Un dels objectius principals del D’A Film Festival Barcelona és ser una eina més en el desenvolupament i promoció del cinema emergent actual. En les darreres jornades professionals del D’A es van analitzar els diferents processos que incentiven el desenvolupament i posicionament de projectes cinematogràfics de qualitat provinents del nou talent des del punt de vista dels festivals, de la creació, la producció i la distribució.
Com a contraplà, enguany ha nascut Labs & Hubs. Eines per al desenvolupament de projectes cinematogràfics, unes jornades que van tenir lloc el passat 29 i 30 d’abril.
Els festivals de cinema independent han esdevingut una peça clau en l’engranatge d’ecolosió de nous cineastes i nous cinemes. En aquest sentit, les jornades professionals del D’A 2019 refermen el seu compromís amb el talent emergent i amb les preocupacions principals del sector audiovisual i cinematogràfic. Durant dos matins i diverses sessions es van debatre les dinàmiques i estratègies per enfortir, finançar i internacionalitzar produccions cinematogràfiques en estat de desenvolupament. En les jornades hi van participar professionals de primer nivell tant nacional com internacional:
INSIDE THE LAB. CINEASTES, PRODUCTORS I CIRCULACIÓ DE PROJECTES
En aquest col·loqui, Carla Simón (cineasta), Clara Roquet (guionista i cineasta) i Sergi Moreno (Lastor Media) van compartir les seves experiències desenvolupant projectes a través de labs, residències, hubs d’indústria, mercats i espais de coproducció. Clara Roquet, per exemple, va aconsellar als assistents investigar l’ADN dels festivals als quals presenten els projectes i analitzar de quina manera encaixen en ells.
PROJECTA’T! DE LA INCUBADORA AL PRIMER CONTACTE AMB LA INDÚSTRIA
Prenent com a exemple casos exitosos d’iniciatives de formació (residències de creació, labs, incubadores) Andrea Stavenhagen (Festival de Morelia), Gemma Vidal (The Screen/ECAM) i Víctor Iriarte (Tabakalera – Festival de Sant Sebastià) van parlar sobre el paper i les dinàmiques d’aquests formats per enfortir i consolidar noves propostes fílmiques. Iriarte, per exemple, va posar èmfasi en la necessitat de que els festivals sàpiguen on és el nou talent i de que apostin per projectes a mig i llarg termini a través de residències de creació. També van parlar sobre els festivals com a pont entre guionistes, directors, productors, estudiants, etc.
LABS & HUBS. THE IMPORTANCE OF SHARING A PROJECT, FUNDRAISING AND NETWORKING
En aquesta taula rodona, Angelica Cantisani (TorinoFilmLab), Inke Van Loocke (Festival de Rotterdam) i Jarmila Outratová (Festival de Cinema Documental de Jihlava) van debatre sobre la importància de compartir amb la indústria el procés creatiu i de constitució d’un projecte, així com la seva recerca de finançament, de coproducció i el seu accés a mercats per posicionar-se davant del panorama internacional amb un projecte de qualitat. Per exemple, Van Loocke va opinar sobre els riscos d’exposar-se a les opinions dels experts i Outratová sobre les iniciatives de formació dels festivals com a eina d’internacionalització de projectes.
FESTIVALS DE CINEMA INDEPENDENT COM A ESTÍMUL DE NOUS PROJECTES
Durant aquesta activitat, José Manuel Zamora (Abycine), Patricia Sánchez (L’Alternativa), Xavier Garcia Puerto (REC, Festival de Tarragona) van analitzar el paper dels festivals de cinema independent en l’enfortiment de projectes cinematogràfics des de les primeres fases de creació. Xavier Garcia va defensar que “Si todos los festivales acabamos teniendo algún programa de mentoring, me parece fundamental hacer red entre nosotros”. “Los mentorings generan alianzas entre los propios participantes”, va respondre José Manuel Zamora. Alhora, Zamora es va mostrar satisfet de com els festivals derrumben prejudicis: “Estamos satisfechos de derribar prejuicios: por parte de las televisiones, sobre qué es el cine independiente; por parte de los creadores, a abrirse a nuevas miras”. La ponència de Patricia Sánchez també deixava clara la contundent aposta que fan des del mentoring de l’Alternativa per facilitar l’entrada de projectes en el circuit, com van fer amb Estiu 1993, Viaje al cuarto de una madre o Yes we fuck.
SAY IT LOUD! DESENVOLUPAMENT I COMUNICACIÓ DE PROJECTES CINEMATOGRÀFICS
En l’últim col·loqui de les jornades Sandra Tapia (Arcadia Motion Pictures) i Javier Roiz (DeAPlaneta) van aportar la seva visió sobre com comunicar i vendre projectes cinematogràfics tant en la fase de preproducció com en la seva promoció. Entre d’altres aspectes, van emfatitzar la necessitat d’entendre les obres com a productes i de trobar una narrativa que encaixi amb els mitjans de comunicació per fer-los-els arribar millor. “L’èxit de les pel·lícules no és només comercial, sinó que també és molt important la visibilitat i el circuit de festivals”, va apuntar Tapia.
A més a més, durant les jornades el D’A Film Festival va presentar un nou projecte en col·laboració de la Fundació Catalunya La Pedrera per impulsar el nou talent, Francisco Vargas (Director de l’Àrea Audiovisual de l’ICEC) va presentar la línia de desenvolupament de projectes audiovisuals de l’ICEC i Dones Visuals va presentar Directori & Comunitat, una eina que visibilitza i promou el talent femení en el sector audiovisual.
–
Organització: D’A Film Festival Barcelona
Amb el suport de: Institut Català de les Empreses Culturals, Europa Creativa MEDIA, SDE, Fundació SGAE
Amb la col·laboració de: Catalunya Film Festival, Dones Visuals