#AgendaCFF | Al mal temps, festivals i manta

Al mal temps, bona cara: compartim i volem seguir compartint amb tu la cultura i el millor cinema independent de la manera més segura. Els festivals i mostres que arriben aquest novembre han estat treballant amb esforç, passió i optimisme perquè els puguis gaudir de manera presencial. No obstant això, per garantir el seu compromís amb la cultura i el públic faran les seves edicions online. Si seguim les recomanacions, els espais culturals són i seguiran sent segurs.

Us animem a no perdre la il·lusió cinematogràfica en aquests temps convulsos. 

L’oferta que us portem és molt variada: llargs i curts per grans i petits, des d’històries de terror, de resistència en el món aràbic, documentals que ens submergeixen en la crítica al consumisme i preservació del medi ambient, tallers, xerrades i activitats per a tota la família.  

Et presentem totes les novetats dels festivals i mostres d’aquesta primera quinzena de novembre:

Agenda subjecta a possibles afectacions. Consulta el calendari de festivals actualitzat aquí


TerrorMolins
31.10 – 22.11.2020

Ja arriba una de les grans cites pels amants del cinema de terror! Sota la nova direcció de Omar Parra, Javier Rueda i Gloria Massana, el TerrorMolins arriba carregat de llargmetratges i curtmetratges i amplia la seva selecció a Filmin amb noves seccions exclusives online que inclouen premières mundials, europees i espanyoles. Davant les restriccions, el festival es veu obligat a cancelar els actes i projeccions presencials i tot ho farà en format virtual. 

Bloody Hell serà la pel·lícula inaugural, d’Alister Grierson, i la premiere espanyola de Mamá te quiere, d’Aneesh Chaganty, serà el film de clausura del festival. La Marató, una de les sessions més esperades, agruparà 7 projeccions per gaudir (o patir) al llarg de tota una jornada de 12 hores. Finalment, gaudirem d’una retrospectiva de Pere Portabella (Premi Honorífic) amb la projecció de Vampir-Cuadecus, que anirà acompanyada d’un col·loqui posterior amb el cineasta.

 

Destacats: 

Bloody Hell d’Alister Grierson: Un home que fuig del seu passat per escapar de l’infern que travessa arriba a un lloc encara pitjor. 

Mamá te quiere d’Aneesh Chaganty: La misteriosa relació entre Chloe i la seva mare Diane es basa en l’aïllament i l’autocontrol d’aquesta sobre la seva filla, fins que descobreix els seus secrets. Però diuen que l’amor d’una mare és per sempre… 

The Owners de Julius Berg: Maise Williams, la famosa Arya de Joc de Trons, és la protagonista d’aquest thriller que,  juntament amb uns amics, troba una fortuna en una casa d’uns ancians que arriben massa d’hora a casa seva. 

 

Més informació


SUNCINE
04 – 12.11.2020

“El cinema ambiental és una trinxera més per educar i sensibilitzar la població.” D’aquesta manera, Claudio Laura, president del festival, ens dóna la benvinguda a la vint-i-setena edició que arriba amb més força que mai i amb moltes novetats. El festival es durà a terme en streaming a través d’una aplicació i de BeTeVé, ja que ha hagut de suspendre totes les activitats i sessions presencials. El festival ja ha anunciat que seguiran treballant perquè el cinema i el medi ambient no s’aturin!

Com a novetat, premiarà la pel·lícula més respectuosa amb el medi ambient amb el Premi Cinema Sostenible. Aquest any, la Secció Oficial compta amb 12 documentals de diversos països i temàtiques i la Secció Mirades està plena d’animacions, curtmetratges i ficcions. El film amb la qual s’obrirà el festival és Ophir, d’Alexandre Berman i Olivier Pollet. Destaquem estrenes com Akashinga: The Brave Ones, curtmetratge de Maria Wilhelm, sota la producció de James Cameron, Su vida en tus manos de Nuria Gago i Verguenza de Iker Elorrieta

 

Destacats:

Akashinga: The Brave Ones, de Maria Wilhelm: Akashinga, una arma radical, nova i eficaç contra la caça furtiva: un equip de dones guarda-boscos de Zimbabue, format per marginades i víctimes d’abusos, actuen en una lluita no violenta i més eficient. 

Su vida en tus manos de Nuria Gago: Vivim submergits en una espiral consumista on tot es pot comprar y vender, però, què passa amb els animals?

Verguenza de Iker Elorrieta: Garazi Sánchez comença un viatge d’autorealització i busca respostes a través de persones sobre diferents àmbits per conèixer l’estat dels oceans. 

 

Més informació 


Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya
05 – 15.11.2020

La Mostra ha programat un total de 14 pel·lícules algunes de les quals són inèdites i altres més clàssiques que formen part del món cinematogràfic àrab. Tots els films de la catorzena edició aborden, d’una manera o altra, les diferents formes de resistència personals i col·lectives. Les noves restriccions han obligat a cancelar les sessions presencials a la Filmoteca de Catalunya, però des de l’organització asseguren que treballen per oferir una alternativa. Cal esmentar la participació de la Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani amb el nou festival Tectònic, que se n’ha fet ressò a través de les nostres xarxes socials i del que podrem gaudir a Filmin. Es projectarà el conegut documental Los que se quedan de la directora libanesa Eliane Raheb. Definitivament i com diu la mostra, corren temps de resistències!

