#AgendaCFF | Fem cinema, fem cultura

Fotografia de l’Animac 2021 (@DaviddelVal)

Arribat maig, tenim ganes de sortir i visitar indrets que estan plens de cultura i d’esdeveniments cinematogràfics. Tenim ganes d’enfitar-nos del millor cinema de qualitat, de ficcions i de documentals en català que ens arriben de tot el món i també de les zones més properes. És per això que no volem que et perdis res, para bé les orelles! 


DocsBarcelona
18 – 30.05.2021

El Festival de Cinema Documental de Barcelona arriba de nou al CCCB i als Cinemes Aribau. També a Filmin i a la seva pròpia plataforma, DocsBarcelona&Me. Aquest any, el DocsBarcelona s’omple de 33 llargmetratges de 33 països diferents i 11 curtmetratges del gènere documental i de multitud d’activitats professionals, conferències, taules rodones i masterclasses orientades als professionals del sector audiovisual. Els documentals d’enguany exploren una gran varietat de temàtiques actuals: conflictes bèl·lics internacionals, la conservació del medi ambient, la protecció dels drets humans… A la secció Doc-U, centrada en el format curt del món universitari, destaquen produccions del panorama català i nacional que ens parlen de la repressió franquista, del contrabandisme o de les persones amb diversitat funcional, entre altres temes.

Les activitats professionals d’aquest any es faran online. Destaquem les següents: Broadcasters: Stay Tuned, Coproduction dating o Film Markets of the Coming Presents,  entre d’altres. DocsBarcelona també ofereix una sèrie de formacions i tallers adreçats a documentalistes, com per exemple el Taller de muntatge i postproducció o The Magic of a Great project and Pitch, que compten amb professionals de renom internacional.

Si vols conèixer més detalls de la programació, consulta la pàgina web del festival aquí.

Destaquem tres documentals:

  • The return, life after isis d’Alba Sotorra: la dura realitat d’un grup de dones atrapades pel seu passat ens fa fer-nos preguntes difícils. Com perdonar les persones que van ser manipulades per ISIS? 
  • Playing with sharks de Sally Aitken: coneixerem l’extraordinària vida de Valerie Taylor, pionera del submarinisme, amant dels taurons, experta en fotografia i lluitadora incansable per la conservació marina.
  • Inside the red brick wall de Hong Kong Documentary Filmmakers: descobrim una nova forma de filmar amb múltiples càmeres, cara a cara amb la policia. Aquesta obra ens parla de les protestes estudiantils pro-democràcia a Hong Kong del 2019.

CurtÀneu
27 – 30.05.2021

La 5ª edició de la Mostra de Curtmetratges de les Valls d’Àneu arriba a finals de maig per a la ciutadania i visitants de les Valls. Una quarantena de curts de temàtiques diverses es podran veure a les principals zones culturals del territori. Trobarem curts de ficció, de cinema esportiu, del gènere documental, de temàtica mediambiental i rural i, fins i tot, els més experimentals que et puguis imaginar. Destaquen una gran quantitat de produccions europees de països com el Regne Unit o França i també produccions nacionals i catalanes, que promocionen i difonen el cinema local

Des de la Mostra esperen comptar amb la presència d’un ambaixador de luxe: el reconegut actor, guionista i director català, Oriol Vila, habitual visitant de les Valls d’Àneu. Com a novetat aquest any, han creat un concurs de cineastes anomenat CurtÀneu Express: on els seus participants han de rodar i muntar una peça en 12 hores. I no solament faran aquesta 5ª edició: a finals d’any esperen celebrar la 6ª edició del CurtÀneu amb nous curtmetratges per tothom qui ho vulgui gaudir. El Ramon Alaró, el director de la Mostra, ens explica això i molt més a l’entrevista d’abril.

Si vols conèixer més detalls de la programació, consulta la pàgina web del festival aquí.

Destaquem tres curts:

  • Hybrids de Kim Tailhades: el curt forma part de la sessió mediambiental. Quan la fauna marina ha d’adaptar-se a la contaminació que els rodeja, les regles de supervivència canvien. 
  • The Blue Door de Paul Taylor: el defineixen com un curtmetratge “inquietant”. La Clara és una tendra infermera que accepta una nova feina, però no sap realment on s’està ficant…
  • The red lake party de Vladimir Cellier: a la sessió d’esports extrems, trobem aquest curt on es podran veure les millors habilitats esportives i la gresca dels atrevits i atrevides que decideixen creuar les aigües d’un petit llac.