Nicolas Cage i Ed Harris rebran el Gran Premi Honorífic en un Sitges que culminarà amb un concert de John Carpenter

La 51a edició del Festival, que se celebrarà del 4 al 14 d’octubre, avança una part important dels títols que integraran la Secció Oficial

  • Una de les estrelles més carismàtiques del cinema contemporani serà a Sitges 2018. Nicolas Cage aterrarà al Festival per rebre un Gran Premi Honorífic i presentar Mandy, el thriller de Panos Cosmatos que protagonitza
  • Sitges també rebrà Ed Harris, actor de llarga trajectòria en el cinema de gènere, per lliurar-li un Gran Premi Honorífic
  • John Carpenter visitarà Sitges 2018. El mestre del fantàstic arribarà al certamen per oferir un concert amb les bandes sonores de les seves pel·lícules –creades per ell mateix– entre les que destaca La noche de Halloween, el clàssic de terror que celebrarà el seu 40è aniversari al Festival. Serà l’únic show de Carpenter a tot l’Estat espanyol dins el seu tour europeu

Nicolas Cage, un dels rostres més populars de la gran pantalla, rebrà un Gran Premi Honorífic a Sitges 2018. L’actor californià, que va iniciar la seva carrera a principis dels 80, ha protagonitzat èxits de tots els gèneres, amb una notable predilecció per l’acció i el thriller. Besos de vampiro (Robert Bierman, 1989), Corazón salvaje (David Lynch, 1990),Leaving Las Vegas (Mike Figgis, 1995), La roca (Michael Bay, 1996), Con Air (Simon West, 1997), Cara a cara (John Woo, 1997), Wicker Man (Neil LaBute, 2006), Kick-Ass (Matthew Vaughn, 2010) o les més recents Dog Eat Dog (Paul Schrader, 2016), Mom and Dad (Brian Taylor, 2017) i Mandy (Panos Cosmatos, 2018), presentades a Sitges, són només alguns dels títols que han marcat la seva trajectòria.

L’actor, productor i director nord-americà Ed Harris rebrà el màxim reconeixement del Festival, el Gran Premi Honorífic, que també obtindrà el director Peter Weir, anunciat anteriorment. La carrera de Harris, que va començar a finals dels anys 70, està farcida d’èxits i grans interpretacions en el fantàstic, entre les que destaquen Abyss (James Cameron, 1989), Apolo 13 (Ron Howard, 1995), La roca (Michael Bay, 1996), El show de Truman (Peter Weir, 1998), Una historia de violencia (David Cronenberg, 2005), o les més recents Snowpiercer (Bong Joon-ho, 2013), la sèrie Westworld (Jonathan Nolan i Lisa Joy, 2016) o Madre! (Darren Aronofsky, 2017).

Una de les figures essencials del cinema de terror de culte de les últimes dècades, John Carpenter, serà un dels convidats estel·lars de Sitges 2018, on exhibirà el seu talent com a compositor de bandes sonores. Les partitures de La niebla, 1997: Rescate en Nueva York, La cosa, Christine, El príncipe de las tinieblas i molts altres títols –a més de la mencionada La noche de Halloween– submergiran els fans en l’univers únic de Carpenter. Amb aquest concert, que ha estat possible gràcies a la col·laboració de Last Tour i se celebrarà dissabte 13 d’octubre a l’Auditori Meliá Sitges, el Festival s’obre a noves propostes en el camp del fantàstic. La venda d’entrades està disponible a partir d’avui, a les 12.30h, a través del web del Festival. Per a accedir al concert, d’aforament limitat, no seran vàlides les acreditacions del Festival.

Nicolas Cage, Ed Harris i John Carpenter se sumen a les grans presències confirmades a Sitges 2018: el director Peter Weir, les actrius Pam Grier, Traci Lords, Helga Liné i l’actor Ron Perlman, tots ells premiats en aquesta edició del Festival.

