Del 25 d’octubre al 4 de novembre arriba l’ In- Edit 2018!
La programació de la setzena edició d’In-Edit comença a agafar forma i la collita d’enguany de documentals musicals es presenta d’allò més intensa i combativa. Uns quants dels primers títols confirmats aborden diferents tipus de lluita, ja sigui en clau de gènere, en clau de resistència política, en clau judicial o en clau emocional per, senzillament, no perdre el seny.
Dos dels primers títols confirmats ens proposen una mirada a la lluita, en diferents èpoques, de llegendaris grups femenins com les angleses The Slits i les nord-americanes L7. Here to be Heard: The Story of The Slits (William E. Badgley, 2017) és la minuciosa crònica de la trajectòria de The Slits, grup que va lliurar una doble batalla: la del punk i la del feminisme. Elles mateixes expliquen en primera persona com van bregar amb dents i ungles per fer sempre les coses a la seva manera i com van transcendir els límits del punk per acostar-se al reggae, el dub i els ritmes africans. I del grup que va obrir pas a moviments posteriors com el de les riot grrrl, saltarem a l’era grunge, en què les L7 també van haver de fer-se un lloc en un món on encara es començaven entrevistes amb la pregunta “I com és això de ser noia i tocar en un grup?”. Sobre l’autèntic allau de material d’arxiu i vídeos domèstics deL7: Pretend We’re Dead (Sarah Price, 2016), les integrants d’un dels grups més ferotges que va donar el rock dels 90 parlen amb total franquesa sobre el seu auge, la seva caiguda i el seu retorn per demanda popular. Amb agudes reflexions sobre l’activisme feminista (aquells concerts “Pro-Choice Rock” a favor de la legalització de l’avortament), sobre com trastoca la fama sobtada, sobre el tràgic final de festa del grunge vinculat a l’heroïna i sobre el petó de la mort de les multinacionals.
Dos títols més ens traslladen a la dècada dels 70. If I Leave Here Tomorrow (Stephen Kijak, 2018) tracta sobre el grup definitiu del southern rock: Lynyrd Skynyrd. Bourbon, batusses, nits al calabós, una fèrria ètica de treball, molt d’orgull del Sud i el cèlebre duel amb Neil Young que va originar l’himne “Sweet Home Alabama”. L’èpica i salvatge història d’una colla de “nois del camp normals i corrents” el llegat dels quals ha sobreviscut fins i tot a l’accident d’avió que va costar la vida al seu líder i cantant, Ronnie Van Zant, i que van passar d’assajar de sol a sol vora un pantà infestat de al·ligàtors a Florida a omplir estadis i mirar-se de fit a fit The Who i… els protagonistes del següent documental: The Rolling Stones. Cocksucker Blues (Robert Frank, 1972) és la pel·lícula dels Stones vetada pels mateixos Stones i de la qual, per qüestions legals, únicament s’autoritzen comptadíssimes projeccions a l’any arreu del món. Es tracta del testimoni truculent i històric de la gira de 1972 de Ses Satàniques Majestats en el seu retorn als Estats Units després del fatídic concert d’Altamont. Tedi, caos, orgies, substàncies nefandes, desacatament a l’autoritat i potentíssims temes clàssics en directe s’amunteguen en una cinta rodada principalment en blanc i negre i emulant l’estil del cinéma vérité.
Un altre dels pesos pesats de la propera edició d’In-Edit serà George Michael: Freedom!. Director’s cut (George Michael & David Austin, 2017). Narrada i codirigida pel mateix George Michael fins pocs dies abans de la seva mort, aquesta pel·lícula constitueix el seu honest e íntim testament. Les ànsies de fama i el desgast personal que comporta, així com la seva batalla legal amb el segell Sony, són al centre d’un film coreografiat com un colossal videoclip que es mou entre la candidesa i la tragèdia. Davant d’un tocadiscos, hi diuen també la seva Elton John, Liam Gallagher, Stevie Wonder, Ricky Gervais, Tony Bennett, James Corden, Naomi Campbell, Linda Evangelista i Cindy Crawford, entre moltíssimes altres celebrities.
A les antípodes del mainstream (i a les nostres antípodes geogràfiques) arrenca la història dels protagonistes d’un altre parell de documentals que celebrem poder presentar: els australians The Go-Betweens i Radio Birdman. The Go-Betweens: Right Here (Kriv Stenders, 2017) aborda de manera deliciosament detallista i amb molta càrrega emocional la carrera d’un dels grups de culte més admirats del pop alternatiu dels anys 80. Seguint el seu periple des dels anys d’institut a Brisbane fins al seu salt a Anglaterra, la pel·lícula destria amb delicadesa i amb una brutal honestedat tant la relació personal entre els seus membres com la perspicàcia, l’atemporalitat i el pòsit fosc de les lletres, els ritmes i les melodies que els van erigir en una de les bandes més singulars de l’era indie. Descent Into the Maelstrom: The Untold Story of Radio Birdman (Jonathan Sequeira, 2017) narra l’odissea contra vent, marea, amos de sales i la indústria musical dels pioners de l’underground australià, a més d’hereus naturals del rock més ferest de Detroit. Considerats llegendes intocables del punk-rock garatger, en aquest film trobem material esfereïdor d’arxiu en directe del seu primer període (1974-78) i els seus integrants ens parlen del sentiment de família i la política de “fes-t’ho tu mateix” que sempre va propulsar la banda, sense tallar-se tampoc un pèl a l’hora d’abordar les misèries pròpies.
Tot i que la lluita contra la gran indústria musical segurament empal·lideix al costat del que explica Ethiopiques. Revolt Of The Soul (Maciej Bochniak , 2017), un excitant documental sobre la generació de músics que va florir a Etiòpia a finals dels 60 després de l’arribada del rock, el soul i el funk de la mà d’un agosarat productor que fins i tot va aconseguir portar-ne alguns (la Walias Band) de gira pels Estats Units, tot esquivant les restriccions legals del règim de Haile Selassie. I sobre com, després de dècades d’oblit, exili i repressió a mans de la junta militar comunista del Derg, un apassionat col·leccionista i periodista musical francès es va proposar de donar a conèixer a tot el món la riquíssima història musical etíop mitjançant la sèrie de discos Éthiopiques. Amb moltíssim d’èxit, hem d’afegir.
Consulta aquí tota la programació