12 festivals de cinema per la primavera

Els festivals de cinema membres del Catalunya Film Festivals han començat el 2019 amb moltíssima força. De fet, tots ells han experimentat un augment d’espectadors entre un 20% i un 28%, èxit que no ens sorprèn si tenim en compte l’excel·lència de les seves programacions!

En aquest segon trimestre (abril, maig, juny) també podrem gaudir dels millors festivals especialitzats de Catalunya: cinema curt, animació, cinema d’autor, documental, esports, cinema fantàstic, llatinoamericà, de dones, LGTB…

Dóna-li un cop d’ull al calendari. Això promet, i molt!

 

Festimatge, Festival de la Imatge de Calella
6 – 28 abril

La XIV edició del Festimatge torna a omplir el municipi de cinema i fotografia del 6 al 28 d’abril. Tot i ser un festival aparentment local, el Festimatge té un caràcter singular que li fa travessar fronteres, convertint-se en un promotor del municipi, en un referent per la imatge i en un punt de trobada per a professionals i aficionats a la fotografia i al cinema.

En aquesta edició hi podrem trobar 23 exposicions de fotografia, més de 100 curtmetratges de ficció, animació i documentals, 2 tallers de fotografia, un mercat col·leccionista, una mostra de cinema 9,5mm o una sessió de cinema còmic amb acompanyament de piano en directe.

Més informació: https://www.festimatge.org

 

D’A Film Festival Barcelona
25 abril – 5 maig

El D’A Film Festival Barcelona arriba a la IX edició portant a Barcelona una selecció d’algunes de les millors pel·lícules independents i d’autor de l’any, obres que han triomfat a festivals d’arreu del món tant de directors de referència com de nous autors emergents. Aplegarà més de 100 films distribuïts entre les diverses seccions del festival i portarà més de 30 directors i directores per presentar les seves obres.

El D’A 2019 s’inaugurarà amb la pel·lícula Un hombre fiel de Louis Garrel. La retrospectiva del D’A 2019 té també accent francès i estarà dedicada al director Christophe Honoré, de qui s’estrenarà la seva darrera pel·lícula Vivir deprisa, amar despacio. Entre la programació hi podem trobar grans noms i pel·lícules que han marcat l’any al circuit de festivals, com ara Nuestro tiempo de Carlos Reygadas; An Elephant Sitting Still, primera i última pel·lícula del cineasta xinès Hu Bo; La casa de verano de Valeria Bruni Tedeschi; Tarde para morir joven de Dominga Sotomayor.

Més informació: https://dafilmfestival.com/es/peliculas

 

CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya
3 – 12 maig

En la seva XVI edició, el CLAM ens tornarà a fer reflexionar a través del cinema sobre les problemàtiques socials actuals a les ciutats de Navarcles, Manresa i Sallent. Amb aquesta última ciutat, seu itinerant del festival, el CLAM pretén apropar-se a nous públics contribuint a la dinamització cultural de la comarca del Bages i potenciant el sorgiment de sinèrgies entre les entitats i institucions de la Catalunya central.

En el marc del festival AMPANS ha convocat per segon any consecutiu el premi INSERT, un premi que dóna suport al talent de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o del desenvolupament i que impulsa l’audiovisual com a eina fonamental de motivació, d’aprenentatge i de transmissió de valors.

Més informació: http://clamfestival.org

 

DocsBarcelona, Internacional Documentary Film Festival
5 – 25 maig

El DocsBarcelona portarà enguany una selecció dels millors documentals internacionals que competiran en diverses seccions: secció Panorama (els millors documentals recents); What de Doc! (els millors documentals innovadors); Latitud DocsBarcelona (els millors documentals de la Península Ibèrica i d’Amèrica Llatina).

A l’edició de 2018 vem poder veure 42 produccions de 37 països diferents; el DocsBarcelona a Prop va arribar a 9 ciutats catalanes; es van celebrar uns 70 col·loquis amb directors, directores i protagonistes; es van apropar els professionals al públic a través de masterclasses. Les 21 edicions amb què compta el DocsBarcelona ens asseguren una XXII edició excel·lent!