Secció Oficial

Sitges 2018 oferirà el millor cinema de gènere actual d’arreu del món. El Festival ja ha anunciat anteriorment la projecció dels últims films de Gaspar Noé, Lars Von Trier, David Robert Mitchell, Alice Rohrwacher o Pascal Laugier, entre d’altres, als quals se suma ara una notable llista de títols que faran les delícies dels fans.

La producció catalana El año de la plaga –adaptació de la novel·la de Marc Pastor L’any de la plaga– dirigida per Carlos Martín Ferrera, es presentarà a la Secció Oficial de Sitges 2018. Coproduïda per Televisió de Catalunya, la cinta està protagonitzada per Ivan Massagué, Ana Serradilla, Miriam Giovanelli, Silvia Abril i Juanra Bonet.

Les cinematografies iberoamericanes trepitgen amb força a la Secció Oficial de Sitges 2018. Els films Animal, d’Armando Bo II, i Muere, monstruo, muere, d’Alejandro Fadel, encapçalen les novetats provinents d’Argentina. La colombiana Siete cabezas, de Jaime Osorio Márquez, i la portuguesa Diamantino, de Gabriel Abrantes i Daniel Schmidt, confirmen el bon moment del gènere en aquests territoris.

De Japó arriben Inuyashiki, de Shinsuke Sato, adaptació del manga de ciència ficció Hiroya Oku; Laplace’s Witch, la nova incursió en el thriller de Takashi Miike, i Maquia: When the Promised Flower Blooms, l’anime dirigit a quatre mans pel realitzador Toshiya Shinohara i la guionista Mari Okada, que debuta en la direcció.

El cinema nord-americà de factura més independent tindrà un pes destacat a la Secció Oficial amb títols com Elizabeth Harvest, de Sebastian Gutiérrez; Clara, d’Akash Sherman; I Think We’re Alone Now, de Reed Morano, amb Peter Dinklage i Elle Fanning; Nancy, de Christina Choe, amb Steve Buscemi; Prospect, de Christopher Caldwell i Zeek Earl, i The Man Who Killed Hitler and then The Bigfoot, de Robert D. Krzykowski.

Sitges 2018 confirma el talent de directors que han passat pel certamen en altres edicions, acollint les seves noves produccions. És el cas del nord-americà Jim Hoskins, que va sorprendre l’any 2016 amb The Greasy Strangler i torna ara amb An Evening with Beverly Luff Linn; el francès Quentin Dupieux, director de títols com Réalité, Wrong Copso Rubber, que presentarà Au Poste!; la polonesa Agnieszka Smoczynska, directora de The Lure (Sitges 2015) amb Fugue; l’iranià Mani Haghighi (A Dragon Arrives!, Sitges 2016) amb Pig, i el canadenc Colin Minihan (Grave Encounters, It Stains the Sands Red amb What Keeps You Alive.

Òrbita

La secció dedicada al thriller, l’acció i l’aventura s’obrirà amb Asher, de Michael Caton-Jones, protagonitzada per Ron Perlman, que serà a Sitges per presentar la pel·lícula i rebre un premi honorífic. També s’hi presentaran Arctic, de Joe Penna, amb Mads Mikkelsen; Galveston, de Mélanie Laurent, amb Elle Fanning; Operation Red Sea, un dels majors èxits de la història del cinema xinès, dirigit per Dante Lam, i The Spy Gone North, de Yun Jong-bin.

Anima’t

Les últimes produccions d’animació seran al Festival, que projectarà Chuck Steel: Night of the Trampires, de Michael Mort, una sàtira del cinema de terror; el film rus en stop motion Hoffmaniada, d’Stanislav Sokolov; l’anime Liz and the Blue Bird, de Naoko Yamada, i la brasilera Tito e os pássaros, de Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar i André Catoto.

