#AgendaCFF L’octubre representa a la perfecció la riquesa que tant caracteritza als festivals de cinema: diversitat de temàtiques, de públics i de territori. L’encetem amb la il·lusió de descobrir les històries que el cinema ens depara i de corroborar el compromís que els festivals de Catalunya tenen envers els seus públics.
Aquest octubre trobaràs cinema fantàstic, cinema de dansa, curtmetratges d’arreu del planeta, cinema reivindicatiu, documentals musicals i cinema asiàtic. Hi trobaràs formació per a grans i petits, concerts, sessions escolars, trobades professionals, exposicions i, per sobre de tot, entreteniment de qualitat, paritat, reflexió i compromís. Te’n fem cinc cèntims!
Sitges Film Festival
03 – 13.10.2019
El Sitges Film Festival, un dels festivals de cinema més importants del món, arriba a la seva 52ª edició amb una programació que promet desplegar el millor del cinema fantàstic del moment. En aquesta edició hi destaquen les òperes primes, la presència de realitzadores, una diversa selecció d’animació i la reivindicació del curtmetratge com a format imprescindible en el gènere fantàstic. Imperdible!
Algunes sessions destacades: Òrbita (secció d’últimes tendències), Noves visions (secció de nous llenguatges cinematogràfics), Seven Chances (recuperació de films oblidats), Brigadoon (cinema italià). Veure el programa.
Pel·lícula inaugural: En la hierba alta (In The Tall Grass) de Vicenzo Natali.
Pel·lícula de clausura: The Vigil, de Keith Thomas.
Alguns noms clau: Sam Neill, Patrick Wilson, Aaron Paul, Maribel Verdú, Nikolaj Coster-Waldau, Asia Argento, Pupi Avat, entre d’altres.
Algunes activitats paral·leles: Sitges Zombie Walk 2019, presentació de llibres, entrega del Premi Queer Kong, Fantàstic Kids (espai pels més petits), tallers gratuïts per a nens, música en directe, exposició Mad Max World – An apocalyptic Comic Tribute, Exposició Escoles, entre d’altres. Veure totes les activitats paral·lels.
Algunes activitats professionals: Sitges Pitchbox, Blood Red Carpet, taula rodona “From Books to Movies: Film Festivals as Matchmakers”, “Nou Escenari: Qui és el productor?”, Industry Hub – Networking Area (by Catalan Films&TV) o Taboo’ks 2019, una iniciativa que vol acostar la literatura i el cinema fantàstic. Veure totes les activitats professionals.
Més informació: https://sitgesfilmfestival.com/cat
Choreoscope
15 – 20.10.2019
Choreoscope, el Festival Internacional de Cinema de Dansa de Barcelona, no deixa indiferent a ningú. Fidels a uns objectius compromesos amb la societat, en aquesta 7ª edició aposten per la visibilització de les directores de cinema, del cinema de dansa nacional, de la conscienciació social i de la llibertat sexual i de gènere a través d’un cinema de dansa honest i de qualitat.
Algunes sessions destacades: Xerinola (curtmetratges catalans i espanyols), Diosas (curtmetratges dirigits per dones), Conexiones (curtmetratges sobre les relacions), De Rodillas corazón, XXXPlicit Dance (curtmetratges de dansa eròtics), Planet Vogue (sessió sobre voguing).
Algunes pel·lícules destacades: estrena a Catalunya De Rodillas Corazón, estrena a Europa de The Heart Dance, estrena a Espanya de Somos Calentura, estrena a Espanya de My House (Viceland).
Alguns noms clau: Sol Picó, Susanna Barranco, Núria Olivé-Bellés, Rebecca Tansley, Duvan Arizala, Anna Yang.
Algunes activitats paral·leles: exposició fotogràfica Mosca de baile, sobre el procés de producció del documental De Rodillas Corazón.
Tota la programació: www.choreoscope.com
FILMETS Badalona Film Festival
18 – 27.10.2019
A l’octubre també torna el FILMETS Badalona Film Festival, un dels festivals internacionals de curtmetratges més importants del món. La programació es centra tant en el públic adult com el públic escolar, tant en la recuperació de clàssics del gènere com en la descoberta de nous talents. La 45ª edició del festival és, sens dubte, un dels esdeveniments de l’any pels amants i professionals del curtmetratge.
Algunes sessions destacades: preestrena de Lesbos, una illa que espera, Genios UK, sessió monogràfica sobre “Flare Films” (curtmetratges LGTB), Focus Reino Unido, OFF FILMETS, Badalona en curt, FILMETS en forma, FILMETS en família, FILMETS Secundària, FILMETS Primària, Cinema Històric: Vivement Truffaut!, Fête Courts (curts francòfons).
Algunes pel·lícules destacades: Aventure Malgache, d’Alfred Hitchcock; Boy and Bicicle, de Ridley Scott; The London Story, de Sally Potter; Daily Bread, de Ruby Challenger; Stronger Together, d’Àlex Torres.
Alguns noms clau: Maria Molins, Alfred Hitchcock, Ridley Scott, Sally Potter, Ricky Rubio, François Truffaut.
