PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus, celebra la seva 10a edició

Enguany celebra els seus 10 anys d’existència convertint-se en una mostra competitiva de cinema, amb els següents premis dins de la Secció Oficial: Premi Gall Fer Pirineus – Ciutat de La Seu d’Urgell, Premi Gall Fer Cadí – Esports, Premi Gall Fer Andorra – Ecologia i Premi Gall Fer Internacional – Muntanyes del Món.

En aquesta edició tan especial, PICURT creix en nombre d’espais: Andorra acollirà una part de la mostra, projectant els films de la secció Gall Fer Andorra i atorgarà el premi d’aquesta categoria. La vil·la d’Alàs, a l’Alt Urgell, també serà un nou espai de projeccions i activitats.

PICURT presenta enguany 84 films nacionals i internacionals sobre els Pirineus i la cultura de muntanya d’arreu del món. Algunes de les produccions són inèdites a l’Estat Espanyol i han estat premiades als festivals de cinema de muntanya més importants del món.

Nepal, Corea, Mèxic, Tanzània, Argentina, Dinamarca i Alemanya, entre d’altres i juntament amb l’Estat espanyol, són alguns dels 23 països que participaran en aquesta edició.

Per a commemorar els 10 anys de PICURT, la mostra presenta l’exposició Bestiari, de l’il·lustrador Perico Pastor i Xavier Bellés i també la performance musical i d’arts escèniques Ofrena, dirigida pel músic Arnau Obiols, que endinsarà el públic dins de la roureda d’Artedó.

La 10a edició de PICURT, la Mostra de Cinema de Muntanya dels Pirineus tindrà lloc del 21 al 25 de juny a La Seu d’Urgell, Artedó, Andorra i Alàs. Una edició molt especial, que centrarà els seus actes en la celebració d’aquests 10 anys de la mostra.

Com a novetat, PICURT passa a ser una mostra de cinema competitiva amb quatre premis dins de la Secció Oficial: Premi Gall Fer Pirineus – Ciutat de La Seu d’Urgell, dotat amb 2.000 euros, on es podran veure obres sobre els Pirineus; Premi Gall Fer Cadí – Esports, amb films de temàtica relacionada amb els esports de muntanya, dotat amb 1.500 euros; Premi Gall Fer Andorra – Ecologia, amb obres que tracten temes d’ecologia i de medi ambient relacionats amb la muntanya, valorat en 2.000 euros i Premi Gall Fer Internacional – Muntanyes del món, que premiarà amb 1.500 euros un obra internacional de temàtica de muntanya.

En aquesta edició, PICURT amplia els espais de la mostra: Andorra projectarà els films de la secció Gall Fer Andorra i atorgarà el premi d’aquesta categoria. També, a la vil·la d’Alàs (Lleida), el divendres 24 de juny tindrà lloc la projecció de la Sessió Joves creadors.

Enguany PICURT ha rebut un total de 170 obres, de les quals es presentaran prop de 84 films de cultura de muntanya d’arreu del món, però amb especial interès a les produccions sobre els Pirineus. Algunes de les produccions són inèdites a l’Estat Espanyol i han estat premiades als millors festivals de cinema de muntanya del món, com el Banff Mountain Film Festival de Canadà o el Trento Mountain Film Festival d’Itàlia.

Un total de 23 països participaran en aquesta edició, entre els que destaquen Mèxic, Canadà, Polònia, Regne Unit, Nepal, Austràlia, Estats Units, Bulgària, Iran, Armènia, Dinamarca, Tanzània, Corea i l’Estat espanyol.

A més de la Secció Oficial de PICURT, tindrem les següents seccions fora de competició:Esports, Muntanyes del Món, Ecologia, Pirineus, Cinema Recuperat, Infantils i Joves Creadors.

El jurat d’aquesta edició estarà format per 5 membres: Augusto Golin (periodista independent especialista en temes de muntanya i exdirector del Trento Mountain Film Festival, Itàlia), Ivan Boccara (documentalista etnogràfic, Marroc-França), Judit Colell(directora de cinema i professora de la Universitat Ramon Llull), Juan Ferrer (director de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya) i Carlos Bría (documentalista d’esports de muntanya i professor del departament d’audiovisuals de la Universitat Ramon Llull-Blanquerna).

L’acte inaugural d’aquesta edició serà el dimarts 21 de juny als Cinemes Guiu, on es projectarà la pel·lícula Tierra de todos (1962), amb la presència del seu director Antonio Isasi-Isasmendi. Seguidament es farà un homenatge als 10 anys de PICURT amb un recull d’imatges de la història de la mostra i es tastarà laSOPA PICURT-URGÈLIA.

Un any més la localitat d’Artedó acollirà el dissabte 25 el ja tradicional Sopar de la Vaca Bruneta dels Pirineus i la Cloenda, on tindrà lloc l’entrega de premis Gall Fer 2016.

En aquesta edició PICURT presentarà la producció pròpia del documental Ella, la vall, un treball coral que reflecteix la situació actual de les dones de la Vall d’Aguilar, a l’Alt Urgell, coproduïda per l’Ajuntament de les Valls d’Aguilar, Qucut Audiovisual i Comunicació i el CEP.

Properament donarem a conèixer els horaris de PICURT 2016

PREMIS I RECONEIXEMENTS

Enguany PICURT vol reconèixer a la Vesprada del Parc del Segre del dimecres 22 de juny la trajectòria de l’esportista catalana Laura Orgué, campiona d’esquí de fons i corredora de muntanya. El Premi Josep Virós, que s’entregarà divendres 24 a Artedó, serà per al grup de dones mOntanyanes, creadores de projectes de dinamització i desenvolupament en zones rurals i de muntanya. El crític de cinema i presentador Àlex Gorina entregarà durant la Cloenda de PICURT el reconeixement al director, guionista i productor de cinema Jordi Cadena, per la seva aportació dins del món cinematogràfic.