Noves Visions

La secció Noves Visions presenta una selecció de títols que explora noves vies narratives, amb una destacada presència europea, com en el cas de Domestique, d’Adam Sedlák; Ederlezi Rising, de Lazar Bodroza; Involution, dePavel Khvaleev; Luz, de Tilman Singer, o The Invocation of Enver Simaku, de l’alacantí Marco Lledó Escartín. De Brasil arriba O clube dos canibais, de Guto Parente. Àsia també juga un paper destacat a la secció, amb films com el japonès One cut of the Dead, de Shinichiro Ueda; el filipí Season of the Devil, de Lav Diaz i la coproducció entre Tailàndia, Hong Kong i Japó, Ten Years Thailand, dirigida de forma conjunta per Apichatpong Weerasethakul, Aditya Assarat, Wisit Sasanatieng i Chulayarnnon Siriphol.

Panorama Fantàstic

Amb un marcat caràcter independent, Panorama Fantàstic portarà el terror més arriscat. Un dels films destacats és St. Agatha, de Darren Lynn Bousman, director de les entregues II, III i IV de la saga Saw i de títols que han passat per Sitges, com Mother’s Day, 11-11-11 o Abattoir. Un altre conegut del Festival, el mexicà Isaac Ezban (El incidente, Los parecidos) hi presentarà Parallel. Altres produccions destacades que es podran veure en aquesta secció són A Rough Draft, de Sergey Mokritsky; Cam, de Daniel Goldhaber; Incredible Violence, de G. Patrick Condon; The Dark, de Justin P. Lange; The Liquidator, de Xu Jizhou o The Ranger, de Jenn Wexler, moltes d’elles operes primes.

Brigadoon i Sitges Zombie Walk 2018

La secció Brigadoon anuncia la projecció de quatre documentals destacats. Navajeros, censores y nuevos realizadores, de R. Robles Rafatal, centrat en el naixement i desenvolupament del cinema quinqui; Director Z, el vendedor de ilusiones, d’Oskar Teixidor, sobre el cineasta basc José María Zabalza; Goodbye Ringo, de Pere Marzo Font, sobre els mítics estudis d’Esplugues City, escenari de multitud d’spaghetti western, i La venganza de Jairo, de Simon Hernández, centrat en el realitzador colombià Jairo Pinilla, que va visitar Sitges en l’edició 2013.

En Sessió Especial podrà veure’s el capítol El hombre que vendió su alma, integrat a la sèrie Mañana puede ser verdad i dirigit per Narciso Ibáñez Serrador l’any 1962 per a la televisió argentina. Es tracta d’un document televisiu recuperat i digitalitzat recentment. El clàssic d’Iván Zulueta, Arrebato, es projectarà en una nova còpia restaurada que s’editarà pròximament.

Brigadoon homenatjarà el director italià Umberto Lenzi –desaparegut l’octubre passat– que l’any 2008 va rebre el Premi Nosferatu. Entre les pel·lícules que s’hi podran veure es troben La guerra del hierro (1983), Una droga llamada Hellen (1970) i La invasión de los zombies atómicos (1980). El Premi Nosferatu, com ja es va anunciar, recau en aquesta edició en l’actriu alemanya Helga Liné, que serà a Sitges presentant Terror (1963), d’Alberto de Martino, i una sessió especial d’El espanto surge de la tumba (Carlos Aured, 1972).

La Sitges Zombie Walk tindrà lloc enguany el primer dissabte del Festival, que serà el 6 d’octubre i tornarà a ser una crida per a que els zombies d’arreu puguin recórrer els carrers de la vila.

Sitges Industry Hub

Per segon any consecutiu, el Festival comptarà amb la Sitges Industry Area gràcies al suport de l’Àrea de Mercats Internacional de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i de Catalan Films & TV. Es tracta d’un espai d’acollida i promoció d’activitats dirigides al sector audiovisual professional, i un punt de trobada entre els professionals presents al certamen. Entre les seves activitats hi ha taules rodones, presentacions, masterclasses i programes de promoció d’altres disciplines amb tradició dins del fantàstic (literatura, videojocs…).

El Festival acull la quarta edició del Sitges Pitchbox, l’esdeveniment de pitching internacional organitzat conjuntament amb la plataforma on line Filmarket Hub. La convocatòria, que està dirigida a llargmetratges de terror, ciència ficció o fantàstic en fase de desenvolupament, restarà oberta fins al 29 d’agost. Seguint el relleu de Guillermo del Toro en l’anterior edició, aquest any obrirà la sessió l’actor i productor Ron Perlman.

