i d’intercanvi de coneixement que contribuirà a seguir fent créixer el festival en els propers anys.
Els festivals i mostres que formen part de Catalunya Film Festivals passen per un procés d’avaluació basat en els valors del codi deontològic de l’entitat. Us recordem que qualsevol festival i mostra de cinema que s’identifiqui amb aquests valors, i vulgui formar part de la nostra comunitat, pot presentar la seva candidatura al correu de Catalunya Film Festivals.