La XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya arrenca el 15 de novembre

La Filmoteca de Catalunya, una de les principals seus de la Mostra, acollirà el cicle dedicat al director de cinema Terrence Malick
  • En total hi ha previstes 69 projeccions en trenta sales d’arreu del territori, repartides en dotze ciutats
  • El portal Cinema espiritual i de les religions ha modificat el disseny del seu format per adaptar-se a les característiques de qualsevol pantalla o dispositiu mòbil
  • En el marc de la Mostra se celebrarà la segona trobada de directors de festivals de cinema espiritual de tot el món

La Direcció General d’Afers Religiosos, dependent del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, realitzarà la XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya, que tindrà lloc del 15 al 30 de novembre, amb un cartell de vint pel·lícules i el curtmetratge Mater Salvatoris, de Marc Barceló. En total hi ha previstes 69 projeccions en trenta sales repartides en dotze ciutats, ja que enguany s’hi han sumat els ajuntaments d’Olot, Manresa i Vilafranca del Penedès. Gràcies a la col·laboració de la Direcció General de Centres Penitenciaris del Departament de Justícia, la Mostra arribarà als nou centres penitenciaris catalans.

Enguany, la Filmoteca de Catalunya, una de les principals seus de la Mostra, acollirà el cicle dedicat al director de cinema Terrence Malick, amb nou pel·lícules seleccionades pel comitè organitzador. La XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya exhibirà films dirigits per directors com Martin Scorsese o Mel Gibson; pel·lícules que fan visibles diferents tradicions religioses, i d’altres que tenen com a film conductor els grans aspectes que preocupen la humanitat: el sentit de la vida i la mort, l’amor i la guerra, la llibertat, les malalties, la solitud, el drama dels refugiats, la justícia o la solidaritat, entre d’altres.

En el marc de la Mostra se celebrarà el II International Seminar on Films and Values –segona trobada de directors de festivals de cinema espiritual de tot el món. Aquesta trobada, juntament amb la participació enguany en el Religion Today Film Festival de Trento, referma el posicionament de la Mostra a nivell internacional.

Des del 2014 la Direcció General d’Afers Religiosos encapçala l’organització de la Mostra de Cinema Espiritual, amb la participació de la Filmoteca de Catalunya, l’Obra Social “la Caixa”, la Basílica de la Sagrada Família, Àgape i els cinemes Verdi. En aquesta 14a edició de la Mostra seran un total de 29 les entitats que col·laboraran per fer-ne un aparador de la diversitat religiosa, la convivència i el diàleg interreligiós.

L’expansió territorial i la incorporació de nous espais d’exhibició han fet créixer la Mostra considerablement i la previsió d’enguany és superar els 5.000 espectadors. D’acord amb aquesta voluntat de creixement, la Mostra està adherida a Catalunya Film Festivals, la Coordinadora de Festivals i Mostres de Cinema i Vídeo de Catalunya.

El portal Cinema espiritual i de les religions 

El portal Cinema espiritual i de les religions ha modificat el disseny del seu format per  adaptar-se a les característiques de qualsevol pantalla o dispositiu mòbil. Aquest portal és un espai web on es pot trobar informació sobre la Mostra i sobre el Fons filmogràfic de les religions elaborat per la Direcció General d’Afers Religiosos. Aquest fons, coordinat pel professor Joan-Andreu Rocha, és una base de dades catalogada d’accés lliure que recull la producció cinematogràfica mundial referent a aquest àmbit.

La Mostra a les xarxes socials

Amb la voluntat d’incidir en el públic més jove, en l’edició d’enguany s’han activat comptes específics de la Mostra a Twitter, Facebook i Instagram per potenciar-ne la difusió. En totes tres xarxes socials, el perfil cinemaspiritcat informarà sobre tota la programació, els detalls de les pel·lícules i el seguiment de les projeccions; el hashtag oficial de la Mostra serà #cinemaspiritcat17.  Amb aquesta mateixa etiqueta es podrà participar també en un concurs de fotografia de cinema espiritual a Instagram.

Pel·lícules a debat

La Mostra serà enguany a trenta sales de projeccions d’arreu de Catalunya (Barcelona, Blanes, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Olot, Reus, Tarragona, Terrassa, Vilafranca del Penedès i Vilassar de Mar). La col·laboració amb la Direcció General de Serveis Penitenciaris del Departament de Justícia permetrà que la pel·lícula d’Edoardo Maria Falcone Si Déu vol es pugui veure a tots els centres penitenciaris de Catalunya: CP Brians 1 i CP Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires); CP de Dones de Barcelona; CP de Joves (la Roca del Vallès); CP Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada); CP Mas d’Enric (el Catllar); CP Ponent (Lleida); CP Puig de les Basses (Figueres), i CP Quatre Camins (la Roca del Vallès).

Totes les projeccions programades de la XIV Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya aniran acompanyades d’una proposta de cinefòrum per encoratjar la reflexió i el diàleg. Així, es comptarà amb la participació d’una seixantena d’especialistes en el món del cinema, filòsofs, periodistes, escriptors, intel·lectuals i membres de diferents confessions religioses, que faran la presentació de la pel·lícula i conduiran el debat posterior.

http://www.cinemaespiritual.cat/?mostra_xiv