La Blood Red Carpet, una iniciativa focalitzada en la promoció internacional del talent actoral dins de la producció audiovisual nacional i iberoamericana, arriba també a la seva quarta edició. El programa presentarà tres actors, tres actrius i tres directors novells seleccionats d’acord amb la seva prometedora trajectòria. Laia Costa, Alejo Sauras, Miki Esparbé o Bruna Cusí són alguns dels actors i actrius que hi han participat en les passades edicions.

El programa Sitges Taboo’ks, que compta amb el suport de la Federación del Gremio de Editores de España i el Salón Liber, es presenta com una ombrel·la que acull diferents accions entre la literatura i el cinema. En l’edició del 2018 es presentaran quatre obres susceptibles de ser adaptades al cinema i un projecte en vies d’adaptació. En aquesta segona convocatòria, se suma el lliurament del premi de ciència ficció de la UPC i la presentació d’un study case de la mà de Planeta.

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va estrenar el curs passat el màster Cinema fantàstic i ficció contemporània, en col·laboració amb el Festival de Sitges. Després de l’èxit de la primera edició, ja està oberta la matrícula per a la segona, que començarà a l’octubre.

Llibre oficial

En la seva 51a edició, Sitges dedica el seu llibre oficial al director italià Michele Soavi, el primer assaig en castellà sobre la figura del mestre, un cineasta inconformista i sempre innovador. Editat per l’Editorial Hermenaute i sota el títol Michele Soavi. Cineasta de lo macabro, la publicació repassa la carrera d’un dels realitzadors més influents del cinema italià de terror recent des dels seus inicis com ajudant i aprenent de Dario Argento.

El llibre, elaborat per Gerard Casau, Manlio Gomarasca, Mike Hostench, Diego López, Lluís Rueda i Ángel Sala –amb pròleg de Luigi Cozzi– inclou un estudi dels seus films més emblemàtics (Aquarius, La secta, El engendro del diablo, Mi novia es un zombi, etc.) i incideix en la seva etapa més desconeguda com a realitzador als marges del fantàstic: thrillers policíacs i melodrames nodreixen la seva etapa posterior com a director de televisió. Per a molts, Soavi és l’últim gran talent del cinema italià, concentrant les virtuts de mestres com Mario Bava, Sergio Martino, Umberto Lenzi, Antonio Margheriti o Lucio Fulci.

Abonaments, packs i maratons a la venda

A partir d’avui, 19 de juliol, a les 12.30h, la venda d’abonaments, packs i maratons per a Sitges 2018 està disponible a través del web del Festival.

També es podran adquirir les entrades per al concert de John Carpenter del dissabte 13 d’octubre, amb aforament limitat, i pel qual no seran vàlides les acreditacions del certamen.

El Festival activarà la venda a través de criptomonedes al setembre, amb la plataforma digital d’Slate Entertainment Group (SEG), Slatix, basada en el blockchain. La iniciativa és pionera dins la indústria i ha estat possible gràcies a l’associació establerta amb el SEG, que també és impulsor de la nova plataforma Binge, amb continguts de ficció audiovisual i cinematogràfics, que utilitza per primera vegada la tecnologia blockchain.

Suport a la 51a edició

El Festival agraeix el compromís de les entitats i empreses col·laboradores: Moritz i Slate Entertainment Group (patrocinadors principals), Obra Social “la Caixa”, Domènech.Vidal i Mistinguett (patrocinadors), Meliá Sitges (patrocinador i seu oficial), Movistar + (soci multimèdia), Deluxe (col·laborador), La Vanguardia (diari oficial), TV3 (televisió oficial) i Motor Munich, concessionari oficial BMW (vehicle oficial).

Sitges 2018 s’organitza gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Sitges i de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el suport de l’Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales del Ministeri d’Educació, Cultura i Esports, de la Diputació de Barcelona i del Carnet Jove – Departament de Benestar i Família.

https://sitgesfilmfestival.com/cat/noticies?id=1003520