L’Alternativa ret un homenatge al cineasta Maurice Pialat i posa el focus en els perills del turisme de masses

La 23a edició de l’Alternativa se celebrarà del 14 al 20 de novembre i aproparà a la ciutat el cinema més innovador i compromès.

El festival dedica una extensa retrospectiva al director Maurice Pialat. Els seus trencadors films dels anys 70 i 80 l’han convertit en un dels cineastes francesos més influents del cinema independent.

La vídua de Pialat, Sylvie Pialat, coguionista de tres dels seus films, vindrà a Barcelona a presentar la retrospectiva del director i també films de la seva productora Les Films du Worso.

Aquest any l’Alternativa posa el focus en els perills del turisme de masses amb una extensa programació que gira al voltant d’aquesta problemàtica.

A principis d’octubre donarem a conèixer la programació oficial a competició del festival. 

El Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa, arriba aquest any a la seva 23a edició. 23 anys fent visible el cinema més amagat, oferint al públic i als professionals una oportunitat única de conèixer i gaudir de projeccions i activitats que aposten per la diversitat, la llibertat creativa, la innovació, el compromís ètic i estètic i la reflexió.

Aquest any el festival tindrà lloc del 14 al 20 de novembre i comptarà amb dues seccions oficials a competició (de llargmetratges i curtmetratges) on es presentarà una cuidada selecció de cinema internacional contemporani. També tindrà una àmplia programació paral·lela, amb la ja citada retrospectiva a Maurice Pialat i la seva dona Sylvie Pialat, una selecció de films de nous creadors del panorama nacional i una extensa programació familiar, entre altres propostes. Per la seva part, l’habitual programació al hall del CCCB oferirà, entre altres propostes, una àmplia selecció de films que reflexionen sobre el turisme de masses i els seus efectes col·laterals. Des del turisme de pobresa al procés de gentrificació i el fenomen de ciutat-marca.

Tot un ventall d’activitats paral·leles completaran la programació del festival ambtaules rodones, tallers i activitats organitzades en col·laboració amb universitats i escoles de cinema. Finalment l‘àrea professional del festival organitzarà jornades per a professionals i assessorament de projectes.

Homenatge a Maurice Pialat 

L’Alternativa ret homenatge amb una extensa retrospectiva al director, guionista i actor Maurice Pialat (1925-2003), un dels directors francesos més influents del cinema independent. Els films de Pialat són trencadors, plens de salts temporals i improvisacions, normalment sobre dilemes que no tenen solució i personalitats impossibles. Sovint els seus films parlen de la infantesa i la família, recorrent a les seves pròpies experiències per a presentar moments de cruesa familiar i infidelitats.

S’han projectat retrospectives del director al MoMA de Nova York, a la TIFF Cinematheque, a la Cinémathèque française, al Laemmle Theatre de Los Ángeles i al Harvard Film Archive. Ara, per primera vegada a Espanya, una retrospectiva de l’autor es podrà veure a l’Alternativaen col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya i l’Institut Francès de Barcelona. Es projectaran tots els seus llargmetratge, a més a més del seu curt L’amour existe.

Sylvie Pialat, vídua de Maurice Pialat i coguionista de tres dels seus films, (Police, Sous le soleil de Satan i Le Garçu), presentarà aquesta retrospectiva en el marc de l’Alternativa, a més a més de presentar alguns films de la seva productora Les Films du Worso, que va fundar després de la mort de Maurice al 2003. Amb Les Films du Worso ha produït més de trenta llargmetratges, amb directors com Abderrahmane Sissako, Alain Guiraudie, Corneliu Porumboiu, Laurent Achard, Guillaume Nicloux i Lisandro Alonso. Sylvie Pialat ha rebut dos vegades el premi Daniel Toscan du Plantier de la Acadàmia del Cinema Francès. També ha estat nominada a un Òscar per L’Inconnu du lac i ha guanyat un César per Timbuktu, que es podrà veure a l’Alternativa. 

A principis d’octubre donarem a conèixer la programació oficial a competició del festival,així com la resta de programació i activitats paral·leles.

De moment pots ampliar informació a la web del festival o consultar i descarregar-te materials de premsa a la zona de premsa. També pots demanar la teva acreditació de premsa aquí.

http://alternativa.cccb.org/2016/ca/