Un 52% dels 460.000 assistents que van rebre els principals festivals de cinema catalans l’any 2016 van veure pel·lícules en català, tant en versió original, doblada o subtitulada. Així ho constata un estudi elaborat per la Catalunya Film Festivals (CFF), la coordinadora que agrupa 39 –els principals- festivals i mostres de cinema de Catalunya, presentat aquest divendres.
L’oferta de cinema en català que ofereixen els festivals arriba al 60% de les projeccions, una “aposta” que es veu corresposta pel públic i que contrasta amb el baix percentatge d’aquesta opció lingüística al cinema comercial. Des de la CFF han posat en valor aquesta xifra, i han celebrat encara més que l’ocupació mitjana dels festivals s’eleva fins el 72%. “Són xifres esperançadores, impactants”, diu Marta Lladó, co-responsable de la coordinadora.
La CFF, coordinadora que agrupa la major part de festivals i mostres de cinema de Catalunya, ha presentat aquets divendres les primeres dades d’un estudi inèdit sobre “la importància” d’aquests certàmens dins del sector cinematogràfic. De moment, l’entitat ha aportat dades relatives al nombre de projeccions, assistència als festivals o oferta per llengües, i es reserva per més endavant les relatives a facturació i impacte econòmic dels festivals. La dada més significativa, “esperançadora i impactant”, a ulls de l’organització, és la constatació que els festivals de cinema associats (entre els quals hi ha el SITGES Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, l’@Beefeater InÈdit Beefeater, DocsBarcelona, Mecal, Festival Internacional de Cortometrajes y Animación de Barcelonaal, l’Alternativa, Festival de Cine Independiente de Barcelona, Most Festival, Americana Film Fest o el Filmets Badalona Film Festival) presenten una alta ocupació mitjana. En concret, el nombre d’assistents a aquests festivals l’any 2016 va ser de 460.000 persones, és a dir, una ocupació del 72%. Això, sense comptar amb tot el públic generat en les plataformes VOD (visionats a la carta a través d’Internet) integrades a bastants dels festivals.“Aquesta dada contradiu una opinió minoritària però existent segons la qual hi ha masses festivals de cinema”, ha defensat Marta Lladó aquest divendres.
La co-responsable del CFF ha detallat també que aquests festivals van projectar l’any passat 3.620 films de tots els gèneres (ficció, documentals, animació, tva movies i infantils) i de tots els formats (llargmetratges, curts, etc.). Quant a les projeccions de cinema en català (en versió original, subtitulada o doblada al català), representen un 60% del total de l’oferta d’aquests festivals. Aquestes sessions van rebre 240.200 espectadors, el que representa un 52% dels assistents totals als festivals registrats l’any passat.
L’altre responsable de la coordinadora de festivals, Jordi Comellas, ha posat en context aquesta xifra, comparant-la amb l’exhibició de pel·lícules en català al circuit comercial de sales. Fora dels festivals, la difusió de pel·lícules en aquesta llengua va representar, entre 2010 i 2014, un 5% de totes les projeccions als cinemes catalans, ha quantificat basant-se en dades obtingudes del departament de Cultura. Comellas ha subratllat, en aquest sentit, que el subtitulat de pel·lícules en català és una de les “apostes” dels festivals de cinema catalans des de fa anys, i ha senyalat la importància del conveni signat amb el departament de Política Lingüística i la dotació pública de fons amb aquesta finalitat. “El paper dels festivals en la normalització del cinema en català, i especialment del cinema subtitulat en català és primordial i importantíssim”, ha valorat.
Els reptes del CFF pel 2017La presentació d’aquest informe ha anat acompanyada de l’anunci dels objectius de la Catalunya Film Festivals per al 2017. Segons ha detallat Comellas, els principals propòsits són reforçar les aliances amb altres agents del sector audiovisual català, ampliar els serveis als socis de la coordinadora, formar els gestors dels festivals i mostres de cinemes i, també, ampliar la itinerància de programes propis, com és la festa del curtmetratge ‘El dia més curt’, entre altres.
La CFF agrupa una quarantena de festivals i mostres de cinema catalans, gairebé una trentena membres de ple dret i una dotzena d’adherits. Segons han explicat avui els seus responsable, hi ha deu certàmens més que han sol·licitat integrar-se a la coordinadora. Des del CFF també han remarcat que, si bé no representen la totalitat de cicles i\/o projeccions organitzades cíclicament o no a Catalunya, sí que acullen tots els festivals pròpiament dits i, sobretot, que arrosseguen un volum de públic significatiu.
Via:
http://www.lavanguardia.com/…/loferta-en-catala-atreu-el-52…#