Algunes activitats paral·leles: Badalona a les Biblioteques BDN.
Algunes activitats professionals: masterclass de Dani Moreno (Director de Chaparra Entertainment), xerrada El curtmetratge a Europa: Eines de distribució i promoció als festivals.
Tota la programació: https://www.festivalfilmets.cat/es/programacio/
Protesta
18 – 26.10.2019
El Protesta, el festival que transforma la societat a través del cinema, posa el focus de la seva 7ª edició en la paritat i en el binarisme de gènere. I ho fa, com ja és habitual, a través de llargmetratges de ficció, documental i animació, de la selecció oficial de curtmetratges, d’activitats paral·leles i formatives i de cinema familiar.
Algunes sessions i activitats paral·leles destacades: Marató Protesta (6 hores de curtmetratges), Xic protesta: la revolta dels contes (projecció familiar), El carrer parla de gènere (xerrada, vermut), Vermut 2019: és el moment de les noves masculinitats (vermut, conversa), exposició Hijas de Alice Guy. Reimaginando una historia de cine, Educar més enllà del gènere (xerrada y projecció), masterclass La mirada guerxa: fractures al cinema, Festa final 2019.
Algunes pel·lícules destacades: America (estrena a Espanya), When de war comes (estrena a Catalunya), Boys don’t cry, Me llamo Violeta, Lesbofòbia. Un documental i deu respostes.
Alguns noms clau: Brigitte Vasallo, Jordi Cuixart, Estel Solé, Carles Furriols, Elena Subirats.
Tota la programació: https://www.festivalprotesta.cat
IN-EDIT Barcelona
18 – 27.10.2019
“La música, esa sonora y plástica manifestación cultural, sigue siendo nuestro motor, y en el programa de este año hemos abierto el festival a piezas que en cierto modo nos proyectan al futuro, ofreciéndonos nuevos enfoques, nuevas estructuras, nuevos lenguajes, nuevos temas y otras maneras de narrar.” (Luis Hidalgo, director artístic de l’In-Edit Barcelona)
Algunes seccions destacades: Secció oficial internacional (grans històries), Panorama nacional (documentals fets a casa, Etnia Barcelona presenta la mirada (documentals amb mirades excepcionals), KMo (històries properes).
Algunes pel·lícules destacades: David Bowie: Finding Fame, David Crosby: Remember My Name, Kate Nash: Underestimate the Girl, Miles Davis: Birth of Cool, Murder in the Front Row, PJ Harvey: A Dog Called Money.
Alguns nom clau: Suede, Suzi Quatro, John Lennon, David Crosby, cultura Sound System, David Bowie, Leonard Cohen, entre molts altres.
Activitats professionals: In Progress, una convocatòria oberta a creadors de documentals que busquen finançament per finalitzar els seus projectes; In-Edit Talent, una àrea de formació per a realitzador d’entre 15 i 25 anys.
Tota la programació: http://www.in-edit.org/
Asian Film Festival. Barcelona
30.10 – 10.11.2019
El cinema asiàtic torna a Barcelona amb la 7ª edició de l’Asian Film Festival Barcelona. Enguany proposen diversos itineraris cinematogràfics per viatjar arreu d’Àsia i presenten una selecció dels Asian Films Awards 2018, que té seu a Hong Kong. En total, 120 llargmetratges i 25 curtmetratges que combinen el cinema d’autor com el drama.
“Casa Asia continúa un año más con su compromiso, para que Barcelona cuente con un festival que recoja la mejor filmografía procedente del continente asiático, y facilite el acceso del público a las producciones de esta parte del mundo, así como el encuentro entre profesionales del sector y de la industria del cine.” (Menene Gras, directora de l’Asian Film Festival Barcelona).
Algunes seccions destacades: Oficial, Oficial Panorama, Discoveries, Netpac y Especial, Retrospectiva de Yasujirō Ozu.
Algunes pel·lícules destacades: Ayka (2018), Sergei Dvortsevoy; Still Human (2018), d’Oliver Chan.
Procedència dels films: Afganistan, Austràlia, Corea, Filipines, Hong Kong, Índia, Indonèsia, Iran, Japó, Kazahkstan, Macao, Malàisia, Tailàndia, Vietnam, Xina.
Alguns noms clau: Yasujirō Ozu, Sergei Dvortsevoy, Oliver Chan.
Tota la programació: https://asianfilmfestival.barcelona/2019
Mostra Internacional de Films de Dones
17.10.2019
Un any més el programa Conegudes (també) a casa apropa 13 directores a 16 poblacions de Catalunya. En aquest projecte, que té l’objectiu d’impulsar les cineastes catalanes, cada una de les 17 sessions programades comptarà amb un debat amb el públic conduit per la directora del film projectat i per una persona responsable de la Mostra. Algunes de les ciutats per on passarà aquest programa itinerant són: Girona, Tarragona, Castelldefels, Vic, Sabadell, Vilafranca, Vacarisses o Manresa.
Més informació: https://www.mostrafilmsdones.cat/conegudes-tambe-a-casa-2019/