#AgendaCFF | Acomiadem l’hivern amb propostes ben emocionants

Fotografia de l’Americana Film Fest 2021

Un cop més, els festivals seguim defensant la presencialitat i continuem compartint experiències plegats. Al març, podrem gaudir de multitud de gèneres cinematogràfics diversos en format curt i llarg que ens arriben d’arreu del món, juntament amb activitats professionals i sessions de coaching molt interessants. 


Americana Film Fest
02.03 – 14.03.2021

Torna l’Americana Film Fest a Barcelona i podrem gaudir de diverses sessions al Cinema Phenomena, al Cinema Girona i al Cinema Zumzeig des del 2 de març fins el dia 7. De manera extensiva, també estarà fins el dia 14 de març al seu canal de Filmin. A més a més, per primera vegada estrena seu a Madrid. La programació del millor cinema indie de Barcelona està formada ni més ni menys que per 47 llargmetratges i 29 curts, propostes per a tots els gustos distribuïdes en 5 seccions diferents i també una activitat professional on Catalunya Film Festivals col·labora sobre les finestres exhibidores. Una de les seccions és una retrospectiva a la directora Kelly Reichardt, de la qual podrem gaudir de tota la seva filmografia a la Filmoteca de Catalunya. Descobrirem també una nova secció exclusiva a Filmin que recull 16 títols que, de manera molt exitosa, havien recorregut edicions anteriors del festival. A través d’una col·laboració directa amb el Festival Sundance, la secció Shorts acull dos curtmetratges exclusius: A Concerto is a Conversation i In the Air Tonight.

A la secció Tops, l’estrella del festival, gaudirem d’una sèrie de títols prometedors, tots guanyadors de nombrosos reconeixements internacionals. Una d’aquestes propostes, El verano de Cody (Driveways) d’Andrew Ahn serà el títol inaugural del festival al Cinema Phenomena, una delicada història senzilla i emotiva sobre l’amistat entre un home ancià i un nen adolescent. A la secció Next coneixerem una àmplia varietat de retrats sobre la vida a l’Amèrica profunda i històries realment sorprenents com Lapsis de Noah Hutton sobre una distopía geek amb un clar missatge social o Blanco de Verano de Rodrigo Ruiz Patterson, guanyadora al Festival de Màlaga i al Sundance 2020. Bienvenidos a Chechenia, l’aclamat documental de David France o l’animació Feels Good Man de Arthur Jones seran una de les grans apostes dins de la secció Docs a l’Americana, entre totes les altres propostes.

Més obres destacades:

  • Beast Beast de Danny Madden: un film guanyador al Sundance i al Festival d’Atlanta sobre una història de tres protagonistes. Nito, un nouvingut al barri coneix a Krista, una amant del teatre i d’altra banda també coneixen a Adam, un adolescent obsessionat amb les armes de foc que no dubtarà en fer les seves experiències el més real possible.
  • Funny Face de Tim Sutton: una estètica molt cuidada, uns personatges interessants, una història d’amor i un enemic massa insoportable. Zama i Saul es troben desemparats i busquen respostes als seus problemes a través de la nit de la ciutat de Brooklyn.
  • A Concerto is a Conversation de Kris Bowers i  Ben Proudfoot: un talentós pianista de jazz i compositor investiga el llinatge de la seva família a través del seu avi de 91 anys des de Jim Crow Florida fins el Walt Disney Concert Hall. 

Més informació


Mecal
22.03 – 22.04.2021

El Mecal celebra la seva 23ª edició a través de Festhome i Filmin. Durant un mes sencer, podrem gaudir de propostes d’animació, documentals i curts de ficció. També gaudirem de sessions de coachings i activitats paral·leles que reivindiquen el cinema com a punt de trobada entre professionals d’àmbit nacional i internacional. Marc Riba i Anna Solanas, reconeguts cineastes del món de l’animació i autors dels curts com de Candela o Bloquejats Apilats seran alguns dels assessors protagonistes per encarar els projectes d’animació i, a nivell internacional, destaca la presencia d’Stephanie von Lukowitz, productora de Luki Media.

El Mecal ha organitzat la seva programació de manera que cada setmana desvelarà una temàtica diferent. La primera setmana estarà dedicada als curts d’animació de nivell mundial que destaquen per les seves tècniques tradicionals i també per les més innovadores. La ficció serà la protagonista de la segona setmana del festival. Hi competiran les obres més internacionals i les que sorprenen per les seves temàtiques i tècniques. La tercera i última setmana explorarà el gènere documental en format curt i reivindicarà temàtiques que sovint s’allunyen de la nostra vida quotidiana. Podrem tornar a veure els films com Panteres, d’Èrika Sánchez i Ara Crema, de Nuria Gascón, del passat El Dia Més Curt 2020 que tant ens van emocionar.

Obres destacades:

  • Homeless Home de Alberto Vázquez: una co-producció espanyola i francesa que va estar nominada als premis Goya 2020 a millor curt d’animació. Un triangle amorós entre una bruixa, un ogre i una criatura mítica que aborda el tema de la crisis econòmica que pateixen moltes persones.
  • Kosher de Gideon Imagor: a la secció de ficció trobem aquest curt on una noia ortodoxa anhela trencar amb les expectatives i els rituals de la seva comunitat, després de sentir-se oprimida i humillada. 
  • Les Antilopes de Maxime Martinot: si et vas perdre aquest curt documental a L’Alternativa 2020, el Mecal el recupera en aquesta nova edició, a partir de la tercera setmana. Perquè un dia de fa 150 anys milers d’antílops es van precipitar juntes a la mar?

Més informació


Celebrem l’arribada de la primavera amb…

  • FESTIMAGE, el Festival de la Imatge de Calella, del 10 d’abril al 2 de maig
  • D’A Film Festival, el Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona, del 29 d’abril al 9 de maig
  • CLAM, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, del 30 d’abril al 9 de maig.