Radu Mihaileanu obrirà la 19 edició del Festival de Cinema Jueu

Radu Mihaileanu, director romanès resident a França com a conseqüència de la dictadura de Ceaucescu, és l’autor d’èxits de crítica i de públic com Train de vie (1998) o Le concert (2009). El cineasta serà a Barcelona el proper 12 de setembre a les 20.00h per a la preestrena, en el marc del Festival de Cinema Jueu, de la seva nova producció, The History of Love La història de l’amor, adaptació de la novel·la de Nicole Krauss protagonitzada per Derek Jacobi, Sophie Nélisse, Gemma Arterton i Elliott Gould, on un vell immigrant jueu polonès viu a Nova York amb el record del gran amor de la seva vida i d’una relació truncada per la guerra.

Aprofitant la visita de Mihaileanu, la Filmoteca de Catalunya recupera una part de la seva filmografia, que dibuixa un mosaic multicultural en el qual predomina la identitat jueva i les tragicomèdies plenes de vitalitat i carregades d’ironia. Els títols que es podran veure són: Tahir Traïdor (1993), Va, vis et deviensVete y vive (2005) i La source des femmes La fuente de las mujeres (2011).

Al marge de la retrospectiva dedicada a Mihaileanu, fins a catorze títols formen la programació d’aquesta nova edició del festival que se celebrarà a la Filmoteca de Catalunya del 12 al 30 de setembre. Produccions franceses, russes, italianes, alemanyes i israelianes, rodades a Ucraïna, els Estats Units i molts altres llocs, parlades en diferents idiomes, fins i tot en jiddisch, que demostren que la cultura cinematogràfica jueva és molt àmplia i viva i adopta moltes formes. Quatre films componen un panorama del cinema jiddisch, que inclou l’obra mestra clàssica The Dybbuk, de Michal Waszynski, rodat l’any 1937, quan Varsòvia era un centre de producció cinematogràfica molt important.

Una productora alemanya a la Barcelona republicana

El tret de sortida de la programació, el dimarts 12 de setembre a les 17.00 h, serà una sessió extraordinària dedicada a Ibérica Films, una productora catalana fundada per David Oliver, un jueu alemany que va arribar a Barcelona el 1934 fugint de Hitler. El seu net, Mark Oliver, va descobrir fa cinc anys una maleta amb abundant documentació sobre la història del seu avi, i des de llavors s’ha dedicat a fer una recerca per deixar-ne testimoni en un documental en què encara treballa, Mr. Oliver, The Story of a Film Family. Mark Oliver serà a la Filmoteca per presentar la sessió, que inclou spots publicitaris d’Ibérica Films realitzats amb tècniques d’animació per Josep Serra Massana i un dels llargmetratges de la productora, Doña Francisquita, versió cinematogràfica de la sarsuela d’Amadeu Vives a partir d’una comèdia de Lope de Vega. David Oliver havia estat un dels fundadors de l’UFA, productor d’El gabinet del Dr. Caligari i propietari d’una extensa cadena de sales a l’Alemanya de Weimar. En començar la guerra civil espanyola, es va traslladar a Anglaterra, on va fundar els estudis Denham i va produir Michael Powell i Emmerich Pressburger.

Todo listo para la 31ª edición del MIFDB

Fotograma de la película “Mothers of Revolution” de Briar March, proyectada en la Muestra Internacional de Cine de Mujeres de Barcelona. La Muestra Internacional de…

#AgendaCFF | ¡Cine y la belleza de su diversidad!

Fotograma de Regla 34, proyectada en la Muestra Internacional de Cine de Mujeres de Barcelona. El festival de referencia para las películas contemporáneas rodadas en…

Catalunya Film Festivals apoya como entidad adherida a la Xarxa AccessCat

El pasado jueves 18 de mayo tuvo lugar la presentación oficial de la Xarxa AccessCat, la Red de innovación en accesibilidad de Cataluña: medios, educación…

Newsletter

Sumérgete en el cine que late con el territorio. Recibirás noticias, historias, festivales y muestras que transforman.

Suscribirse
© 2025 Catalunya Film Festivals
Site by Domo-A