Premis del D’A 2016 El Premi Talents D’A 2016 recau en el director Andrés Duque per la pel·lícula Oleg y las raras artes

El D’A – Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona anuncia els premis de la sisena edició del festival. El jurat oficial del D’A 2016, format per l’actriu Natalia de Molina, Diana Santamaria, directora de Capricci Films España, i Matías Piñeiro, director de cinema, han concedit el Premi Talents D’A 2016 al millor director al veneçolà afincat a Barcelona Andrés Duque pel seu film Oleg y las raras artes. El jurat ha declarat que concedeix el premi a Oleg y las raras artes “per la intimitat aconseguida en el viatge i la defensa d’un personatge indomable que espera la mort d’allò clàssic amb optimisme. També per la música, les camises, les disonàncies i consonàncies d’un director que fa de l’art una cosa aspra i sensible”. El premi Talents es concedeix dins de la secció del mateix nom, amb obres de directors amb menys de tres llargmetratges a la seva filmografia i està dotat amb 6.000 euros que rep el director del film guanyador.

Oleg y las raras artes ha guanyat també el Gran Premi Punto de Vista a Navarra i una Menció especial i millor banda sonora a Cinéma du Réel. No es tracta del clàssic documental, sinó d’una pel·lícula sense cap altra veu que la d’Oleg Karavaitxuk, que fascina l’espectador amb els seus relats sobre la Rússia del passat i les seves improvisacions al piano.

El jurat oficial fa una menció especial a John From del portuguès João Nicolau per “la seva aposta per una ficció original, vibrant i alliberadora”. John From és una proposta insòlita arribada de Portugal, una comèdia juvenil que de mica en mica es va convertint en una pel·lícula d’aventures, que aborda l’entrada en l’edat adulta d’una manera sorprenent. João Nicolau ha estat col·laborador de Miguel Gomes i John From és la seva segona pel·lícula.

El Premi de la Crítica a la millor pel·lícula de la secció concedit amb la col·laboració de l’ACCEC (Associació Catalana de Crítics i Escriptors Cinematogràfics) s’atorga a la pel·lícula Baden Baden de Rachel Lang. Segons paraules del jurat -format per Marla Jacarilla, Víctor Blanes i Estanis Bañuelos- Baden Baden des de la seva sinceritat i el seu lligam amb la realitat contemporània, és capaç d’aconseguir el somriure còmplice de l’espectador mentre tracta temes cabdals en la formació de l’individu.

A més, el jurat de la crítica concedeix una menció especial a Oleg y las raras artes d’Andrés Duque per “aconseguir el retrat fidel del protagonista sense perdre la mirada autoral”.

El Premi del Públic, atorgat a partir del vots dels espectadors a totes les pel·lícules del festival, ha estat per a la pel·lícula japonesa Happy Hour de Ryusuke Hamaguchi. Una pel·lícula de cinc hores que dissecciona les relacions entre un grup d’amigues. El director va treballar a través de tallers d’improvisació amb les quatre actrius no professionals, que ofereixen un dels millors retrats introspectius que hem vist mai al cinema d’un grup de dones en la trentena.

Els premis s’han entregat abans de la clausura del D’A amb la projecció de La propera pell d’Isa Campo i Isaki Lacuesta. El D’A 2016 acaba diumenge dia 1 amb una marató que inclou les projeccions de dues de les pel·lícules guanyadores, Oleg y las raras artes i John From, i Trois souvenirs de ma jeunesse d’Arnaud Desplechin. A la clausura també s’han anunciat les dates del D’A 2017: el festival se celebrarà del 27 d’abril al 7 de maig.

Fotografies pel·lículas guanyadores D’A 2016
Fotografies D’A 2016