Neus Ballús i Clara Roquet triomfen als Premis Gaudí

SIS DIES CORRENTS i LIBERTAD van ser les grans triomfadores de la nit de la XIV edició dels Premis Gaudí. Una gala d’allò més diversa, amb gran presència femenina al palmarès, que va tenir moments molt emotius, com el clam contra la invasió d’Ucraïna o els homenatges a Pau Riba, i que va comptar amb molts títols que han passat per festivals i mostres socis de Catalunya Film Festivals. 

 

Quatre directores a un palmarès amb fort compromís social van fer-se amb alguns dels grans premis de la nit. Neus Ballús, aconsegueix repetir l’èxit de LA PLAGA, i va rebre el premi a la Millor pel·lícula i millor direcció per SIS DIES CORRENTS. I Clara Roquet també va fer doblete amb els de Millor pel·lícula en llengua no catalana i millor guió per LIBERTAD. També Alba Sotorra guardonada amb el Gaudí a Millor documental per EL RETORN: LA VIDA DESPRÉS DE L’ISIS.I Laura Mañá, directora de la Millor pel·lícula per a televisió, FREDERICA MONTSENY, LA DONA QUE PARLA. 

Són les grans vencedores d’un palmarès que es completava amb una llarga llista de dones i on també han estat guardonades Gris Jordana (Millor fotografia per LIBERTAD), Neus Ballús i Ariadna Ribas (Millor muntatge per SIS DIES CORRENTS) o Vinyet Escobar (Millor vestuari per Las leyes de la frontera).

Durant el seu discurs, la Junta de l’Acadèmia del Cinema Català ha anunciat la creació, amb l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona, i l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, d’un Departament d’atenció i prevenció dels abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques, el primer de Catalunya i de la resta de l’Estat. Aquest conveni, amb la col·laboració de Dones Visuals, també permetrà treballar en la redacció d’un protocol de bones praxis professionals.

Des de Catalunya Film Festivals celebrem que moltes de les pel·lícules guardonades han passat per alguns dels nostres festivals i mostres socis, assenyalant la seva gran feina de selecció a les seves programacions.

Així les pel·lícules de Neus Ballús i Clara Roquet, SIS DIES CORRENTS i LIBERTAD, es van preestrenar a L’Alternativa Fest a Barcelona i al REC a Tarragona abans d’estrenar-se a sales comercials. 

Marcel Barrena va presentar davant públic d’escoles la seva necessària MEDITERRÁNEO al REC de Tarragona, dins les activitats d’Acció>Cinema, i vam tenir la sort de poder parlar amb ell durant la presentació i el debat Acció>Cinema: per un món més just. 

La desincronia de TRES, de Juanjo Giménez, va passar per el Festival de Sitges 2021 abans d’arribar a la cartellera. 

EL RETORN: LA VIDA DESPRÉS DE L’ISIS, d’Alba Sotorra, va ser programada al DocsBarcelona 2021, protagonista també d’un dels #Docsdelmes, i va passar pel Festival REC, així com també en una de les activitats d’Acció>Cinema

Les gotes de Miró, MIRONINS, Millor pel·lícula d’animació, van recòrrer festivals com el Serielizados Fest, El Meu Primer Festival, el REC Tarragona i l’Atlàntida Mallorca Film Fest.

I OTRA RONDA, Millor pel·lícula europea, va ser programada al Most Festival