Des d’Acció>Cinema, projecte iniciat el passat 2021 per Catalunya Film Festivals, en col·laboració amb l’Agència Catalana de Cooperació pel Desenvolupament i lafede.cat, s’han programat algunes sessions per a l’alumnat, la ciutadania en general i el professional de cooperació i audiovisual. Amb una visió crítica, aquestes activitats conviden a la reflexió amb l’objectiu de despertar qüestions sobre temes socials amb una gran importància actualment.
Activitats del D’A Film Festival
El D’A Film Festival, en col·laboració amb Festival Reteena presenten dos tallers de creació dins del marc d’Acció>Cinema. Aquest és el Taller de Haikurt, que es durà a terme el dissabte 7 de maig de 10h a 14h i estarà liderat per CàmeresiAcció. L’objectiu és que els joves participants treballin amb el format dels micrometratges i, construint petites peces formades per 3 plans de 5, 7 i 5 segons de durada. El passat cap de setmana del 30 d’abril i 1 de maig es va celebrar el taller de rodatge cinematogràfic.
Des del D’A Film Festival també presenten un nou cinefòrum anomenat Parlem sobre la joventut actual, que inclourà tres projeccions que tracten temes interessants pel públic juvenil. Aquestes tres son: Fail Better, d’Eva Garrido, que explora la joventut que es reuneix davant del MACBA i ens mostra un món sense competitivitat. Mi vacío y yo, d’Adrián Silvestre, que ens mostra la vida de Raphaëlle, que s’enfronta a la decisió de canviar de gènere. I, per últim, Tener tiempo, de Mario Alejandro Arias, Gabriela Alonso Martínez i Nicolás Martin Ruiz, un retrat que mostra l’actual generació de joves espanyols en espais quotidians. Hi assistiran experts en els temes que tracten les pel·lícules per a dur a terme una reflexió sobre les idees dels films.
Activitats de la Mostra FIRE!!
La Mostra FIRE!! és la Mostra Internacional de Cinema LGBTI+ de Barcelona per excel·lència i enguany participa a Acció>Cinema amb dues activitats. En primer lloc, presenten un nou Programa Educatiu amb una nova estructura i noves sessions dedicades a estudiants de secundària i batxillerat. Aquestes es duran a terme els dies 23 i 24 de maig en horari matinal a l’Institut Français de Barcelona. A través del visionat d’uns curts i espots, els valors principals que es volen transmetre son la llibertat sexual, els drets de les dones i el feminisme.
En segon lloc, es durà a terme el concurs de curtmetratges Implica’t, que anima a l’alumnat a crear curtmetratges centrats en les temàtiques del festival, on el jurat seleccionarà els finalistes i el curt guanyador es projectarà al festival. Enguany se centra la temàtica en la lgtbifòbia, que és una xacra que els i les joves han de patir en el seu procés de creixement i desenvolupament personal.
Activitats del Moritz Feed Dog
La moda és l’eix central de la programació del Moritz Feed Dog que, cada any des del seu inici, ha fet un esforç especial perquè el festival incorporés a la seva programació un o diversos documentals que oferissin una mirada crítica del món de la moda. Així doncs, una de les sessions que ofereixen en el marc d’Acció>Cinema és titula Mirada Crítica. A través de la projecció de Discount Workers, de Christopher Patz i Ammar Aziz, vol contribuir a que hi hagi una representació d’una cara poc agraciada de la moda, que poques vegades tenim oportunitat de veure. La projecció del documental anirà seguida d’una taula rodona amb diferents especialistes, que podrem gaudir els dies 13 i 15 de maig als Cinemes Aribau de Barcelona.
Com a novetat d’enguany, el Moritz Feed Dog dedica una secció a Brasil, la segona plaça on es celebra el Feed Dog. En una sessió anomenada Construcció d’Identitat, es reivindica el poder de la moda a l’hora d’expressar-nos i sentir-nos més reals a través d’un documental que ho exemplifica a la perfecció. Aquest és Favela é moda, dirigit per Emilio Domingos, que podrem veure el proper dissabte 14 de maig als Cinemes Aribau.
Activitats del DocsBarcelona
Aquest any, el DocsBarcelona presenta la seva 25ena edició i ha preparat una magnífica programació que inclou 5 activitats per a Acció>Cinema. Hi ha un seguit d’activitats dirigides a la ciutadania i a l’alumnat. Aquestes son, en primer lloc, Docs&Teens, vol despertar les consciències dels alumnes a través del cinema documental. Aquestes sessions seran online i es farà una projecció presencial el 7 de maig al Teatre del CCCB amb la projecció d’El retorn, la vida després de l’ISIS, d’Alba Sotorra. A continuació destaca el DocsBarcelona A Prop, que apropa la programació a diferents poblacions de la provincia. Per últim, es durà a terme la sessió especial, que commemora la 25a edició del DocsBarcelona amb Woman, de Raúl de la Fuente. Aquest film mostra una perspectiva de gènere que defineix una nova generació de dones poderoses i apassionades de Moçambic i recorrerà diversos cinemes i centres educatius de Barcelona.
També es duran a terme activitats per a professionals de l’audiovisual i la cooperació. En primer lloc, el taller De la idea a la pantalla, impartit per Joan Gonzalez, director del DocsBarcelona i productor de més de 150 documentals. En aquest, es donaran eines de conceptualització i definició de la idea a la comunitat que treballa en el marc de la Cooperació. Tindrà lloc al CCCB entre els dies 23 i 25 de maig, al llarg d’unes jornades matinals tancades. Per últim, també han preparat la trobada entre professionals de l’audiovisual i cooperació titulada “La cooperació a la pantalla. Imaginari de justícia global al cinema.” Aquesta vol generar consciències i desprendre’s dels prejudicis inconscients i mals hàbits per a incorporar una visió postcolonial als projectes. La trobada es farà de manera presencial a Barcelona el proper dilluns 23 de maig a l’Auditori del CCCB.
Activitats del Festival Nits de cinema oriental de Vic
El Festival Nits de cinema oriental de Vic presenta el FesNits Joves, unes sessions formatives per a l’alumnat de Catalunya on aprendran coneixements bàsics sobre cinema i la seva relació amb les noves tecnologies. En aquestes sessions es projectaran films originaris d’un país asiàtic i es conversarà amb l’alumnat per tal d’aprendre sobre el llenguatge audiovisual i poder veure els films amb esperit crític. Al final de la sessió, es convidarà els alumnes a realitzar un curtmetratge amb el telèfon mòbil per participar a la sessió de curtmetratges Vicsudon del Festival Nits 2022.