Jornada professional | Com apliquem criteris d’ecoasistència a l’audiovisual?

El passat dilluns 8 de novembre  R4 Films va organitzar la conversa sostenible L’ecoasistència en el audiovisual: Assegurar la producció sostenible de rodatges i festivals, dins del marc del SUNCINE Festival. R4 Films és un espai de reflexió col·lectiva sobre bones pràctiques que aprofundeix en el concepte de green shooting. Així doncs, durant la taula de treball es van tractar temes que giraven a l’entorn de la figura de l’ecoassistant dins les organitzacions audiovisuals. La moderadora del debat va ser Roser Canela, International Manager al programa Albert. Hi van participar Adriana Piquet, Directora General de l’Associació de Productores Publicitàries d’Espanya; Oliver Lupiañez, Responsable de Sostenibilitat a K is for Knowledge i Ana Vallejo, consultora de sostenibilitat. 

Durant la jornada es va parlar i posar com a exemple el programa Albert, una organització ambiental que té com a principal objectiu animar la indústria de la producció de televisió i cinema a reduir els residus i la seva petjada de carboni. Aquest projecte va ser adoptat per BAFTA (Acadèmia Britànica de les Arts Cinematogràfiques i de la Televisió) i porta actualment deu anys treballant intentant recollir les dades de la indústria per a entendre quines son les solucions i els obstacles que està vivint. Es va recalcar, també, la importància d’entendre l’impacte a l’hora de reduir-lo. Els temes principals dels quals es va parlar i debatre van ser què és la figura de l’ecoassistant i quina experiència professional ha de tenir, quina mena de projectes fan i de quina manera s’organitzen, com veuen les productores el fet d’haver d’implantar la sostenibilitat o qui ha de cobrir el cost de ser sostenible. 

Adriana Piquet va animar a tots els assistents a començar a actuar amb algun petit gest ja que, com va explicar, les conseqüències de quedar-nos de braços creuats podrien ser molt costoses. Oliver Lupiañez va recalcar que el format empresarial hauria d’anar creixent amb el descobriment de nous valors, tal i com funciona la societat actualment. Ana Vallejo, seguint una mica la línia de l’Adriana Piquet, va proposar de fer el primer pas ja que qualsevol cosa petita val més que la intenció més gran. Va comentar que amb o sense ecoassistent es poden fer coses. Per acabar, la moderadora Roser Canela va animar també a que cadascú es posés objectius que sabia que podia complir, ja que el futur està a les nostres mans. 

El proper 2022, la sostenibilitat seguirà sent un dels eixos principals de Catalunya Film Festivals, que treballarem amb l’objectiu de dur a terme festivals i rodatges més verds.