Zinemaldia 2018: la república del cinema basc arriba a Barcelona des d’una galàxia molt llunyana

 

Des d’una galàxia molt llunyana arriba enguany la 13na edició de Zinemaldia.Cat, el festival de cinema basc de Catalunya que cada any organitza el Centre Cultural Euskal Etxea. I ho fa amb propostes que prometen arribar molt lluny i amb estrenes exclusives a Catalunya.

El certamen, que forma part de Catalunya Film Festivals, va néixer fa 13 anys amb la intenció de trencar tòpics i ho demostrarà del 8 al 18 de febrer als Cinemes Girona.

9 pel·lícules a concurs

La programació de les seccions oficials d’enguany consta de 9 pel·lícules, gran part, estrenes a Catalunya i que, en alguns casos només s’han vist al Festival de Cinema de Donostia. Totes elles es podran veure als Cinemes Girona de la capital. Entre aquestes hi ha produccions destacades com la premiada i amb 13 nominacions als Goya, Handia, o Errementari (que es preestrena al festival), dirigida per Paul Urkijo i produïda per Álex de la Iglesia. En la secció documental, hi haurà films que sorprendran el públic com la també premiada Converso o la de rabiosa actualitat Volar.

Jurat català i Txapeles d’Or
Les 9 pel·lícules a concurs (5 documentals i 4 pel·lícules de ficció) disputen les desitjades Txapeles d’Or, els guardons del festival. Són la Txapela d’Or a la millor pel·lícula de Ficció, la Txapela d’Or a la millor pel·lícula Documental i el Premi Txapela d’Or-Azkue Fundazioa a la millor pel·lícula en euskara.

L’altre festival

Des de l’Euskal Etxea s’aposta també per oferir petits descobriments al públic català. D’aquesta manera, enguany es repeteix l’Alterzinemaldia, que proposa una ruta de cinema de la mà del cap de redacció de Fotogramas, Pere Vall i un taller de cuina de cinema, entre d’altres activitats.
A més, tampoc hi faltaran els Kimuak que, com cada any, faran descobrir als espectadors nous realitzadors i constatar el talent dels directors més habituals d’aquest programa de la Filmoteca Basca.

Cultura a l’abast de totes les butxaques

Una de les premisses de l’Euskal Etxea de Barcelona és posar la cultura a l’abast de tothom, com queda palès en la programació anual de l’entitat. En aquest sentit, Zinemaldia.Cat no n’és una excepció. Els preus dels passis seran de 5€, però hi haurà descomptes per a socis i sòcies de l’entitat (3€) i entrades reduïdes per a diferents sectors i col·lectius (3€).

L’Euskal Etxea de Barcelona. Qui som?

Zinemaldia.Cat té al darrere una entitat que arriba arreu i que mai no s’atura. Des de 1979 l’Euskal Etxea ha estat l’encarregada de difondre la cultura basca a Barcelona i a Catalunya. Aquesta trajectòria concedeix a l’entitat una dilatada experiència en la realització i l’organització d’esdeveniments culturals de tot tipus oberts a la ciutat. I tot plegat fa que compleixi en escreix la seva premissa: ser el referent del País Basc i, per tant, de la seva cultura a Barcelona i Catalunya.