El Rewind Festival s’obre al món

Miki-nino

El certamen de curtmetratges de l’Anoia s’internacionalitza i oferirà dues sessions en línia

Javier Pérez-Vico i Raül Bocache, al capdavant de l’associació +Qcine, ja tenen a punt el III Rewind Festival, certamen de curtmetratges de Vilanova del Camí que se celebrarà del 17 al 26 de març. Aquest any amplien el nombre de seus, el nombre de països i llengües que hi poden participar, i el públic potencial amb sessions en línia a través del seu web. Parlem amb els directors del Rewind del present i el futur del festival.

Pérez-Vico i Bocache fa anys que organitzen activitats relacionades amb el cinema a Vilanova del Camí. Van començar amb projeccions de cinema puntuals, les 12 hores de terror i d’aquí van passar a oferir una programació estable de cinema familiar, un diumenge al mes. “Vam arribar a un sostre i ens vam plantejar què fer”. El pas següent va ser muntar un festival: “ens vam decantar pels curts perquè tenen menys metratge i són més fàcils de programar en un festival d’un cap de setmana”. Malgrat que el Rewind segueix apostant pels curtmetratges, però, aquest any el festival ocupa dos caps de setmana. “Al final segurament tractarem llargmetratges”, diuen els directors, més enllà dels que ja s’han pogut veure en passis especials en edicions anteriors. A través del certamen, Bocache i Pérez-Vico han pogut constatar que el curtmetratge català i espanyol ja fa anys que té molt nivell, que “són pel·lícules petites de molta qualitat”. L’objectiu dels organitzadors sempre ha estat que el Rewind sigui molt més que un festival, volen que sigui “una festa del cinema”. Per això intenten “que el festival sigui més gran i amb curts de tot arreu”, tant els professionals com els que arriben d’instituts de tot l’estat per a la secció paral·lela. En aquesta tercera edició el festival s’ha obert a tot el món, cosa que ha suposat que s’hagin doblat el nombre d’obres incrites, amb 552 curts provinents de 42 països de cinc continents. D’aquests, el 40% són de fora de l’estat espanyol, principalment europeus i sudamericans. “Hem incorporat dues categories noves, la de parla estrangera i parla hispana. Estem molt contents amb el nombre de curts que hem rebut, a banda de rebre molts més curts de l’estat”, expliquen els directors.

Aquest any, a banda de guanyar dies de festival, també han ampliat el nombre de categories i el nombre de seus, amb sessions a Can Papasseit (Vilanova del Camí), als Cines Mont-Àgora (Santa Margaria de Montbui) i a l’Ateneu Igualadí. I una de les novetats destacades és que espectadors de tot el món podran veure dues sessions dels curts en línia, a través del web del festival, pel preu aproximat que costa una entrada de cinema, amb preu reduït si es compren les dues sessions. Aquests curts es podran veure al web durant un mes, del 17 de març al 16 d’abril.

Als curts del festival sempre hi ha una bona presència d’actors, directors, guionistes i tècnics de renom, “gent contrastada i coneguda, i d’altres que no coneixes pel nom però que quan mires la seva filmografia veus que han participat en molts projectes coneguts. Molts d’ells tenen estudis de cinema i experiència treballant en molts curtmetratges i llargmetratges”. D’entre el talent d’aquesta edició destaquen d’una banda l’actriu catalana Íngrid Rubio, guanyadora del Goya i nominada al Gaudí i nominada al certamen pel seu paper al curtmetratge ‘Yerbabuena’, a qui últimament hem vist a la televisió a les sèries ‘Cites’, ‘Bajo sospecha’ o ‘Pulsaciones’. També va guanyar un Goya al millor curt el català Fernando Trullols, director del nominat ‘Marcianos de Marte’. Trullols ha treballat en desenes de pel·lícules, com ‘Un monstre em ve a veure’ de J.A. Bayona, de qui va ser l’ajudant de direcció. Actualment treballa com a director a la nova sèrie de Cesc Gay ‘Félix’. Rubio i Trullols seran dos dels convidats destacats que assistiran a la gala de lliurament de premis del dissabte 18 de març, que conduirà el locutor de Ràdio Flaixbac Andreu Presas, amb el seu company d’emissora Xavi Segú com a regidor de l’esdeveniment, i amb la música de The Crossroads, grup instrumental que interpreta bandes sonores de cine a ritme de swing. “Serà una gala més dinàmica i més curta que la de l’any passat, amb tres o quatre actuacions musicals”.

l festival arrencarà divendres 17 de març a les 20h amb la presentació del curtmetratge ‘Camises cap al cel’, que comptarà amb el director i casteller de la Colla Jove de Valls Jordi Farré, i amb els Moixiganguers d’Igualada com a convidats. Just després, a les 22h, hi haurà la xerrada “Generació Goonies: un viaje nostálgico a los años 80”, amb el realitzador i autor del llibre “Generación Goonies. Los años dorados de la productora Amblin” (Diábolo Ediciones) Francisco Javier Millán i amb la periodista i crítica de cinema Raquel Abad, ambdós membres del jurat d’aquesta edició del Rewind Festival. I l’últim dia de festival hi haurà una altra activitat paral·lela, la segona edició de la Rua Star Wars Catalunya, que l’any passat va ser tot un èxit. D’11 a 12h es farà la desfilada acompanyant tot de personatges de la popular franquícia galàctica i, un cop acabi, aquells qui ho vulguin es podran fotografiar amb Darth Vader, els storm troopers i companyia.

http://surtdecasa.cat/centre/arts/rewind-festival-2017