De la Mostra ens arriben històries de 6 països diferents: Algèria, Egipte, Marroc, Tunísia, Palestina, Líban i el Sudan. Fronteres de somnis i pors, de la prestigiosa directora palestina Mai Masri, serà el documental que inaugurarà la Mostra. També comptarà amb la presència online del director palestí Kamal Aljafari, que presentarà dos dels films que són inèdits territori català: Recollection i Un estiu diferent

 

Destacats:

Fronteres de somnis i pors, de Mai Masri: Mona i Manar són dues noies palestines que viuen als camps de refugiats de Beirut i Betlem. Tot i les barreres que les separen, construeixen una forta amistat a través de cartes i una trobada a la frontera. 

Recollection de Kamal Aljafari: Les pel·lícules israelianes i americanes rodades a la ciutat de Jaffa entre els anys 60 i 90 serveixen de base per a la història d’un somni. Tots els personatges són extrets de les seqüències originals.

Un estiu diferent de Kamal Aljafari: El pare del cineasta decideix instal·lar una càmera de vídeo vigilància i captura la quotidianitat del veïnat i la família, essent una pel·lícula experimental que captura moments fugaços i construeix un mapa de la ciutat Israel. 

 

Més informació 


MOST
05 – 15.11.2020

Com a conseqüència de la Covid-19, el festival ha hagut d’ajornar la desena edició fins al juny de l’any vinent. Tot i així, es podrà veure un tastet de la programació del 2020 i una selecció de grans pel·lícules de la Secció Collita dels darrers últims anys a través de Filmin. El Festival segueix oferint una selecció rica, transversal i de països diferents que de ben segur agradarà als amants del vi. 

Destaquem de l’edició 2020, que podrem veure aquest mes a Filmin, L’Âge d’or, un film francès dirigit per Jean-Bapstiste Alazard, Legado Italiano de Márcia Monteiro i A Wonderful Kingdom de Carlos Carneiro, un documental portugués. Totes les altres propostes provenen d’edicions anteriors: Vinho, Au Pif, Tierra de oportunidades, Revolución líquida, Natural Resistance… El millor cinema del vi que MOST t’acosta des de casa teva i et permetrà viure l’esperit de la viticultura aquest novembre.

 

Destacats:

Legado Italiano de Márcia Monteiro: Un documental de tall antropològic que ens fa descobrir que la història i el llegat actual de la immigració italiana a Serra Gaúcha, Brasil, ara fa 140 anys. Religió, música, gastronomia, el seu dialecte italià i també el vi son signes d’identitat d’una comunitat que perviu a Rio Grande do Sul

L’Âge d’or de Jean-Baptiste Alazard: Un diari filmat de Titou: un home que viu aïllat de la civilització, sense gaires recursos amb la Soledad. Junts fan el seu propi vi, componen música i viuen l’amor al ritme de les estacions. 

A Wonderful Kingdom de Carlos Carneiro: Homenatge a tota la gent treballadora de les vinyes i muntanyes de Portugal. Narració de la cantant i actriu portuguesa Simone de Oliveira i amb la prosa del icònic poeta Miguel Torga

 

Més informació


El Meu Primer Festival
13.11 – 04.12.2020

El festival ha creat, per aquesta nova edició, una web interactiva per fer participar el seu públic i es combinarà amb un format híbrid entre online i presencial amb sessions a la Filmoteca de Catalunya i al CCCB. El millor cinema singular, inèdit, creatiu i d’arreu del món comptarà amb activitats virtuals de tallers, xerrades amb directors i directores, concursos i votacions per tota la família, especialment pels més petits. Estem pendents de les notícies del Festival respecte les noves mesures. 

La tretzena edició es comprèn d’un centenar d’audiovisuals i s’estrena amb la première de Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary de Rémi Chayé, un dels 5 llargmetratges del festival. També hi participen curts, migmetratges d’animació tradicional i experimental i un cicle dedicat a pel·lícules d’animació de la República Txeca. Destaquem en particular la preestrena de El cargol i la balena de Max Lang i Daniel Snaddon, una història sobre un cargol que desitja veure el món i s’enfila sobre una balena per recórrer junts un viatge inoblidable. 

 

Destacats:

Calamity, une enfance de Martha Jane Cannary de Rémi Chayé: Una nena que viatja amb la seva familia en un comboi a l’oest de l’Amèrica del 1863. 

El cargol i la balena de Max Lang i Daniel Snaddon: Un petit cargol, amb ganes de veure el món, s’enfila a sobre d’una balena i junts comencen el seu viatge per descobrir nous horitzons!

Tallers com Animem figures Playmobil des de casa! amb la col·laboració d’un altre festival soci L’Alternativa, per a totes les famílies que vulguin aprendre a fer servir aquest tipus d’animació i passar una bona estona. Aquesta activitat es realitzarà a finals de novembre.

 

Més informació


Curtàneu

La cinquena edició de la mostra, que havia de comptar amb la projecció d’una trentena de curtmetratges, ha quedat suspesa davant les noves restriccions del Departament de la Generalitat per afrontar la pandèmia. Des de l’organització de la mostra asseguren que mantindran el contingut de les sessions i de tots els curtmetratges programats de la sisena edició que es realitzaria al 2021. 

Més informació


La Mostra Internacional de Films de Dones

Malauradament, l’edició de Manifestos Fílmics 2020, que havia de tenir lloc entre els dies 5 i 7 de novembre, ha estat posposada i l’organització està treballant per adaptar-la en format virtual. La Mostra no decau!

Més informació

 


I molts més festivals abans que s’acabi l’any…: