Jornada professional | Festivals diversos, públic divers

Fotografia de la jornada professional “Festivals diversos, públic divers”

El passat divendres 26 de novembre va tenir lloc la jornada professional “Festivals diversos, public divers” organitzada per Catalunya Film Festivals, el Festival Inclús i el grup de recerca Lead-Me al CaixaFòrum de Barcelona amb l’objectiu de resoldre dubtes per obrir les sales dels festivals de cinema a l’accessibilitat i la inclusió. La jornada es va dividir en 5 taules de debat amb diverses figures clau de l’àmbit cultural per analitzar l’estat de la qüestió als festivals de cinema i ajudar a trobar eines i recursos entre tots els i les participants per fer els festivals de cinema més inclusius i accessibles.

La jornada va ser presentada per les directores del Festival Inclús, Adriana Pérez i Marta de Muga i el president de Catalunya Film Festivals, Carlos R. Ríos.

La primera conversa enllaçava el tema de la inclusió i la comunicació. Va comptar amb la participació d’Irene Calvís, responsable del projecte social del Gran Teatre del Liceu, Estel·la Oncins, professora i investigadora del grup de recerca de TransMedia Catalonia, i Albert Caselles, coordinador del Web visual TV. Va moderar la conversa Antoine Leonetti, director del Festival FIRE!!.

Es van posar sobre la taula temes com la necessitat de tenir un llenguatge inclusiu i accessible a totes les comunicacions, millorar la informació lingüística de les pel·lícules, incloure temàtiques que visibilitzin les minories socials, la inclusió de persones amb diversitat funcional als equips dels festivals i la incorporació d’intèrprets.

La comunicació també inclou altres llengües que no són les habituals aquí, sinó que pertanyen a altres ètnies i cultures. (Irene Calvís)

La segona conversa tractava el tema de la inclusió i la diversitat i va comptar amb la participació d’Elena Subirà, responsable de Relacions institucionals i Fundraising al DocsBarcelona, Romà Javierre, responsable de l’Àrea d’Accessibilitat Cognitiva, Lleure Inclusiu i del LabDincat a DINCAT, i Mariona Galter, d’Apropa Cultura. Va moderar el debat Blanca Arias, d’ACPA, l’Associació Catalana per la Promoció de l’Accessibilitat. 

En la conversa es va parlar sobre la creació de programes específics per a col·lectius concrets, de la necessitat del treball transversal en totes les etapes vitals de les persones, l’accessibilitat cognitiva, la creació d’espais accessibles, la representació dels diferents públics i també, de les persones amb diversitat funcional als festivals i la incorporació de sessions relaxades a espais i activitats culturals.

Sempre s’ha representat la persona amb discapacitat intel·lectual des d’experiències d’èxits. Si es posa l’accent en la idea de superació, parteixes des de les dificultats que té aquella persona i no et planteges que sigui una cosa de l’entorn. (Romà Javierre)

La tercera conversa analitzava com es podien fer els films més accessibles, per això es titulava accessibilitat audiovisual. Va comptar amb la presència de Montse Nadal, responsable d’audiovisuals del Servei de Foment de l’Ús del Català del Departament de Cultura, i Mar Brescia, de TransMedia Catalonia. Va moderar la taula Adriana Pérez, una de les directores de l’Inclús

La conversa va girar a l’entorn de com es podien fer pel·lícules més accessibles per a tothom, quin era el paper de l’administració i els drets d’autoria de les audiodescripcions. 

Els primers intents a la televisió a l’hora de tenir productes accessibles es van fer a Catalunya. (Mar Brescia)

La quarta conversa analitzava la necessitat de fer espais i escenaris accessibles a tots el públics. Els i les ponents van ser Albert Minguillón, del Teatre Lliure, Gabriel Sicilia, del Teatre de Terrassa, Aina Guinard, de l’associació ECOM, Associació de Persones amb Discapacitat Física, i Eric Rusiñol, responsable d’instal·lacions del CaixaFòrum Barcelona. Va moderar la taula Carlos R. Ríos, director del D’A Film Festival

Com creem escenaris accessibles per tothom? Quant temps cal per accedir a una sala amb un grup de persones amb discapacitat física? Com estan pensats els espais per acollir activitats per a persones amb diversitat funcional? Aquestes i moltes altres preguntes van generar un ampli debat entre tots els i les participants, que ho van exemplificar amb casos particulars de les seves pròpies instal·lacions.

Incorporar persones amb diversitat al vostre col·lectiu és el més enriquidor i transformador. (Gabriel Sicilia)

L’última conversa va comptar amb la participació de Marta de Muga, una de les directores del Festival Inclús, Tere Pérez, especialista en alzheimer i programadora de sessions al CCCB, i Marta Romero, de l’Associació Aprenem, una associació de pares i mares d’infants amb trastorn de l’espectre autista. Guim Bonaventura, de Catalunya Film Festivals, en va ser el moderador. 

A la conversa es va parlar sobre totes les sessions que cal fer perquè tots els col·lectius les puguin gaudir i també sobre com es poden combinar aquestes sessions amb les més típiques dels festivals. També es van recalcar les complicacions a l’hora d’adaptar les sessions i es van plantejar solucions.

Hem de conviure amb els col·lectius que tenen una discapacitat per poder sortir amb aquestes persones i donar-los-hi una sensació de confort. (Tere Pérez)

La jornada es va tancar amb l’anunciament de la creació d’una comissió específica centrada en l’accessibilitat i la inclusió dins de Catalunya Film Festivals l’any 2022. Aquesta comissió comptarà amb experts dels diferents temes tractats a la jornada, espectadors amb discapacitat i festivals de cinema per treballar els punts a reforçar en els esdeveniments.