Més informació: http://www.docsbarcelona.com

 

Development Seminar NonStop BCN Animació
16 – 18 maig

Per tercer any consecutiu, el Festival NonStop BCN Animació organitza el “Visual Development Seminar”, un seminari de 3 dies que comptarà amb workshops, activitats i sessions de networking de la mà d’experts i artistes del Concept Art internacional com Bastien Grivet, Jessica Rossier, Justin Fields, Cristian Chihaia, Donar Worya o Jomaro Kindred.

Més informació: http://www.nonstopbarcelona.com/seminario

 

BCN Sports Film Festival
3 – 9 juny

Al 2019 el BCN Sports Film Festival compleix 10 anys apropant l’audiovisual de temàtica esportiva al gran públic i establint llaços entre els professionals de l’esport, els directors de cinema, les productores i distribuïdores especialitzades i els mitjans de comunicació.

En aquesta X edició, que formarà part del World Ficts Challenge 2019 i que tindrà un caràcter competitiu, hi podrem veure produccions que tenen l’esport com a temàtica principal de diversos gèneres: animació, documental, ficció, curtmetratges, etc.

Més informació: https://www.bcnsportsfilm.org/ca

 

Mostra Internacional de Films de Dones de BCN
4 – 9 juny

La Mostra Internacional de Films de Dones és una mirada a l’univers cinematogràfic femení des de davant i des de darrera de la càmera. S’organitza des de 1993 i, després de més de 25 anys d’activitat, segueix promovent el cinema dirigit per dones d’arreu del món.

La programació de la mostra acull produccions de tots els gèneres i es complementa amb tallers, cursos i nombroses activitats que tenen lloc al llarg de tot l’any. Per exemple, el passat febrer la mostra va programar un cicle documental per reflexionar sobre la implicació del cinema documental en les realitats llatinoamericanes (Documentalistes llatinoamericanes).

Més informació: https://www.mostrafilmsdones.cat

 

FIRE!! Mostra Internacional de Cinema Gai i Lesbià
6 -16 juny

La Mostra FIRE!!, el primer festival de cinema LGTB creat al nostre país, tracta la diversitat afectiva en el seu sentit més ampli a través d’una acurada selecció de llargmetratges, documentals i curtmetratges que reivindiquen els drets humans dels membres de la comunitat LGTB+.

La XXIV edició del FIRE!!, que tindrà lloc el proper juny, promet seguir sent una finestra a les històries i testimonis de persones lliures i de creadors i creadores que trenquen barreres a favor del col·lectiu.

Més informació: http://www.mostrafire.com

 

Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya
6 – 13 juny

Enguany la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya celebrarà 25 anys sent un punt de referència cinematogràfica llatinoamericana al nostre país.

Durant dues setmanes la mostra presentarà a Lleida un ampli ventall de llargmetratges, documentals i curtmetratges que representen i apropen al gran públic la diversitat i la riquesa dels països llatinoamericans.

Més informació: http://www.mostradelleida.com

 

Offside Fest, Cinema Fora de Joc
6 – 9 juny

Associat amb reconeguts festivals internacionals, com ara l’11mm de Berlin, el Kicking&Screening de Nova York o el Cinefoot de Rio de Janeiro, l’Offside Fest és el primer festival independent de futbol a Espanya.

Aquest festival no només mostra la vessant esportiva del futbol sinó també la seva part més social i cultural a través de documentals que mostren històries excepcionals que s’amaguen darrera de l’esport rei. A més a més, l’Offside Fest ha comptat des de la seva primera edició amb convidats de la talla de l’exfutbolista Carlos Caszely o l’exseleccionador Bob Bradley.

Més informació: http://www.offsidefest.com

 

Galacticat, Mostra de Cinema Fantàstic de Ponent
6 – 9 juny

Galacticat arriba enguany a la seva VI edició per fer arribar el cinema fantàstic a la ciutadania i convertir les terres de Lleida en un focus cinematogràfic.

Té una clara vocació divulgativa i s’adreça a tots els cinèfils i amants de la ciència-ficció. A més a més de programar llargmetratges i curtmetratges, organitza activitats paral·leles -com ara el concurs de curts GalactiCurt o el concurs GalactiCON- amb les que creix any rere any.

Més informació: http://www.galacticat.cat