Vic s’acosta a la cultura xinesa amb el programa d’activitats ‘Més Nits!’

Del 26 de juny al 15 de juliol, la xarxa de Centres Cívics de la ciutat i el Festival Nits donen la benvinguda al país convidat d’enguany, organitzant activitats vinculades amb el cinema, la poesia, les arts marcials, la medicina tradicional, la música, la gastronomia, el teatre d’ombres i les arts gràfiques, entre d’altres.

Els espectadors més impacients perquè comenci el Festival Nits de cinema oriental (18-23 de juliol), podran gaudir de tres títols a l’avançada: La heroína legendaria (Deaf and mute heroine, Wu Ma, 1971), un clàssic del cinema de Kung Fu femení; Rebombori al cel (Laiming Wan, 1965) basada en una obra de la literatura xinesa el protagonista de la qual va servir d’inspiració per a Son Woku (Bola del Drac); i, fruit de la col·laboració de Movistar+ amb el festival, Love and Peace (Sion Sono, 2015), un deliri irresistible del nou mestre del cinema japonès. La projecció anirà precedida d’una conferència d’Iván Fernández, especialista en cinema asiàtic. Movistar+ donarà continuïtat a aquesta nova participació al Festival Nits de cinema oriental amb més activitats dins de les Sessions Movistar+.

El Festival Nits ha volgut també retre homenatge a Star Wars, que celebra el 40è aniversari de l’estrena del seu primer film, amb una exposició de cartells de les pel·lícules originals en les seves versions asiàtiques: Eastar Wars.

A banda d’assistir a projeccions, xerrades i espectacles, el públic podrà ser el protagonista, cantant a la segona edició del Karaoke Més Nits! i participant en múltiples tallers d’arts plàstiques i escèniques, cursos de cuina amb professors autòctons i la descoberta de jocs, arts marcials i teràpies mil·lenàries. Es proposen també dos reptes per als nitòmans més creatius, un concurs de haikus i un de fotografia a instagram: penja les fotos de les teves Kung Fu Girls, dones valentes que coneixes, perquè  les dones més fortes no es troben només al cinema.

La Fundació Institut Confuci de Barcelona, que té com a objectiu difondre la llengua i la cultura xineses a Catalunya i Andorra, i dóna suport a l’edició d’enguany, organitza els tallers d’Ombres xineses, Iniciació a la cal·ligrafia i Llengua i cultura xineses. Aquest darrer, juntament amb la Conferència ‘La Ruta de la seda. El camí que va unir dos universos’ formen part de les IV Jornades Horitzó Àsia (Universitat d’Estiu de la UVic-UCC).

El Festival Nits arriba a tots els barris

Les activitats s’organitzen als sis centres cívics de la ciutat, a l’Espai ETC, la Universitat de Vic, la Sala dels Mecenes, el Pati de l’Ós del Seminari i la Biblioteca Joan Triadú.

El poeta vigatà Lluís Solà farà una classe magistral de poesia xinesa a l’Espai Romeu, annex a la Biblioteca Joan Triadú. Durant el Festival Nits, aquest espai acollirà diverses pel·lícules i l’exposició El Supercartellista amb obres de Yuen Tai-Yung, l’autor dels pòsters de films mítics de Hong Kong que protagonitza el documental The Posterist.
Al Museu de l’Art de la Pell podrem gaudir del conte d’ombres xineses Aigua, representat per la companyia Rondallaire.

El cant del gall més matiner del Festival Nits el farà el públic infantil

La primera projecció del Festival Nits (dimarts 18 de juliol a les 10h del matí) serà la sessió infantil Clàssics de l’animació xinesa, una selecció de quatre dels millors curtmetratges produïts pel prestigiós Shanghai Animation Film Studio (SAFS) que tenen en comú l’admiració i el respecte per la natura i l’ús d’una tècnica tradicional.
Cada dia del festival el públic infantil gaudirà d’una sessió matinal d’animació.

Les nenes i nens de Vic també podran participar en l’acte inaugural del Festival Nits el mateix dimarts a la tarda. Un drac gegant, creat entre tots dins el taller ‘Construïm un gran drac xinès’ del programa Més Nits!, ballarà la dansa d’inauguració del Festival, que té la Xina com a país convidat.

Consulteu aquí el programa complet de Més Nits!