El Centre d’Arts Santa Mònica va ser la seu de la jornada La sostenibilitat ambiental a festivals i mostres de cinema, organitzada per l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), mitjançant el Servei de Desenvolupament Empresarial (SDE), i la col·laboració de Catalunya Film Festivals (CFF). Una jornada, emmarcada dins el Pla_C* Cultura pel Clima, i adreçada a festivals i mostres de cinema des de la mirada de la gestió ambiental, amb recomanacions, casos de bones pràctiques, un check list i una taula rodona per parlar d’experiències en l’àmbit de la sostenibilitat ambiental.
L’organització d’un festival o mostra de cinema genera també impactes a nivell ambiental i pot ser una oportunitat per a poder desenvolupar una estratègia de sostenibilitat i contribuir també, d’aquesta manera, a la reducció d’emissions i a la mitigació del canvi climàtic. Amb aquest objectiu es va portar a terme aquesta jornada emmarcada dins el Pla_C* Cultura pel Clima.
En aquest sentit, l’objectiu d’aquesta jornada és posar les bases per poder aplicar criteris de sostenibilitat ambiental en l’organització i en els processos de treball dels festivals i mostres de cinema. S’adreça, doncs, a professionals del sector que vulguin millorar la gestió ambiental del seu esdeveniment i començar a treballar en el seu propi pla de sostenibilitat.
Oliver Lupiañez, responsable de sostenibilitat a K is for Knowledge i Roser Canela, responsable de producció sostenible a ITV Studios, Global van ser els encarregats de conduïr la jornada.
Lupiáñez va obrir amb la ponència Esdeveniments sostenibles, gestió ambiental i “check list”, una breu introducció al tema ajudant a identificar els impactes ambientals més significatius dels festivals i mostres de cinema.
Cada persona pot generar de mitjana fins a 500 gr. de residus diaris i els assistents poden ser responsables de fins el 80 % de la petjada de carboni d’un esdeveniment. L’ús dels transports i la generació d’energia són els principals emissors.
Amb aquestes dades els nostres objectius seran reduir emissions, protegir el medi ambient, activar l’economia circular i assegurar el desenvolupament sostenible. Com ho podem fer? Caldrà planificar objectius de sostenibilitat a curt, mig i llarg termini; construir un Green Team dins de la nostra estructura organitzativa; atraure patrocinadors i espònsors sostenibles; fer avaluació i diagnosis ambiental; optimitzar transports i estances; identificar els nostres impactes (seus, energia, residus).
Lupiáñez va posar com estudis de cas dos grans festivals com són el de Cannes i la Berlinale per analitzar què és el que fan per reduir la seva gran petjada.
Roser Canela va ser l’encarregada d’introduir el tema de la petjada de carboni. “És la quantitat d’emissions de gasos amb efecte hivernacle associades al cicle de vida d’una persona, producte, servei o organització”. Les claus per fer-ho bé: mesurar, entendre, actuar, comunicar i celebrar.
En aquest cas es va analitzar el Festival de San Sebastián. El seu principal focus d’emissions és la mobilitat, que constitueix el 75% de les emissions totals i són, seguit pels residus, el seu desafiament més gran.
Per finalitzar la primera part de la jornada, es va exposar el seu cas la Fira de la Mediterrània de Manresa. La seva gerent, Lídia Hinojo, va repassar quines són les mesures que han pres per fer la seva fira més sostenible: reduir la seva petjada de carboni, compensar les emissions i obtenir un certificat.
La segona part de la jornada va començar amb Roser Canela parlant d’Oportunitats de patrocini. El canvi de mentalitat entre els joves, consumidors i treballadors, fa possible aquesta nova mirada. A més de les subvencions o fons públiques (ICEC o Creative Europe Media). també va parlar d’altres empreses audiovisuals que s’han pres seriosament la sostenibilitat mediambiental com el cas de Netflix, entre d’altres operadors com Disney o Sky. Per finalitzar la seva intervenció va posar alguns exemples de sostenibilitat del Primavera Sound, que van des de l’utilització de bateries renovables per donar energia a dos escenaris a l’ús de cotxes elèctrics.
Elena Subirà i Roca, relacions institucionals i fundraising al DocsBarcelona, i
Mònica Garcia i Massagué, directora de la Fundació Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya van ser les convidades de la taula rodona final de la jornada moderada per Oliver Lupiáñez i Roser Canela.
La seva intervenció va reflectir la realitat dels festivals de cinema per portar a terme aquests plans de sostenibilitat. Elena Subirà defensava que “la sostenibilitat també és un tema que posem en el focus de la nostra programació. Medi ambient, gènere, reparació a través de les arts… I en l’àmbit del patrocini hem tingut l’Agència de Residus de Catalunya i també la campanya #ClimateChange“. I afegia, “si fas accions sostenibles i les comuniques bé, posant-les al centre del teu esdeveniment, pots obrir un ventall de possibilitats de patrocinadors amb mirada sostenible”.
Mònica Garcia va exposar l’experiència de Sitges, gràcies a que la seva seu principal té tots els certificats mediambientals, respiren més tranquils, però intenten cada vegada fer un pas més endavant. Aquest any es farà una formació de pitch amb criteris de sostenibilitat, “i també serem una de les seus del #GreenFilmLab, un workshop sobre pràctiques sostenibles organitzat pel Festival de Torino”
Ambdues van parlar de la necessitat de comunicar millor aquesta feina mediambiental, una pràctica poc habitual entre festivals, però que esdevindrà del tot necessària.