La catifa vermella del cinema basc arriba a Barcelona (9 al 25 de febrer)

El cinema basc és ple a vessar de noms reconeguts com Juanma Bajo Ulloa, Helena Taberna, Koldo Serra, Julio Medem, Imanol Uribe, Gracia Querejeta. Són noms que enguany seran protagonistes a la dotzena edició de Zinemaldia.Cat, el festival de cinema basc de Catalunya que cada any organitza el Centre Cultural Euskal Etxea.

El certamen, que ja forma part de Catalunya Film Festivals, va néixer fa 12 anys amb la intenció de trencar tòpics: el cinema que es fa a Euskal Herria no és de bascos per a bascos, si no que vol i sap arribar a tots els racons del món. Enguany, Zinemaldia.Cat demostrarà aquesta premissa del 9 al 25 de febrer als Cinemes Girona. Ho farà amb una programació i jurat de luxe, apostant, com sempre, per la qualitat, els preus populars i la possibilitat d’anar més enllà dels passis. D’aquesta manera, ZinemaldiaCat repeteix l’experiència de comptar amb directors, actors, guionistes o productors en la projecció de les pel·lícules garantint la interacció amb el públic, alhora que proposa, novament, propostes alternatives a les seccions oficials del festival.

10 pel·lícules a concurs
La programació de les seccions oficials d’enguany consta de 10 pel·lícules, gran part, estrenes a Catalunya i que, en alguns casos només s’han vist al Festival de Cinema de Donostia. Totes elles es podran veure als Cinemes Girona de la capital. Entre aquestes hi ha produccions destacades com Gernika, Igelak o Rockanrollers i d’altres que sorprendran el públic com Pedaló o Voces de Papel.

Jurat català i Txapeles d’Or
Les 10 pel·lícules a concurs (6 documentals i 4 pel·lícules de ficció) disputen les desitjades Txapeles d’Or, els guardons amb dotació econòmica del festival. Són la Txapela d’Or-Euskadi Basque Country a la millor pel·lícula de Ficció, la Txapela d’Or-Euskadi Basque Country a la millor pel·lícula Documental i el Premi Txapela d’Or-Azkue Fundazioa a la millor pel·lícula en euskara.

L’encarregat de prendre la difícil decisió serà el jurat format, com sempre, per persones destacades del món del cinema català, com l’actor Biel Duran, l’actriu Betsy Túrnez; el periodista i crític de cinema, Toni Vall; el director Dani de la Orden i la responsable de la productora I+G Stop Motion, Anna Solanas.

Consulta informació i horaris http://www.euskaletxea.cat/